Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství!...
více o Voňavý sirup z bezinkových květů
Nejprve si v míse rozmačkáme banány (např. šťouchadlem na brambory) a zalejeme je šťávou ze 2 citronů (můžeme přidat i trochu strouhané kůry pro vůni)...
více o Rychlá banánová bábovka
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme 1 l horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a 3...
více o Lehký levandulový sirup
Všechny ingredience na drobenku promneme mezi prsty a vytvoříme tak drobenku. Plech vyložíme pečícím papírem a větší polovinu drobenky na něj...
více o Drobenkový koláč s jablky a skořicí
Hrubě nastrouhanou cuketu v míse smícháme s čerstvě vymačkanou šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z celého citronu. Přidáme vejce, vlažný...
více o Citronovo-cuketová bábovka
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje:
**I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku,...
více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
Oddělíme vejce. K bílkům přidáme špetku soli a našleháme tuhý sníh. Citron omyjeme pod proudem horké vody a kůru jemně ostrouháme. Troubu rozpálíme na...
více o Tvarožník
Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru...
více o Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem...
více o Bezinkový med
Na dostatečně velký kus alobalu dáme porci lososa, posolíme, na vršek dáme 2 kolečka citronu, rozmarýn a 2 kousky másla. Dobře zabalíme do alobalu a...
více o Losos v alobalu
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme,...
více o Broskvový / Meruňkový sirup
Jablka pokrájíme na kousky, podlijeme troškou vody (0,5 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme je rozdusit na malém plameni (můžeme i rozpéct) se...
více o Voňavá jablečná povidla
Nejprve si nadrobno rozkrájíme cibuli a dáme dozlatova smažit. Když cibule začne hnědnout, přidáme kousky kuřecího masa, které osolíme, opepříme a...
více o Maminčino kuře na paprice
**Příprava rýže**
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80%...
více o Sushi pro začátečníky
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při...
více o Humrové chlebíčky
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt, nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu ...
více o Zázvorový macerát - sirup pro dospělé
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari,...
více o Africké kari
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky, pak pokapeme šťávou z jednoho celého citronu. Použít můžeme mimo sezónu i hrušky...
více o Citronovo-hruškový koláč
Starší rohlíky pokrájíme na plátky, které krátce namáčíme v mléce se žloutky a citronovou kůrou, klademe do zapékací mísy vymazané máslem. Na rohlíky...
více o Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni...
více o Můj dýňový kompot s ananasem
Makrelu očistíme od kůže a kostí a dáme do mísy. Přidáme pomazánkové máslo (nebo mascarpone), hořčici (lze i dijonskou), cibuli, sůl, pepř. Vše dobře...
více o Jednoduchá pomazánka z uzené makrely
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,...
více o Kořeněná rajská omáčka
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kůru, olej, vodu, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do kulaté...
více o Citronový dort (řezy) s želé
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme změklé máslo (lze i částečně rozpuštěné), tvaroh (pokojová teplota), jemně nastrouhanou citronovou...
více o Citronovo-tvarohová buchta
Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte...
více o Hamburská vepřová kýta
Do misky si dáme lučinu (lze použít i mascarpone), kterou smícháme s uzeným lososem, solí a pepřem. Dle požadované hustoty přimícháváme smetanu a...
více o Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140 -...
více o Citronový nebo pomerančový krém - pikantní
Tuňáka z konzervy i s nálevem smícháme s pomazánkovým máslem. Přidáme na jemno pokrájená vajíčka a cibuli, dochutíme obyčejnou hořčicí podle vlastní...
více o Tuňáková pomazánka V.
Polovinu mléka mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky....
více o Kynutý koláč s tvarohem
Máslem vymažeme koláčovou formu, kterou vysypeme piškotovými drobečky (čerstvou strouhankou) a na dně formy necháme zbytek piškot (strouhanky), které...
více o "Hned" jablečný (hruškový) koláč
Pečící plech vyložíme papírem na pečení a potřeme olejem. Osušené porce lososa (já jsem použila zmrazeného) rovněž potřeme olejem, osolíme a vložíme...
více o Jednoduchý pečený losos
Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.
Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a...
více o Sirup ze smrkových výhonků
Do mísy dáme nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme promačkaný česnek, pokapeme citronem a vše smícháme ze...
více o Salát z červené řepy se zakysanou smetanou
Surimi tyčinky nastrouháme na hrubém struhadle nebo nahrubo rozmixujeme a dáme do misky. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, osolíme a opepříme dle chuti...
více o Chlebíčky se surimi (krabí) pomazánkou
Květ vaříme ve dvou litrech vody půl hodiny. Potom přecedíme a do vývaru přidáme cukr, citron (kolečka) a šťávu ze dvou citronů a vaříme dalších 1,5-2...
více o Pampeliškový med
Zelí zbavíme svrchních listů, tvrdého stonku a nakrájíme.
Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom...
více o Dušené červené zelí
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,...
více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu...
více o Vdolky s jablečným rozvarem
Příprava salátu:
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu...
více o Caesar Salát s kuřecím masem
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté...
více o Med nebo sirup z květů divizny
Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a...
více o Domácí šťáva z josty
Mouku a cukr nasypte do mísy, přilijte vlažné mléko, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, rozdrobené droždí a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte měkké,...
více o Vdolky s povidly a tvarohem
Vejce a cukr vyšlehejte do hustého, světlého krému, bude to trvat asi 5 minut. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte šťávu. Smíchejte mléko, olej,...
více o Citronová bábovka s mákem
Z jednoho dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno(ne bílou část-je hořká). Ze tří citronů vymačkáme šťávu. Máslo rozpustíme ve vodní lázni s...
více o Citronový krém s tvarohem
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z...
více o Dýňový koláč s ořechy II.
Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou,...
více o Svíčková z kuřete
Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové...
více o Kokosová bábovka III.