Třená bábovka klasik

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Jana z VM

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky a připravíme si mléko.
2
Žloutkovou hmotu vyděláme do mísy, postupně zamícháváme mouku se sněhem a mlékem. Dobře promícháme, odebereme menší část, dáme do vymazané a strouhankou (nebo ořechy, či kokosem) vysypané formy na bábovku.
3
Větší část těsta smícháme se 2 lžícemi kakaa a dobře promícháme. Nalejeme na světlé těsto. Bábovku pečeme asi 35-40 minut při 160 °C. Toto těsto je možné místo bábovky upéct ve dvou formách na srnčí hřbety - ty půlkulaté.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jindřich
    Jindřich |

    4. 8. 2016 17:18

    Máte pravdu, a jste dobrá, že vám bábovka "nespadla". Vůbec nějak často narážím na recepty s hladkou moukou tam, kde vůbec nepatří. Holt se amerikanizujeme a splýváme se západem. Tam totiž jinou mouku než hladkou pšeničnou neznají. Jedině ještě tak v Německu (hlavně v Bavorsku) a v Rakousku, s nimi máme velmi podobné kuchyně. A všimla jste si ještě něčeho? Jmenuje se to "třená" bábovka a kde se v receptu něco tře? Šlehají to v šlehači, tak je to "šlehaná" bábovka. Třená znamená třít žloutky, cukr a máslo do bílé pěny. A je to pěkná dřina. Ale je to hrozně dobré. Když jsem byl malý, stával jsem nenápadně za babičkou nebo maminkou a čekal na vhodný okamžik, abych sáhl do mísy a ulíznul si dřív, než tam dají mouku. Většinou to dopadlo tak, že jsem dostal vařechou ťukanec do čela.

  • Sláví
    Sláví |

    17. 4. 2016 17:40

    Zase jsem se nechala nachytat, jak jsem stará tak jsem blbá. Bábovku jsem musela péct víc jak hodinu aby byla propečená, tudíž vznikla po celém povrchu tuhá tmavá krusta,nechápu jak se zadavatelce receptu povedlo aby jí měla tak světlou. Ale co hlavně, bábovka se nedělá z hladké mouky, je díky tomu málo nadýchaná,celkový výsledek nic moc :-(

  • pepíno
    pepíno |

    7. 12. 2012 16:29

    zrovna jsem ji šoupnul do pece voníííííí.

  • Martina
    Martina |

    6. 4. 2012 17:12

    Opravdu VYNIKAJÍCÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jelikož miluju chuť citronu, kápla jsem krom cit. kury i trochu citronu :-) Ale děkuji za recept, netušila jsem, že z hl. mouky bude lepší jak z pol. :-* :-* :-*

  • markéta
    markéta |

    17. 11. 2011 19:27

    Já ji obohatila kakaovými boby ve světlé části a místo moučkového cukru jsem tam dala třtinový a zakápla rumem a javorovým sirupem a je z toho luxusní moučník pro tchýnin mlsný jazýče :-) teda ne, že by šla nepovedená do kytek, ale povedená do mlsný papuly.... :-| <3 O:-) 8-) :-* :-\ :-D :-P ;-) :-)

  • Peťa
    Peťa |

    26. 10. 2011 17:42

    tak poprvé byla moc dobrá, jen kdyby nám nevybuchla :D

  • Peťa
    Peťa |

    22. 10. 2011 18:53

    Akorát se peče, tak snad bude dobrá - voní teda výborně :-)

  • mňamka
    mňamka |

    15. 10. 2011 11:06

    mnám vypadá dobře! :-) ;-) :-P :-D :-[ :-* 8-) O:-) :-)) <3 <:-)

  • Anonymous
    Anonymous |

    4. 7. 2011 14:18

    vvvvv

  • nnln
    nnln |

    30. 6. 2011 21:29

    Taky mám někdy stejný problém. Ne a ne se dopéct.. Ale je opravdu výborná a vydrží dlouho vláčná. Ikdyž většinou se brzo sní:) Jen teda dělám z polohrubé mouky, babička vždy říká, že hladká je na vál. Ale asi to na výsledek nemá moc vliv, pečeme ji často a vždy je výborná! Doma ji milujeme s domácí marmeládou nebo i tvarohem a marmeládou.

  • 13ka
    13ka |

    30. 6. 2011 21:14

    Pekla jsem ji přes hodinu, vůbec se nechtěla mrška dopéci . Výsledek stál ale za to :-*

  • Anonymous
    Anonymous |

    25. 4. 2011 14:46

    mmm vyborne doporucuji

  • nladya
    nladya |

    27. 2. 2011 08:45

    výborná bábovka :-)

  • Niki
    Niki |

    18. 2. 2011 16:36

    Zajimalo by me, jestli se da misto mouckoveho cukru pouzit cukr krupice nebo krystal? Zkouseli jste to nekdo? Diky

  • petronyla
    petronyla |

    13. 2. 2011 17:24

    Bábovka je opravdu moc dobrá, nadýchaná. Zkoušela jsem vysypat formu kokosem a všem chutná - myslím, že na snídani už nebude. :-)

  • Marcela Š
    Marcela Š |

    18. 10. 2009 20:46

    Vyzkoušna verze s kakaem i skořicí a obojí výborné.

  • Barbora Vávrová
    Barbora Vávrová |

    17. 10. 2009 07:34

    Tak jsem taky dala za jedna. Jinak jednou jsem neměla prášek do pečiva, tak jsem dala kypřící prášek do perníku a dostalo to zase jinou dimenzi:-)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    7. 2. 2009 16:26

    niobe, do piškótového cesta nejde tuk.

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    7. 2. 2009 15:20

    řeknete mi někdo, prosím vás, jaký je rozdíl mezi třenou a piškotovou bábovkou? děkuju

  • Daniel Trusina
    Daniel Trusina |

    20. 7. 2008 13:38

    Tato bábovka je fakt super ;)

  • Bazi bazi
    Bazi bazi |

    10. 5. 2008 22:11

    Dobry den, taky jsem tuto babovku upekla. Mam ale problem s pecenim babovek a bublanin. Pokazde mi testo po upeceni klesne. Behem peceni krasne vyroste, stejne jako tato babovka a po vypnuti trouby spadne. Presla jsem na elektrickou troubu a nevim si s tim rady. Mozna mi zde nekdo poradi. Trouhu jsem predehrala na 160, pozdeji jsem testo pekla na 160 stupnu 45 minut hornim a spodnim ohrevem. I po zapnuti ventilatoru testo klesa. Po upeceni testo zustalo opravdu dlouhou dobu v troube. Asi po 20 minutach kleslo. Kde je chyba ?

  • Jana C.
    Jana C. |

    1. 4. 2008 20:09

    Zatím nejlepší bábovka,kterou jsem zde zkoušela.Výborná!!!

  • Míša
    Míša |

    26. 3. 2008 12:54

    Bábovka je výborná, ještě do ni dávám kousky hořký čokolády :)

  • Anonym
    Anonym |

    13. 2. 2008 15:41

    Super bábovka na to jak je ten recept jednoduchý :D:D:D doporučuju všem lidem, kteří to stejně jako já neumím moc v kuchini :D

  • Marina Krahulcová
    Marina Krahulcová |

    24. 11. 2007 09:41

    Mám takovou vychytávku - nadrcené ořechy třeba i týden dopředu dám do uzavíratelné nádoby (stačí obyč. zavařovačka), zaliju rumem tak, aby byly všechny ořechy "pod hladinou". Po pár dnech ořechy veškerý rumum úplně absorbují - pak je zamíchám do těsta... :-)

  • Luulinka
    Luulinka |

    2. 10. 2007 16:47

    TIP: pokud Vam nechutna kakaove testo, dejte misto kakaa skoricovy cukr. Je to vyborne. Vyzkousela jsem to, protoze manzelovi kakao nechutna a olizoval se az za usima!:)

  • Eva D.
    Eva D. |

    12. 7. 2007 21:35

    Tak už jí pro velký úspěch peču podruhé, dnes jsem tedy jak píšete dala pět vajec, více sněhu určitě není na škodu a podle zdejší rady i lžíci rumu :-)))))))))), nejlepší klasická bábovka jakou znám :-))))))

  • Eva D.
    Eva D. |

    9. 7. 2007 20:00

    Já jí zrovna mám v troubě a voní po celé domě :-)))))). Moc děkuji za recept, už jen jak pokukuje sklem do trouby, tak polykám sliny :-)))))))).Děkuji a vřele všem doporučuji. :-))

  • Marketa
    Marketa |

    11. 4. 2007 20:48

    Moooooc dobra babovka, vlacna a "jedla". Rozhodne to bude muj nejoblibenejsi recept na babovku!

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    26. 2. 2007 11:43

    Celé roky jsem pekla tuto bábovku,akorát z 5 vajec,250 g tuku a 300g cukru a vždycky byla oblíbená,vydrží dlouho vláčnáa že je trochu hutnější vůbec nevadí,líp zasytí a člověk ví,že něco snědl.Dávám za 1.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    26. 2. 2007 07:56

    Je trochu hutnější, proto ji mají tak rády děti. Naši kluci od malička jinou nechtěli:o)

  • Vlasta Vejvodova
    Vlasta Vejvodova |

    24. 2. 2007 11:46

    Včera jsem upekla a je opravdu chutově moc dobrá a vláčná,ale na muj vkus moc hutná.

  • Marketa
    Marketa |

    22. 2. 2007 14:27

    Tak tahle babovka je naprosto skvela. Vlacna a moooc dobra. Jeste jsem tam dala trosku rumu a musim rict, ze priste pridam trosku vic cukru, mohla byt trosku sladsi. Ale jinak davam jednicku s hvezdickou.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    21. 8. 2006 09:30

    Lucie, jsem ráda, že se povedla a chutnala celé rodince, jako je tomu u nás. Já ji vždycky peču z půldruhé dávky - částečně jako bábovku, částečně jako hřbety. Někdy taky na plechu a poleju čokoládovou polevou, nahoru šlehačku a ovoce - to je slavnostnější verze. Dobrou chuť !!

  • Lucie Vonková
    Lucie Vonková |

    17. 8. 2006 21:40

    Paní Jano, v neděli jsem bábovku udělala poprvé a hned se po ní zaprášilo, dnes se peče v troubě podruhé. Doufám, že se po ní zapráší i tentokrát. Všichni doma si bábovku vychvalovali. Je to opravdu výborný recept. Bábovka byla vláčná, ne jako pár receptů co jsem zkoušela dříve. Děkuji

  • R. Schultze
    R. Schultze |

    27. 3. 2006 21:08

    Pani Jano, babovka moc chutnala memu synovi.Udelala jsem ji celou kakaovou, ale zitra ji upecu mramorovou.Ovsem s rumem.Cernou buchtu pecu opetne zitra,protoze ve stredu je ve skole oslava,tak detem bude jiste chutnat.Mne se ta cerna buchta jeste ani jednou nesrazila.Asi mam stesti.Jak tu babovku,tak tu cernou buchtu micham silnym el.slehacem.Zdravim Vas a diky za recepty.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 3. 2006 06:59

    Paní Renato, opět jste vyzkoušela oblíbený recept našich hochů. Já tuto bábovku dělávám ze dvou dávek - část těsta dávám ještě do srnčích hřbetů a hlavně, aby bylo hodně kakaového těsta !!Musím Vám říct, že jsem dělala černou buchtu a vůbec se nesrazila. Chlapci, hlavně Tom, jásali a tak si včera vezli každý půl plechu hodně pocukrované této dobroty. Snad jsem na ni už konečně - za ta léta - vyzrála , otvírám teď troubu až skoro po dvaceti minutách, opatrně (abych neklepla s plechem) ji obrátím a ještě skoro deset minut dopékám. Po vydělání ji párkárt propíchám špejlí, aby z ní vyšla pára. Snad už si dá konečně říct !!

  • R. Schultze
    R. Schultze |

    26. 3. 2006 14:47

    Pani Jano, Ted jsem ji dopekla. Voni cely barak.Pouze jsem ji trochu prilepsila rumem a kakaem.Upecu ji jiste vickrat.Dekuji.