• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Babiččina zelňačka
    Napište svůj komentář k receptu

    Babiččina zelňačka

    autor: Lucie Koutska
    0.0
    moje hodnoceni
    4.2
    hodnotilo: 105
    doba přípravy: 30 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Babiččina zelňačka
    Babiččina zelňačka
    Babiččina zelňačka
    Babiččina zelňačka
    Babiččina zelňačka
    Babiččina zelňačka
    4fotografie
    Nahrát fotku
     

    Zabijákem špatné zimní nálady je tato typická česká polévka se zelím a klobásou. Výborně zasytí a zahřeje.

    Babiččina zelňačka

    Suroviny

    5 porce
      • cibule
      • brambory
      • máslo
      • sůl
      • mléko
      • pepř mletý
      • anglická slanina
      • bobkový list
      • nové koření
      • kysané zelí
      • bílý jogurt
      • zeleninový vývar
      • mouka
      • papriková klobása
      • cukr Trochu

    Postup přípravy receptu

    1
    Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na jemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou (máme -li, nahradíme Hraškou) a necháme zhoustnout.

    RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit jíšku

    2
    Až zhoustne, přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu a dle chuti dochutíme. Možno přidat i lžíci cukru pro ty, co nemají rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a výborná. Tento recept je osvědčený v naší rodině, věřím, že si pochutnáte také.

    RADA: Polévky, které zaženou i ten největší hlad!

    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Zelňačka s mletým masem

    Zelňačka s mletým masem

    Poctivá zelňačka

    Poctivá zelňačka

    Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

    Slovenská kapustnica - zelňačka z…

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • patrikpohl(a)seznam.cz | 30. 11. 2017 17:18

      Tak tohle okolo zelňačky ani neprošlo to je přeplácané a zbytečně Jogurt , mléko , anglická slanina, máslo Proč jako Aby to chutnalo jako kejda ?

    • Klára
      Klára | 3. 12. 2016 13:51

      Ten jogurt mi tam docela vadil, kysaná smetana není tak kyselá jako jogurt a určitě by byla v zelnačce mnohem .

    • loudal
      loudal | 28. 7. 2016 02:06

      Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

    • loudal
      loudal | 28. 7. 2016 02:06

      Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

    • Eva
      Eva | 3. 4. 2016 13:50

      Dnes jsem uvařila přesně podle receptu a je famózní!!! Díky moc, bude to ode dneška stálice v mém rejstříku receptů.

    • mishak
      mishak | 16. 1. 2015 16:53

      Hod recept. Já rád slovenskou KAPUSTNICU :-P ;-)

    • Eva
      Eva | 10. 1. 2015 09:52

      Špatná není, ale ta moje kapustnica je stejně nej

    • squirrel
      squirrel | 21. 12. 2014 13:07

      Je to trochu pozměněný klasický valašský recept a jmenuje se to Valašská kyselica. U nás na Valašsku se tato polévka dělá jako štědrovečerní. Brambory, s povařeným kysaným zelím, s klobáskou (nemusí být), hřiby a kysaná smetana. Je to jednoduchá sytá a výborná polévka. Netřeba zahušťovat moukou. Hustá je i tak dost.

    • Mirth
      Mirth | 28. 10. 2014 11:47

      Výborná!!! Nedala jsem slaninu, jinak vše a bez dalšího dochucování se povedla na první ochutnání :-) šup s ní hned do oblíbených!

    • Ina
      Ina | 25. 7. 2014 18:59

      Dala jsem i jogurt a rodina si moc pochutnala. Výborný a jednoduchý recept :-)

    • jura
      jura | 13. 4. 2014 10:45

      jogurt? babicky urcite do zeleninovej polievky nedavaju jogurt..

    • sandyadenny
      sandyadenny | 24. 3. 2014 19:53

      nedávala jsem jogurt ale primovní byla =)

    • caya
      caya | 21. 3. 2014 13:42

      Naprosto výborný recept a polívečka :-) Opravdu jako od babičky, tak jak si jí pamatuji.

    • lenča
      lenča | 24. 11. 2013 10:14

      výborné...mléčné polévky mi nechutnají :-$ ,ale tato zelňačka je luxusní ;-) .Jogurt sem neměla,ale nahradila :-D sem ho zakysanou smetanou a výsledek je neuvěřitelný 8-) nato jak je to primitivní recept.Děkuji :-))

    • Delmor
      Delmor | 30. 9. 2013 10:28

      Fantazie. 20 let jsem nejedl tak dobrou zelňačku!

    • Thierry
      Thierry | 5. 8. 2013 17:06

      Tak uz je hotova, servirujeme na stul a je faaaakt luxusni! :-P

    • marye
      marye | 2. 8. 2013 11:58

      mmm výbornáá :-P

    • houhelak | 23. 7. 2013 18:16

      Vynikající! Jogurt tomu dodá úžasnou chuť. Od té doby, co ji vařím, patří k "nejžravějším" jídlům v naší domácnosti. Děkuji za skvělý recept!

    • Jaruška
      Jaruška | 2. 5. 2013 12:22

      :-! příště bez toho jogurtu,je tam nějak navíc

    • Dana
      Dana | 3. 4. 2013 14:25

      Velice jsme si pochutnali,ale místo jogurtu jsem dala smetanu :-) a domácí zelí...mňam

    • sisi
      sisi | 26. 1. 2013 10:01

      Dělala jsem dnes poprvé,skvělá.

    • Zlatka
      Zlatka | 25. 1. 2013 14:16

      Je to hoďka co byla uvařená.Je už skoro snědená.Takže výborná, vynikající :-) :-D

    • Jana
      Jana | 24. 1. 2013 18:52

      Máme rádi zelnačku čirou, bez mléka, smetany a jiných mléčných přísad, takhle nám moc nesedla. :-(

    • Renata
      Renata | 29. 12. 2012 23:32

      Právě jsem jí dovařila a je přesně taková, jako vařívala moje babička. Je skvělá!! :-) Vřele doporučuji :-) :-)

    • jirka
      jirka | 27. 12. 2012 09:43

      ked máš napsáno Hrubá mouka????? Ty seš Játro O:-)

    • andy
      andy | 29. 11. 2012 08:51

      moc dobrá

    • KVD
      KVD | 27. 10. 2012 11:12

      S tou zaprazkou z hrube mouky se to nedalo jist, bohuzel.

    • Irča Š. | 24. 10. 2012 10:23

      Právě jsem dovařila a pochutnávám si...udělala jsem přesně dle receptu včetně jogurtu a teda opravdu mňamkózní,jogurt zelňačku neuvěřitelně zjemnil a podtrhl její vynikající chuť.doporučuji ;-)

    • katy
      katy | 23. 8. 2012 14:19

      zelňačka dle tohoto receptu mi moc chutnala, akorát jogurt, který jsem tam přidala se v polívce trochu zdrcl takže príšte ho už dávat nebudu.

    • Zuleika | 22. 8. 2012 14:58

      Zelňačka je moje nejoblíbenější polévka. Vyzkoušela jsem už hodně receptů a pořád tomu něco chybělo. Ale tenhle recept je prostě nej, opravdu VYNIKAJÍCÍ!!

    • martin
      martin | 14. 8. 2012 22:33

      nasel jsem dobrou zelnacku i tady (www.databazereceptu.org) Je tam hodne fotek <:-)

    • Slávek
      Slávek | 11. 8. 2012 16:10

      <3 Je vinikající, děkuji . <3

    • Líba
      Líba | 20. 6. 2012 18:58

      Teď jsme zelňačku dojedli a je opravdu LUXUSNÍ!!! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za receptík, už ho mám v kuchařce. :-)

    • Maněnka | 15. 4. 2012 15:07

      Výborná, výborná ;-)

    • Martin
      Martin | 11. 4. 2012 14:57

      já si brambory uvařím samostatně a pak je tam nasypu až nakonec

    • Miselinkaaa | 16. 3. 2012 16:33

      luxusní mňam akorat sem dovařila :-P :-)

    • Honza
      Honza | 15. 3. 2012 13:47

      O jorurtu jsem nevěděl , ale zelňačku vařím v zimě nejčastěji :-) Já zahušťuju chlebem a na zjemnění dávám tavený sýr..stačí jeden dílek velkého obdélníkového Apetita :-) ...super..

    • Schnori
      Schnori | 27. 2. 2012 14:08

      Výborný...jenom prosím kuchařinky aby mysleli i na lidi co nejsou zběhlí a udávaly víc míry :)

    • Jirka
      Jirka | 24. 1. 2012 18:21

      Musím říct že je to ta nejlepší zelňačka jakou jsem kdy dělal. <3

    • Kamila
      Kamila | 23. 1. 2012 18:06

      Obráceně ne,v zelné vodě brambor už neuvaříš,zůstane tvrdý.

    • Klára
      Klára | 23. 1. 2012 10:46

      napřed brambory a pak zelí? nemělo by to snad být obracéně? než bych uvařila jako druhé přidané zelí, tak se mi brambory rozvaří.

    • giovicova
      giovicova | 26. 12. 2011 22:41

      Výborná :-P

    • Hanka
      Hanka | 7. 12. 2011 17:04

      Znám a dělám, ale ještě rozklepnu jedno vajíčko před koncem vaření. Výborná.

    • Jajka
      Jajka | 21. 10. 2011 13:41

      Skvělá polévka, kterou jsem měla již možnost ochutnat před několika lety u známe, ale až teď si ji mohu uvařit sama. Děkuji :-)

    • Danny01 | 10. 5. 2011 14:39

      Akorát je v hrnci a už teď voní úžasně.... Už aby byla hotová.

    • Alena
      Alena | 23. 4. 2011 11:01

      Zrovna jsem uvařila zelnačku podle Vašeho receptu,je opravdu výborná....zatím nikdo není doma,tak jsem si ji pochválila sama..díky za recept..

    • martina
      martina | 14. 4. 2011 14:16

      Taky se mi líbí více než v Prostřeno:)

    • Katerina
      Katerina | 14. 4. 2011 00:42

      Nemuzu se dockat az vas recept vyzkousim, bydlim v USA a muj manzel miluje ceska jidla (hlavne polevky) ... koukam na porad Prostreno a zrovna tam delali zelnacku, ale vas recept se mi libi vice :) dekuji

    • ilczinkejsn
      ilczinkejsn | 5. 4. 2011 14:23

      Miluju zelnacku a na tehle se snad neda nic zkazit tak drzte palce jdu na to :-\ :-)

    • pepalew | 10. 3. 2011 11:08

      jste dobrá kuchařka

    • pepalew | 10. 3. 2011 10:55

      výtečný recept mnam mnam :-)

    • Franta
      Franta | 17. 2. 2011 17:36

      báječná věc...díky za recept

    • fanda
      fanda | 1. 2. 2011 10:31

      :-D je to dobré vyskošeno

    • Jana Pá
      Jana Pá | 9. 1. 2011 14:14

      Děláme u nás doma podobně a je to! Ale jinak si zelí povařím zvlášť a pak ho přidám k tomu ostatnímu. Já totiž už do té slaniny a klobásky po orestování přidám červ. papriku,hl.mouku a vodu a udělám takovou "jíšku"?, potom doleji vodou-vývarem a vařím cca 20 min., pak přidám zelí-předvařené, smetanu a už jen dochucuji-cukr,sůl a také ještě někdy zakysanou smetanu, aby to mělo "grády"!

    • milucka | 7. 1. 2011 16:40

      je vyborna, diky

    • Zita Matejkova
      Zita Matejkova | 4. 1. 2011 12:34

      Výborná, taky vynechávám cukr

    • Petr N. | 11. 12. 2010 15:47

      Skvělé, jen bez cukru, se smetanou a na cibulce zpěněnou paprikou...;-)

    • Lucie Koutská
      Lucie Koutská | 14. 1. 2010 13:52

      Petr Kucín:samozřejmě máte pravdu, to co se dnes prodává se za mléko jen tak vydává, ale pokud chceme takovou netučnou variantu, tak i toto mléko se hodí :)

    • Lenka Blahutová
      Lenka Blahutová | 13. 1. 2010 11:40

      Taky děláme takto...je výborná. A jestli můžu doporučit, vyzkoušejte Fazolačku po Uhersku...recept je dávno přidán....mám ho od své babičky a je to velká dobrota.

    • Petr Kucín
      Petr Kucín | 7. 1. 2010 08:28

      mléko už není to co bylo za naších babiček dáváme smetanu a vynecháváme cukr přikusujeme vánočku nebo mazanec BOŽÍ !!!

    • Ivana Mati
      Ivana Mati | 4. 1. 2010 22:55

      Taky ji takhle vařím a je fakt dobrá! VYZKOUŠEJTE

    • Dana K.
      Dana K. | 4. 1. 2010 20:54

      Tohle nemůže být jiné než dobré.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Polévky Zelňačka
    Polévky Oběd Večeře Vaření Restování Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Bílý jogurt Bobkový list Brambory Cibule Cukr Kysané zelí Máslo Mléko Mouka Nové koření Papriková klobása Pepř mletý Sůl Zeleninový vývar
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Celerový salát

    Celerový salát

    Zelňačka s mletým masem

    Zelňačka s mletým masem

    Nekynutý koláč s různým ovocem

    Nekynutý koláč s různým ovocem

    Rybí pomazánka III.

    Rybí pomazánka III.

    Buřty s cibulí

    Buřty s cibulí

    Tvarohová bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

    Tvarohová bábovka se švestkami - ,…

    Kuřecí stehna na medu s jablky

    Kuřecí stehna na medu s jablky

    Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou a kuřecím masem

    Těstoviny se smetanovo-sýrovou…

    Krevety na grilu

    Krevety na grilu

    Doporučujeme

    95 minut
    Hovězí sekaná Wellington

    Hovězí sekaná Wellington

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    29
    Míša řezy
    Míša řezy
    22
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    21
    Ovesné placičky s brokolicí
    Ovesné placičky s…
    18
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    16
    Palačinky
    Palačinky

    Zajímavé články

    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky i na plech!
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky…
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně zasytí!
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně…

    Sledujte nás

    AHA.cz Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    AHA.cz Čvančarová na pranýři: VRAŽEDNÝ MODEL I ORTEL

    Čvančarová na pranýři: VRAŽEDNÝ MODEL I ORTEL

    AHA.cz Deník Aha! 19.1.2021

    Deník Aha! 19.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Komu se bude dařit navzdory složité situaci. Jste to vy?

    Horoskop na tento týden: Komu se bude dařit navzdory složité situaci. Jste to vy?

    Dáma.cz Seriál Ulice: Blanka má problémy, Magda žárlí a Ája překvapí Mária

    Seriál Ulice: Blanka má problémy, Magda žárlí a Ája překvapí Mária

    Ženy.cz Kaia, Lila, Leni: Jak dcery topmodelek dobývají módní svět

    Kaia, Lila, Leni: Jak dcery topmodelek dobývají módní svět

    Maminka.cz Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter

    Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter

    Reflex.cz Vladimír Mertlík: Židenický fašistický puč aneb zn. Udělej si sám!

    Vladimír Mertlík: Židenický fašistický puč aneb zn. Udělej si sám!

    E15.cz Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Abecedazahrady Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Další doporučené recepty:

    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina vánočka
    Babiččina zbojnická pečeně
    Babiččina zbojnická pečeně
    Babiččino kuře na šunce
    Babiččino kuře na šunce
    Babiččino pečené kuře s nádivkou
    Babiččino pečené kuře s nádivkou
    Babiččino špenátové rizoto na pátek
    Babiččino špenátové rizoto na pátek
    • Recepty.cz
    • Babiččina zelňačka
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí