Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 23
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 200
      g hladká mouka
    • 120
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • 0,5
      kostka droždí
    • 1
      ks žloutek
    • 100
      ml olej + na plech cca 5 lžic
    • 300
      ml mléko vlažné
    • 2
      lžíce hnědý rum
  • Drobenka
    • 110
      g máslo změklé
    • 120
      g polohrubá mouka cca
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr nebo skořicový cukr
    • 1
      kg rebarbora očištěná, oloupaná, pokrájená, cca
    • bílek na potření okrajů těsta
    • skořice - mletá nebo skořicový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy nasypeme mouky s cukry a kypřidlem, promícháme, uprostřed uděláme dolík, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, rum a mléko. Nečekáme na kvásek, ale ihned začneme od středu vymíchávat těsto poněkud řidší než klasické kynuté. Nečekáme ani na kynutí těsta, ale dobře promíchané těsto ihned přendáme vařečkou na olejem dobře pomaštěný vyšší plech.
2
Dlaně si potřeme olejem a těsto rovnoměrně roztáhneme (rozprostřeme) po dně plechu. Kraje těsta potřeme bílkem, těsto posypeme pokrájenou rebarborou (pokojová teplota) dle chuti a posypeme buď trochou mleté skořice nebo vzhledem ke kyselosti rebarbory klidně i skořicovým cukrem.
3
Celý koláč pak posypeme drobenkou užmoulanou z uvedených ingrediencí a dáme péct, opět bez kynutí, do předehřáté trouby na 180°C dozlatova.
4
Po vychladnutí pokrájíme a podáváme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Zuzana
    Zuzana |

    26. 5. 2016 14:43

    Chuťově výborné těsto, něco mezi litým a kynutým a je pěkně kypré i nadýchané, prostě mňam. :-)

  • Vituš
    Vituš |

    29. 4. 2016 19:11

    Těsto bylo trochu lepivější, ale roztáhnou šlo v pohodě, přesně jak je napsáno. Koláč uż je hotový a taky už jsme i chutnali. Je výborný a skořice s rebarborou je vážně výborná a hodí se k ní. Děkuji za recept a dávám velkou jedničku.

  • Jana Sládková
    Jana Sládková |

    12. 7. 2015 16:36

    Vynikající. Snědl se celý jen za sobotu.

  • Eva
    Eva |

    12. 6. 2015 15:03

    Je skvělý! Skořice mi tak opravdu sedí a rodině koláč chutná taky. Děkuji.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: