Vláčná máslová vánočka

moje hodnocení: 0

0.0

hodnotilo: 0
doba přípravy: 180 minut
počet porcí: 1 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Kvásek:
    • 30
      g droždí
    • 20
      g cukr krupice
    • 100
      ml mléko
    • 50
      g polohrubá mouka
  • Těsto:
    • 450
      g polohrubá mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 150
      ml mléko
    • 125
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • citronová kůra
    • 40
      g rozinky
    • 40
      g mandle + 10 g plátků na posypání
    • 1
      ks vejce na potření
    • 1
      lžíce smetana na potření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Začněte přípravou kvásku. V misce utřete droždí s cukrem na hladkou kašičku. Zalijte asi 100 ml vlažného mléka a přidejte 1 lžíci polohrubé mouky a promíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, až se začnou tvořit bublinky a kvásek zvětší objem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do mísy nasypte polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Promíchejte a přilijte vlažné mléko, rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a kvásek. Vařečkou nebo hnětacím hákem zpracujte v kuchyňském robotu měkké nelepivé těsto.
3
Těsto přendejte do čisté mísy vytřené olejem nebo rozpuštěným máslem, překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu.
4
Nyní těsto vyjměte na pracovní plochu a rukama do něj rovnoměrně zapracujte rozinky s mandlemi. Vraťte ho do mísy a nechte kynout další hodinu.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

5
Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí, vyválejte z nich prameny silné asi 2 cm v průměru a podle návodu na následující straně upleťte vánočku.
6
Vánočku potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 15 minut. Hotovou vánočku poprašte moučkovým cukrem.
7
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.