Vosí hnízda

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 29
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 20 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 120
      g máslo
    • 3
      lžíce mléko
    • 120
      g moučkový cukr
    • 6
      lžíce hnědý rum
    • 300
      g dětské piškoty drcené
    • 2
      lžíce kakao
  • Náplň
    • 120
      g máslo
    • 120
      g moučkový cukr + na vysypání formiček
    • 2
      žloutek
    • hnědý rum
    • dětské piškoty na přiklopení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které vpěchujeme do formiček úlků vysypaných cukrem.
2
Do vpěchovaného těsta uděláme vždy koncem vařečky důlek, který vyplníme máslovou náplní. Přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky.

RADA: Jak dělat vosí úly, aby se těsto nelepilo na formu?

3
Dáme ztuhnout do ledničky.
4
Náplň: máslo, cukr a žloutky utřeme v hladký krém. Můžeme dochutit rumem.

RADA: Jak poznat kvalitní máslo?

Použité ingredience v tomto receptu: Dětské piškoty Hnědý rum Kakao Máslo Mléko Moučkový cukr Žloutek
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Andrea
    Andrea |

    21. 12. 2016 07:03

    Formicka na úly se vysypava mouckovym cukrem a pak s nelepší 8-)

  • Alena
    Alena |

    20. 12. 2016 14:29

    Pokud vím, tak klasický recept - náplň vaječný koňak

  • Jana
    Jana |

    11. 12. 2016 19:21

    Supr!! :-) vubec se netrhaji a testo jsem udelala na poprve a i na podruhe :) O:-)

  • Zuza
    Zuza |

    17. 12. 2015 21:43

    "vystelte" si formičku kouskem mikrotenu a nic se Vám lepit nebude :-P

  • Jana
    Jana |

    16. 12. 2015 17:06

    tak já prvně taky a dobrý, nejdřív jsem se rozčilovala, že se mi trhaj, tak jsem asi u pátýho začala formičku lehce prosypávat hladkou moukou a jsou pěkný, moje první !! každej rok zkoušim něco nového, něco poprvé, tak vosí hnízda 2015

  • LadyJana
    LadyJana |

    10. 12. 2015 17:35

    Moje první ulky, testa jsem delala 1,5 a mela jsem s toho cca 35 ulku. Do testa jsem pridala kousek masla, aby se mi tolik nesypalo. Do formicky jsem si davala kousek pytliku a sly krasne ven. Do naplne jsem pak pridala trochu vajecneho likeru, tak snad budou chutnat :) Proste super, diky za rady snad pomuzou i dalsim. <:-)

  • Maruška
    Maruška |

    19. 12. 2014 16:50

    Takže myslíte, že už bych je mohla dneska udělat a vydrží do Vánoc? Nebo radši ještě počkat? :)

  • Titti
    Titti |

    3. 12. 2014 09:50

    Nevysypávám formičku, ale kuličku před napěchováním do formy v cukru obalím a nikdy se nelepí :)

  • Augulupus
    Augulupus |

    20. 11. 2014 20:47

    Tak nevim s tim hnizdem..........

  • demon klarka
    demon klarka |

    22. 12. 2013 22:04

    fakt laskonky jou povedly se kozenky moje :-$

  • Liliana
    Liliana |

    19. 12. 2013 15:57

    Paní nebojte nekazí já to skoušela :-))

  • Kateřina
    Kateřina |

    14. 12. 2013 20:25

    Dovolím si oponovat, vosí hnízda jsou hnědé a touto máslovou náplni, včelí úl je světlý a s jinou náplní, tak se laskavě přestantě do ostatních navážet. Krásné svátky přeji :-)

  • Petr
    Petr |

    13. 12. 2013 14:51

    Místo kakaa jsem dal granko , protože jsem neměl a taky super :-) . Formičky jsem plnil přes igelitový sáček , lépe to šlo vytahovat. Děkuji za recept :-*

  • katka
    katka |

    11. 12. 2013 22:24

    Tenhle recept už jsem dělala loni a perfektní. Krásně se vyklepne z formy. Jestli se mi to zkazí řešit nemusim, protože vydrží pár dní... :-[

  • Bety
    Bety |

    9. 12. 2013 23:46

    :-) a kdy je dobré ty vosí hnízda asi tak dělat? Mám strach takhle brzy, nebo ne? Díky

  • Renata
    Renata |

    7. 12. 2013 15:33

    Paní silvik.t důlky do vosích hnízd zkuste dělat rukoletí od vařečky... ;-)

  • Jitka
    Jitka |

    25. 11. 2013 04:48

    Letos vosí hnízda vyhrávají,těsto sem nechala dělat v domácí pekárně,holky byste nevěřily co domácí pekárna umí za kouzla.Jinak přeji hodně úspěchů všem <:-) ;-)

  • Like
    Like |

    20. 11. 2013 10:39

    Joo, jsou to včelí úly, ale prostě nějak zlidověl název vosího hnízda. Španělský ptáček taky není španělský a už vůbec ne ptáček :-D Nezbude Vám nic, než se s tím smířit ;-)

  • hanka
    hanka |

    20. 1. 2013 05:13

    tomu se v cesku vzdy rikalo vosi hnizda a na slovensku uly.chci to take zkusit,vypaaji dobre

  • Michaela
    Michaela |

    23. 12. 2012 09:53

    A není náhodou úplně jedno, jak se jim říká? U nás doma to byla vosí hnízda, u vás zřejmě včelí úly, říkejte si tomu jak chcete, ale přestaňte laskavě ostatní urážet!!

  • Katie
    Katie |

    22. 12. 2012 15:34

    Je vidět jak jsou ty lidi dnes blbý... to nepoznáte ani včelí úl? tohle je nesprávný název...

  • Lenča
    Lenča |

    19. 12. 2012 18:28

    Vosí hnízda z tohoto těsta a s tímto krémem ,perfektní :) Těsto se udělalo velmi parádně a moc pěkně se s ním pracuje,nelepí se,nedrobí prostě super :) Mohu jen doporučit :) Opravdu mňamka :)

  • silvik T.
    silvik T. |

    18. 12. 2012 08:48

    Při výrobě těsta jsem měla takový momentální nápad a piškoty jsem namíchala na odlehčení rýžovými chlebíčky(jdou ale špatně semlít),cukr jsem nepřidala vůbec a i přes to je to sladké dost,protože formička se vysypává cukrem.Protože jsem měla o ingredienci míň,tak mi to šlo vše dobře slepit.Jak píše p.Petra,vyložit igel.sáškem,je super věc,nádherně jdou ven,jen ty hnízda už nemají strukturu,jakou by měli mít.Víc mě trápí jedna věc a tou je,jak dělat do hnízd dirky a nepropíchnout si je a zároveň udělat co největší dirku pro hodně náplně :D Ale na to asi žádný fígl neni,to je jen v rukouch :D

  • Petra
    Petra |

    17. 12. 2012 15:12

    Tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale to těsto bylo jako drobenka :-( :-\ Skoro po hodinovém zkoušení a vztekání :-S jsem mrkla na net, co proboha dělám špatně! Přidala jsem máslo a těsto bylo lepší, jen se pořád lepilo ve vysypané formičce. Nakonec jsem našla i video, které zachránilo těsto před vyhazovem do koše.... Místo vysypávání formiček jakýmkoliv cukrem se ustřihne kousek igel. pytlíčku a vloží se do formičky, pak teprve těsto. Pak už to jde krásně vyndat! :-)

  • Martina
    Martina |

    9. 10. 2012 00:10

    MAM RADA MNAMKY!!! <3

  • AndreA
    AndreA |

    29. 12. 2011 19:46

    NOOO FUJJJJ JAK VY LIDI MUZETE JIST TAKOVY HNUS!?!

  • MAM RADA MNAMKY!!!
    MAM RADA MNAMKY!!! |

    29. 12. 2011 19:38

    MNAM,,noo tak ty byli teda dobre :-* 8-) :-* 8-)

  • ZuzkaA
    ZuzkaA |

    22. 12. 2011 19:36

    Jsou výborné, krém udělám jiný, nemám ráda žloutkové za syrova, ale těsto dobré, nedrobilo se, krásně se s ním pracuje, příště jen dám o trochu méně cukru, piškoty to osladí až až. Dobrou chuť ;)

  • zuzka
    zuzka |

    6. 12. 2011 11:48

    dnes jsem ze 4 letou dcerkou hnízda dělala a jsou super :-) S těstem se nádherně pracuje , dcerka nebyla ani tolik upatlaná. Jen je musím schovat před manželem nebo budeme do vánoc dělat znovu:) :-D Pro maminky co píší, že se těsto drobilo- já přidala o trošku více rumu a super:) :-D

  • Diana
    Diana |

    23. 11. 2011 15:03

    přesně tak:-) nepovedené cukroví místo piškotů a už se nemusí dávat žádný cukr:-)

  • Kamyla
    Kamyla |

    23. 12. 2010 06:29

    Já letos nedávala vůbec žádný cukr do těsta. Švihala jsem to od oka, ale základ tvořilo rozmixované nepovedené cukroví z pečení, trochu mletých piškotů, ořechy, rum, máslo, kakao a protože jsem měla otevřenou plechovku Salka, kterou jsem chtěla spotřebovat - vrazila jsem to tam. A výsledek? Super! PS: a krém vznikl podobně - máslo, vaječný koňak a opět část Salka. Nejdřív se to příšerně srazilo =-O , ale po nahřátí se vyšlehal krásný krém. Na vysypání formiček - moučkový s trocho vanilkového - co zbyl z obalování vanil. rohlíčků 8-) - já vím, už je to úplně jiný recept....

  • lukrecia01
    lukrecia01 |

    21. 12. 2010 20:09

    Jsou výborné :) dělala jsem je z poloviční dávky, abychom moc nepřibrali :D do těsta bych příště ai přidala víc mála, trochu se drobilo, ale chuťově luxusní!

  • Petra
    Petra |

    21. 12. 2010 13:52

    Já používám cukr moučkový na těsto a cukr jemný pískový na vysypání formiček. Tak se to aspoň nepaple. :-) Loni jsem dokonce použila pískový cutr i na těsto a také to bylo dobré.

  • Veronika Navrátilová
    Veronika Navrátilová |

    21. 12. 2010 12:57

    mam dotaz?..je nutne pouzit cukr mouckovy?

  • barda
    barda |

    18. 12. 2010 12:43

    výborné, doporučuji

  • Sofiee
    Sofiee |

    14. 12. 2010 14:54

    Vosí hnízda jsme s bráchou milovali už od malička. Dělával se u nás právě tento recept. Letos opět nebudou chybět na talíři s cukrovím, takže už se moc těším. :)

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    20. 12. 2009 16:59

    Musím říct, že chuťově to není špatné, jen těsto se dost drobilo! Přidávala jsem stále máslo! Jako náplň jsem použila vaječňák. Celkově bych dala za 2.

  • Jitka Horálková
    Jitka Horálková |

    30. 12. 2008 20:18

    Přidala jsem jen trochu víc másla, abych měla jistotu, že nebudou drobivé. Vynikající, super!

  • Marie Bartošová
    Marie Bartošová |

    26. 12. 2008 20:19

    Monča : delame je par dni pred konzumaci a diky syrovemu vajicku vne hnizd skladujeme v lednici nebo na balkone

  • Marie Bartošová
    Marie Bartošová |

    26. 12. 2008 20:18

    podle receptu jsem udelala vyborna vosi hnizda ! jen naplne mi vyzbylo na tri varky testa.... :) misto rumu jsme v druhem kole do testa dali vajecny liker a bylo to take vyborne "

  • onen
    onen |

    17. 1. 2008 11:27

    Vazeni, nechci hnidopizit, ale jedina VOSI hnizda ( pecena!!! ) se tady objevily az 16.1.2008 => " Vosi hnizda z brambor ". Vse ostatni jsou nepecene VCELI uly i podle tvaru formicky anebo jejich variace.

  • Anonym
    Anonym |

    22. 12. 2007 11:27

    moc se mi povedly=)

  • Libor
    Libor |

    30. 11. 2007 10:34

    každý rok děláme tyto originální vosí hnízda která neodmyslitelně patří k našemu vánočnímu cukroví :-) mňamky recept

  • Dana Minaříková
    Dana Minaříková |

    25. 12. 2006 17:08

    Dělala jsem letos jako poslední druh cukroví a už se mi nechtělo dělat náplň, tak jsem umíchala vaječný koňak s kouskem másla a náplň byla vynikající. Nakonec jsem polila rozpuštěnou čokoládou a myslím, že budu muset příště dělat aspoň dvojitou dávku, neb se po nich jen zaprášilo.

  • Nicolka
    Nicolka |

    21. 12. 2006 22:04

    Jen malá poznámka..s máslovým krémem jsou to vosí hnízda, s koňakem jsou to včelí úly... je to i logické....tekutý koňak připomíná tekutý včelí med ;-)

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2006 09:42

    Mefinko,děkuji za odpověd.

  • Mefinka Mefinka
    Mefinka Mefinka |

    14. 12. 2006 08:20

    Mončo, já osobně budu dělat teď o víkendu vosí hnízda. Mám to potvzrené i od maminky mého přítele, která dělá vosí hnízda už několik let. Také je bude dělat teď o víkendu...

  • Monča
    Monča |

    7. 12. 2006 22:05

    Chtěla bych se zeptat jak dlouho před vánoci to můžu udělat?Děkuji.

  • Dana Svobodová
    Dana Svobodová |

    26. 11. 2006 15:59

    Já nedávám ani mléko, ani syrové vejce, stačí ubrat trošku drcených piškotů těsto drží bez problémů, pro lepší chuť dávám do těsta asi 50g mletých ořechů. Pokud je těsto přece jen drobivé stačí přidat o něco více rumu. Nekazí se a díky máslu nevysychají.

  • Petra
    Petra |

    21. 12. 2005 15:02

    Minulý rok se mi rozpadli,možná to bylo máslem,ale s vaječným koňakem to musí být opravdu super.Zkusím je udělat znovu.

  • Jana Dražková
    Jana Dražková |

    19. 12. 2005 21:01

    Já jsem do krému z uvedených ingrediencí vmixovala asi tak deci a půl vaječného koňaku. Bylo to taky dobré :o)

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    19. 12. 2005 10:14

    Letos jsem udělala vosí hnízda také s vaječným koňakem. Ale protože jsem slyšela, že se rád zapíjí do piškotu, rozmixovala jsem do něj vanilkový puding bez vaření (prášek). Na 300ml vaječného koňaku jeden sáček. Nebo i méně - pokud máte hustý vaječný koňak. Krásně se s ním pracovalo.

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    9. 12. 2005 12:31

    Simčo, díky za informaci.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    8. 12. 2005 23:58

    Je pravda, že nejvíce se salmonala "chytí" z vajec, ale pozor, nejvíce je NA SKOŘÁPKÁCH, takže před rozbitím vejce umyjte (ale ne před uskladněním, to by se více kazila!!!, až před spotřebou). Salmonely přežívají mráz (pouze se nemnoží), ale usmrtí je teplota nad 70° C po dobu cca 10 min, což si myslím je při šlehání ve vodní lázni splněno.....

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    8. 12. 2005 18:15

    Vosí hnízda s vaječným koňakem jsou opravdu dobrá. Bohužel vaječný koňak se většinou dělá právě ze syrových žloutků! Také nerada používám syrová vejce, a proto při výrobě koňaku šlehám žloutky s cukrem vždy ve vodní lázni, takže přejdou teplem. Nevím zda to na zneškodnění salmonely stačí, ale zatím jsme neměli žádné problémy.

  • Ester
    Ester |

    7. 12. 2005 18:28

    Paní Jano, díky za ten dip s vaječnákom!Já nechci používat v cukroví syrový žloutky, i když vím, že se to dělá..

  • Anežka Kašparová
    Anežka Kašparová |

    2. 12. 2005 20:24

    Tyhle jsou výborné. dělali jsme je bez mléka,ale pak jsme zkusili s mlékem a ty byly vynikající. Už děláme pouze s mlékem.

  • Zuzana Korbová
    Zuzana Korbová |

    18. 11. 2005 16:20

    Jsou moc dobré. S těstem se velmi dobře pracuje a je to hned hovové.

  • Jana
    Jana |

    21. 9. 2005 10:47

    Také je dělám jen místo máslové náplně dávám vaječný koňak.Je to dobré.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: