Staročeské hnětýnky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 40 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      g rozinky
    • 100
      ml hnědý rum
    • 1
      ml vejce na potřetí
    • 3
      ks žloutky
    • 200
      g cukr krupice
    • 250
      g máslo změklé
    • 250
      ml smetana 12%
    • 2
      ks kostkový cukr
    • 30
      g droždí čerstvé
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • sůl
    • 50
      g mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rozinky propláchněte horkou vodou, zalijte rumem a nechtě nabobtnat. Žloutky, cukr a máslo utřete do světlé pěny. Smetanu s kostkami cukru mírně ohřejte, rozdrobte do ní droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky se solí. Vmíchejte kvásek a žloutkovou pěnu. Důkladně propracujte na hladké vláčné těsto, zapracujte do něj rozinky. Z těsta vytvořte bochánek a nechte ho v teple kynout asi 40 minut. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Nakrájejte ho na stejně velké kousky. Vyválejte z nich bochánky a naskládejte na plechy vyložené pečícím papírem. Nechte je kynout 20 minut. Bochánky potřete vejcem rozšlehaným se lžičkou vody. Posypte je mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 - 30 minut. Po 20 minutách otestujte.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: