Vánočka (Cirkus Petrus)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 180 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Cirkus Petrus

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      kg polohrubá mouka
    • 120
      g máslo
    • 100
      g cukr krupice
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      lžička sůl menší
    • 1
      balení vanilkový cukr (ne vanilínový cukr - to je náhražka), ještě lepší je čerstvá vanilka
    • 1
      špetka citronová kůra (nebo citronová šťáva, pokud není bio citron)
    • 0,3
      l mléko
    • 30
      g droždí čerstvé
    • 50
      g rozinky propláchnuté
    • 60
      g mandle větší část nasekat a dát dovnitř vánočky, menší část nakrájet na plátky na posypání vánočky
    • 2
      lžíce hnědý rum dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z trochu vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. Necháme vyběhnout 20 minut při 40C.
2
V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citronovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané nakrájené mandle a rozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme (lze použít robot na hnětení). Dáme vykynout na teplé místo 60 minut při 40C.
3
Po vykynutí uděláme z těsta delší váleček a nakrájíme z něj 9 stejně velkých dílů. Z každého kousku vyválíme tenký dlouhý váleček. Ze čtyř upleteme cop, uprostřed jej trochu zploštíme, na něj položíme cop ze 3 pramenů, opět střed trochu zploštíme a do stran vytlačíme a navrch dáme 2 stočené prameny. Aby se nerozplétaly upevníme je na koncích tak, že konce zasuneme pod vánočku si ve vzdálenosti 8 cm od sebe. Vánočku dáme kynout (cca 45 min), pak ji potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí. Aby vánočka udržela pěkný tvar, tak ji zhruba na 3 místech propíchneme špejlí.
4
Dáme péct 10 minut při 190-200C (zprudka, aby se vánočka nepřekynula) přikrytou alobalem (lehce přikrýt - nepřiplácnout, jinak se přilepí na vánočku), 25 minut při 180C stále s alobalem a 25-minut při 180C bez alobalu.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova |

    24. 12. 2011 14:50

    Vánočku dělám stejně a je výborná :)

Poslední navštívené:

Abecední seznam: