Tortilla de patatas

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 6
      ks brambory 5-6
    • 5
      ks vejce
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks zelená paprika
    • 4
      plátek plátkový sýr
    • slunečnicový olej na smažení
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory nakrájíme na malé kousíčky, smažíme na pánvi, na mírném ohni (hodně oleje). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podle chuti lze pro vylepšení i papriku, sůl, pepř dle chuti. Smažíme až do měkka, ne do růžova! Necháme 5 min. zchladnout, přendáme z oleje, do předem připravené mísy z rozmíchanými vejci. Zamícháme a rozlejeme na stejnou pánev se zbývajícím olejem. Otočení této 3 cm tlusté omelety: přiklopit pánev plytkým talířem, otočit ji vzhůru nohama a sesunout omeletu zpět na pánev. Smažit tak akorát.
2
Na hotové poklademe plátkový sýr, nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s majonézou - Španělé tomu říkají národní jídlo.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Petr
    Petr |

    27. 9. 2016 22:45

    Jsem teď ve Španělsku, dávám si to docela často (k pivku výborné, že :) ale nikde jsem neviděl, že by na to dávali sýr

  • aleš
    aleš |

    29. 12. 2015 14:58

    s toho jídla tady udělaly brambory s vajíčkem a sejrem :-S

  • pavel
    pavel |

    29. 12. 2015 14:52

    tento recept sem několikrát jedl a vařil ve Španělsku ... patří tam jen brambory , vejce , sůl , kdo chce cibulovou nebo chorizo tak si to tam přidá a olej zásadně olivový ! v tom je ten fígl a úplně jiná chut ... buenos dias :-)

  • Michal
    Michal |

    25. 7. 2014 19:27

    Tortilla je vlastně jako naše Selská omeleta.Když jsem vařil na Ibize tak jsem Tortillu přpravoval jako předkrm při grilování .Lidi byly sytí a mohli se bavit a já jsem v klidu mohl grilovat.Je na chuti každého.Lze tam nasekat na malé kousky papriky různých barev aby to bylo pestré.Já jsem brambory místo smažení v omastku, nejprve předvařil na plátky aby nenasákly moc oleje.Ale lze ji servírovat jako hlavní chod.Skvělé je to s kombinací letní polévky Gazpacho.Kdo bude chtít opravdu originální recept na Ibizenko Gazpacho ,napiště mi na michal.valla@seznam.cz :-D

  • Michal
    Michal |

    25. 7. 2014 19:21

    Základ dipu tvoří většinou jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche nebo majonéza. Za dip lze ale považovat i ocet, med, čokoládu, olivový olej či samotný kečup, hořčici nebo majonézu.

  • Miloslav
    Miloslav |

    3. 5. 2014 22:44

    Co je dip?

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    23. 11. 2011 18:59

    Papriku nedávám, vajec dávám 6, ale záleží na velikosti. Máme k tomu rádi jogurtovo česnekový dip. ;-)

  • Misa
    Misa |

    20. 11. 2011 12:14

    SOuhlas...mam pritele ze Spanelska a paprika se syrem tam nepatri :)

  • Katarína Valachova
    Katarína Valachova |

    27. 1. 2010 18:45

    Dnes som varila toto jedlo podla tohto recepbu a velmi nam chutilo.

  • Anika
    Anika |

    3. 1. 2007 21:11

    kdyz jsem byla v barcelone, tak mi muj spanelsky spolubydlici taky uvaril toto jidilko. a teda pripravoval ji i s cibuli, a pro me vybiravku bez cibule. a pak zalit vajickem. jinak se syrem a paprikou? to jsem opravdu nikde nevidela. Toto tradicni jidlo muze sice vypadat jako michany vajicka s bramborem. ale je to opravdu vyborna zalezitost.

  • Ludmila Scirankova
    Ludmila Scirankova |

    20. 6. 2006 15:57

    Ano, je to tak, jinak brambory se maji krajet na jemne platky a tak opekat na oleji, ze ktereho se po vybrani osmazenych brambor, trochu odebere. Jinak se me ptal cisnik, ci si dam tortilla espanola o tortilla franceca. To druhe je jako nase palacinka.

  • Mirka
    Mirka |

    30. 3. 2006 01:17

    Ano, přesně tak se tortilla espaňola skutečně připravuje. Smaží se velmi krátce na silném plameni, aby byla mírně zlatavá a vejce vevnitř zůstalo trochu tekuté. Může se přidat taky nakrájená sušená šunka - jamón serrano. Je to úžasná záležitost, protože chutná jak teplá, tak studená a může posloužit jako svačinka nebo jídlo na piknik!

  • Jozef
    Jozef |

    27. 1. 2006 12:02

    To je skutocne spanielske národné jedlo (spolu s paellou). Od uvedeného receptu sa lísi tým, ze "pravá" spanielska omeleta (Tortilla de patatas) obsahuje len zemiaky (brambory) a vajcia. Nic iné. Potom existuje Tortilla de patatas con cebolla (Zemiaková omeleta s cibulou) a taktiez Tortilla paisana (Sedliacka omeleta), ktorá okrem vajec, zemiakov a cibule obsahuje dalsiu zeleninu (cervenú a zelenú papriku, hrach, articoky atd.).Ziadny recept na omeletu v Spanielsku nedáva syr ani navrch (ako sa spomína v tomto recepte a ani dovnútra. Co sa týka majonézy, v niektorých castiach Spanielska sa pripravuje recept na Plnenú omeletu, ktorá je vlastne typická zemiaková omelete prekrojená ako torta po celej ploche a plnená salátovým listom (Eisberg salát), tuniakom z konzervy v olivovom oleji, prúzkami konzervovanej papriky (Tiras de pimiento condimentado con aceite de oliva y ajo), na kolieska nakrájané zelené olivy plnené tuniakom, sláneckami (Anchoas) alebo cervenou paprikou.