• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Babiččina vánočka
    Napište svůj komentář k receptu

    Babiččina vánočka

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    3.3
    hodnotilo: 66
    doba přípravy: 90 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    4fotografie
    Nahrát fotku
     

    Jak uplést vánočku

    Suroviny

    8 porce
      • 200
        g máslo
      • sůl
      • 1
        ks vejce
      • mléko
      • 5
        ks žloutek
      • 140
        g rozinky
      • 1
        kg polohrubá mouka
      • 84
        g droždí
      • 140
        g mandle
      • citronová kůra z jednoho citronu
      • 250
        g cukr krupice

    Postup přípravy receptu

    1
    V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku.

    RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

    2
    Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Vánočka - třená

    Vánočka - třená

    Vánočka se šafránem

    Vánočka se šafránem

    Vánočka s medovinou

    Vánočka s medovinou

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Kajkakab | 9. 12. 2018 12:32

      Je to nejhorší recept !!!

    • lidka
      lidka | 22. 12. 2015 18:39

      Byla moc suchá, chybí tam mléko!!!! Toho tam mělo být aspoň 1/2 litru!!!! Tuhle už péct nebudu.

    • leberk
      leberk | 22. 12. 2015 17:56

      Tuto vánočku jsem upekla a už ji nebudu dělat nikdy!!! Je to tuhé těsto, těžké, není dobré. Nekyne, není lehké s ním pracovat, horší vánočku jsem ještě neměla. Už nikdy!!!! A propo - chybí tam 1/2 litru mléka. To že napíšete pouze "mléko" jsem vzala jako že je zapotřebí pouze na kvásek a to je prostě málo. Budu se už držet svého receptu na vánočku, tuto nedoporučuji.

    • Laďa
      Laďa | 4. 1. 2015 21:25

      Protože do vánočky nepřidáváte sádlo, musí být druhý den tvrdá jak kámen. Dobré je dát sádlo s máslem napůl nebo spíš víc sádla a trochu másla jen pro vůni.

    • Adéla
      Adéla | 19. 12. 2014 12:13

      Dámy na kolik a jak dlouho pečete? Děkujiii :-)

    • Erika
      Erika | 26. 7. 2014 10:21

      A ještě teda doporocuju, davat maslo až když je testo trochu promíchane taky je to o tom že kvasinky obalí a huř kynou.

    • Erika
      Erika | 26. 7. 2014 10:18

      Do bude asi proto žes ho nechala pres noc, pekna blbost, pak uz nema sanci a kvasny proces je pryc( prekvaseny) Vsechno ma svoji dobu a postup, asi neco jako nedavat sul ke kvasku ale mimo nej, sul je nici.

    • Kler
      Kler | 23. 12. 2013 22:39

      Ja ji zrovna dopekla a je ok,toho mleka ale padlo dost,chtelo by to dopsat do receptu :-)

    • Noel
      Noel | 22. 12. 2013 13:08

      Vanocka je utopie je to hovadina bez sance na uspech

    • Gabi
      Gabi | 19. 12. 2013 16:18

      z hotoveho testa kus odendas 8-)

    • Mery12 | 2. 1. 2013 18:15

      Bábovka byla výtečná - jen pro ještě lepší postup a představu bych hned v úvodu napsala, že jde o dvě vánočky, že mandle musí být spařené a že pro zvláčnění se používá a jak to mléko. Přidala jsem ještě kandované ovoce. Výsledek byl super! Díky.

    • Magdaena P.
      Magdaena P. | 31. 12. 2012 17:38

      Já dělám vánočku zásadně z polohrubé mouky a nikdy nebyl žádný problém.Mléko se nahřeje na kvásek jen vlažné,tuk rozehřeje a také jen vlažný se zapracuje do těsta.Já zadělávám v misce kysce,ta s dvěma víčky ve které těsto kyne jedna báseň a používám hnětač.Během, kynutí několikrát prohnětu a na výsledku je to opravdu znát.Múj recept je půl kila polohrubé mouky,kostička dorždí,10dg tuku,tentokrát jsem dala máslo,sádlo každého třetinu dávky,10 dg cukru,2 žloutky,3 špetky soli 1/4 litru mléka,kůra z jednoho citronu,drcený anýz asi půl kávové lžičky,opilé rozinky a mandle.Ty s hrozinkama zapracovávám do těsta až na konec.Po vykynutí spletu vánočku z devíti pramenů,potřu žloutkem s troškou mléka a s troškou rumu.Nechám znova nakynout a v předehřáté troubě na 150 asi půl hoďky pečeme.Dobrou chuť. ;-)

    • magda
      magda | 31. 12. 2012 17:24

      Já jsem někde četla,že výbornou se stává vánočka,ve které jsou 3 druhy tuku.Já ji pekla tento týden už podruhé a dala jsem máslo,sádlo i olej a tak dobrou jsme ji nikdy neměli.Těsto zadělávám v míse s víkem,ve které krásně nakyne.Během kynutí těsto i 3x znovu prohnětu a při posledním hnětení přidám opilé rozinky ( namočené v rumu)a mandle.Do svého těsta dávám na půl kila mouky jen 2 žloutky.

    • Soňa
      Soňa | 30. 12. 2012 17:30

      Na kolik stupňů se to peče??? (amatér:-) )

    • Sam
      Sam | 22. 12. 2012 21:59

      Díky za fajn recept ! Vánočka je výborná.Zkuste rozinky máčené v rumu. Mléka jsem použil asi 300ml,ale zbylo mi,takže doporučuji 250ml čerstvého plnotučného.

    • Gab
      Gab | 22. 12. 2012 12:37

      Díky, jdu na to ;-)

    • Tery
      Tery | 21. 12. 2012 19:24

      Chtěla bych se zeptat, kolik tam dáváte toho mléka? děkuji.

    • Naďa
      Naďa | 20. 12. 2012 19:14

      Dej mouku půl na půl / hladkou a polohrubou/ je pak lepší a vypracuj nejprve v míse pak na vále a několikrát prohnětej během kynutí. :-*

    • lada
      lada | 20. 12. 2012 18:51

      Dotaz-zdatné kuchařky, proč se mi sráží těsto na vánočku? Vše má stejnou teplotu.Jednou se uvádí mouka polohrubá a jindy hladká. Není to tím, že používám polohrubou?Díky za odpověď.

    • larkybarky
      larkybarky | 20. 12. 2012 17:46

      tak to bylo určitě tím horkým máslem! :) díky moc za radu! :) příště si na to dám pozor :) :-)

    • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:54

      Zapoměla jsme ,přidejte k máslu tak jednu lžíci rozpuštěného sádla O:-) je pak chutnější :-\ Irena <:-)

    • 54darecek@email.cz | 19. 12. 2012 09:53

      :-[ díky za receptík,těsto po <:-) <:-) hodnině kyne a kyne :-D ještě uplést vánočky :-\ ,přeji Všem klidné a krásné vánoce Irena <:-)

    • alenka
      alenka | 19. 12. 2012 04:55

      Zkusím to taky tak upéct,ale jen nevím jak udělám z pěti žloutků 3/4???

    • Calvera
      Calvera | 18. 12. 2012 13:56

      Kolmo dolů od hřbetu ke dnu. To aby se vánočka nezbortila, nerozjela :-)

    • pippiva
      pippiva | 17. 12. 2012 14:00

      A nezalila jste třeba kvasnice příliš horkým mlékem? Anebo máslo bylo vařící a tím se mohly zabit kvasnice, takze pak nic nenakynulo...To už se mi taky povedlo ;-)

    • larkybarky
      larkybarky | 16. 12. 2012 22:32

      z uvedených ingrediencí se mi povedla udělat pouze jedna vánočka..dělala jsem ji poprvé.. a vůbec mi těsto nenakynulo..nechala jsem přes noc.. :-(

    • franta
      franta | 16. 12. 2012 17:20

      chybí kolik mléka

    • Gab
      Gab | 13. 12. 2012 19:00

      O víkendu ji vyzkouším, nikdy jsem vánočku nepekla. Jak píšete, že samozřejmostí jsou zapíchané špejle do středu - to jako jak? :) Díky za odpověď!

    • lotík
      lotík | 4. 12. 2012 11:37

      je prima, že dokážeme upéct pro naše nejbližší něco, co je výborné a rychle mizíí v bříšku. pa <3

    • Miloš
      Miloš | 1. 12. 2012 11:21

      Tak i pre chlapa to nebol problem upiect dla navodu. Piekol som z celej davky len jednu velku vianocku, plietol dla Youtube zo siestich pramenov a jednym slovom PARADA: Dnes je peciem po treti krat a cela rodinka sa jej nevieme dojest. Dakujem za skvely recept. :-)

    • Xantypa40 | 15. 8. 2012 10:54

      jedním slovem: SUPER!!!!!!!!

    • Beáta
      Beáta | 15. 8. 2012 10:49

      zadělala, upekla a .... nějak mi tady doma záhadně mizí. asi myšičky či co........ takové dvounohé...... :-D chutná moc díky.

    • Simča S.
      Simča S. | 13. 6. 2012 12:51

      Upekla jsem ze 3/4 dávky a vánočka byla přes celý plech. Takže z celé dávky určitě dělejte dvě! Jinak chuťově je luxusní, přesně takovou pekla i moje babička.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Slané pečení Sváteční pečení Vánočka Vánoce
    Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Ledový salát se smetanou

    Ledový salát se smetanou

    Punčové kokosové řezy

    Punčové kokosové řezy

    Domácí Pribináček

    Domácí Pribináček

    Bramborová pomazánka II.

    Bramborová pomazánka II.

    Rösti - smažená nebo pečená příloha

    Rösti - smažená nebo pečená příloha

    Bílá vosí hnízda (marcipánová chuť)

    Bílá vosí hnízda (marcipánová chuť)

    Kuře v sýrovém těstíčku

    Kuře v sýrovém těstíčku

    Superrychlý gyros

    Superrychlý gyros

    Makronky se třemi náplněmi

    Makronky se třemi náplněmi

    Doporučujeme

    30 minut
    Čočková polévka s pórkem

    Čočková polévka s pórkem

    30 minut
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

    Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

    30 minut
    Toskánská polévka

    Toskánská polévka

    20 minut
    Banánové lívance s kokosem a mákem

    Banánové lívance s kokosem a mákem

    20 minut
    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    20 minut
    Panna cotta s granátovým jablkem

    Panna cotta s granátovým jablkem

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    Poslední sledované recepty

    39
    Míša řezy
    Míša řezy
    34
    Brokolicová polévka se smetanou
    Brokolicová polévka se…
    32
    Palačinky
    Palačinky
    29
    Bramboráky
    Bramboráky
    27
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka

    Zajímavé články

    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro…
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů vám pomůže rozhodnout, co vařit
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů…
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle trend musíte zkusit!
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle…
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný…

    Sledujte nás

    AHA.cz Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    AHA.cz Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    AHA.cz Deník Aha! 6.3.2021

    Deník Aha! 6.3.2021

    Dáma.cz Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Dáma.cz Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Ženy.cz Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Maminka.cz Velký rodinný horoskop na rok 2021! Co čeká rodiče a děti podle hvězd?

    Velký rodinný horoskop na rok 2021! Co čeká rodiče a děti podle hvězd?

    Reflex.cz Filmy a seriály, které letos bojují o České lvy a můžete je vidět online

    Filmy a seriály, které letos bojují o České lvy a můžete je vidět online

    E15.cz Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Abecedazahrady Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Další doporučené recepty:

    Babiččina pudinková buchta
    Babiččina pudinková buchta
    Babiččina štola s kakaem
    Babiččina štola s kakaem
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina zbojnická pečeně
    Babiččina zbojnická pečeně
    Babiččina zelňačka
    Babiččina zelňačka
    Babiččino kuře na šunce
    Babiččino kuře na šunce
    • Recepty.cz
    • Babiččina vánočka
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí