Dáme do hrnce vařit na kousky nakrájené maso, až odšumí, vložíme nakrájené na kostičky brambory a na drobno nakrájené čerstvé zelí, ztlumíme plamen a...
více o Ukrajinský boršč od rodilé ukrajinky
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a...
více o Jednoduchá rajská omáčka
Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek na...
více o Svíčková na smetaně
Do hrnce dáme očištěné kuře nebo slepici (můžeme předem naporcovat), přilijeme vodu, přidáme koření a zeleninu, osolíme. Přivedeme k varu a vaříme do...
více o Jednoduché kuře (slepice) na paprice
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na jemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme...
více o Babiččina zelňačka
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také...
více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také...
více o (nejen) Hovězí ragú
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut. Poté přidáme rajčatový...
více o Rajská polévka s rýží
Porce králíka nasolíme. V pekáčku rozehřejeme máslo na kterém orestujeme slaninu, kuličky pepře, tymián s bobkovým listem. Do pekáčku dáme porce...
více o Králík po francouzsku
Těstoviny na boloňské špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu.
Omáčka: na oleji osmažíme cibuli, přidáme maso a nakrájené žampiony. Když maso...
více o Skvělé boloňské špagety
Cibulku nakrájíš na kostičky, osmahneš, přidáš zeleninu rovněž nakrájenou, koření a sůl, můžeš i trochu cukru. Osmahneš a podliješ horkou vodou, dusíš...
více o Svíčková omáčka
Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme...
více o Kančí guláš - staročeský
Do litru vody přidáme koření a necháme přejít varem: necháme odstát, aby koření pustilo aroma, abychom později mohli použít pouze přecezený vývar....
více o Nejfalešnější svíčková
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po...
více o Čočková polévka s klobásou
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené...
více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě "klihovatí" - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd.
Množství surovin záleží na tom, kolik...
více o Sulc - recept po babičce
V tlakáči si rozehřejeme olej s kouskem másla a nakrájíme cibuli na plátky a osmahneme, česnek taky na plátky a přihodíme do hrnce. Až bude cibulka...
více o Guláš z divočáka (kančí guláš)
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si...
více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
Kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření vložíme do bílého vína a vše svaříme. Necháme vychladnout a vložíme maso. Nádoba musí být tak velká (malá),...
více o Vepřová pečeně na divoko-nakládaná
Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry.Do studené vody vhodíme umyté...
více o Poctivá kuřecí polévka
Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit),...
více o Sekaná svíčková
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou....
více o Koprová kulajda
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,...
více o Falešná svíčková omáčka
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari,...
více o Africké kari
Králíka naložíme den předem. Maso omyjeme, osušíme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a obložíme ho plátky slaniny. Přidáme nakrájenou zeleninu a...
více o Králík na smetaně
Uzená žebra vaříme ve vodě do měkka, uvařené je vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu....
více o Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s...
více o Fazolová polévka na kyselo
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme....
více o Srdce na smetaně
Králíka osolíme, opepříme a na másle v troubě pečeme asi půl hodiny - podléváme. Pak maso potřeme hořčicí obložíme ho očištěnou a pokrájenou zeleninou...
více o Králík v zelenině s hořčicí
Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte...
více o Hamburská vepřová kýta
Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso na kostky. K masu...
více o Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou
Maso nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na másle do zlatova. Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené a necháme vodu vyvařit. Tento...
více o Pravý segedínský guláš
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,...
více o Kořeněná rajská omáčka
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek a mladé cibulky. Poté přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, koření, sůl a vše...
více o Ratatouille
Na másle krátce osmažíme drobně pokrájenou papriku s cibulí (nemusí být). Pak zaprášíme moukou, kterou necháme zpěnit, přidáme protlak a koření, vše...
více o Jednoduchá rajská polévka s paprikou
Hrubě nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso pokrájené na hranolky a za stálého míchání zprudka osmahneme. Lehce podlijeme vodou nebo...
více o Azu po tatarsku
Všechnu zeleninu očistím, oloupu a nakrájím na kostičky a dám vařit do menšího hrnce s vroucí vodou, kromě cibule. Houby nakrájím též na malé útvary ...
více o Bramboračka s houbami
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso....
více o Boršč
Porce ryby osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Na pánvi s rozpáleným olejem rybu osmažíme zprudka z obou stran.
K orestované rybě dáme krátce...
více o Ryba v rajské omáčce
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji...
více o Celerové hovězí s tymiánem
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu...
více o Vynikající kuře na paprice
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je uvaříme doměkka. Ve velkém hrnci osmažíme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme utřený česnek a...
více o Chilli con carne
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a...
více o Rajská omáčka II.
Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji.
Přidáme prolisovaný česnek, bob.list, Vegetu,...
více o Vepřové maso na paprice