Calzone - Plněná pizza

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 9
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Návrh na náplň
    • 2
      ks cibule 1-2
    • 1
      špetka sůl
    • 6
      ks rajčata 4-6
    • olivový olej
    • 4
      stroužek česnek 3-4
    • 50
      g anglická slanina
    • 70
      g ovčí sýr 50-70 , např. Feta
    • 1
      špetka provensálské bylinky
    • 200
      g žampiony 100-200
    • 50
      g salám Vysočina a Lovecký salám
  • Těsto
    • 1
      lžíce sůl
    • 3
      lžíce olivový olej
    • 250
      ml voda vlažná
    • 500
      g hladká mouka
    • 20
      g droždí
    • mouka na vál
    • 1
      špetka cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy spadla na druhou. Tím vznikla tzv. pizza Calzone, což znamená asi tolik co "pizza v kalhotě".
2
Mouku nasypeme do velké mísy. Vytvoříme tam velký důlek, do kterého nalijeme vodu. Do vody nadrolíme půl kostky droždí, tedy cca zmíněných 20 g. Necháme 15 min. "uležet". V tomto čase se droždí začne rozpouštet. Po těchto 15 minutách je čas hníst vše, co jsme doposud dali do mísy. Při hnětání přidáme olivový olej a po dalším hnětání sůl a cukr. Je-li těsto moc řídké je nutno přidat mouku, v opačném případě je nutno přidat trošku vody. Těsto smí lepit jen trošku a sice tak, aby při pozdějším zpracování stačilo jen málo mouky na posypání válu, aby se těsto potom přiliš nepřilepovalo na vál nebo váleček. Až je těsto se všemi ingrediencemi prohnětené, přikryjeme mísu utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě asi tak dlouho, jak nám bude trvat příprava náplně.

RADA: Jak na domácí pizzu?

3
Náplň lze vytvořit téměř jakoukoliv, tedy popř. i vegetariánskou. Jako autor samozřejmě doporučuji vlastní kreaci, kterou zde navrhuji a která se osvědčila. Pro přípravu této náplně je nutné nakrájet cibuli na kolečka a žampiony na plátky. Pak se musí oloupat rajčata a odstranit z nich jadérka. Dužinu nakrájíme na malé kostky a dusíme společně s kolečky cibule a prolisovaným česnekem na pánvi, na troše olivového oleje. Asi za 3 minuty přidáme uzeniny, tj. Vysočinu, Lovecký salám a na kousky natrhané plátky anglické slaniny. Mírně okořeníme provensálským kořením. Až se z rajské dužiny vypaří voda, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Bude asi nutné přidat i trochu olivového oleje. Mírně osolíme a vše nyní dusíme 5-7 minut. Poté pánev sundáme z ohně/plotny. Proces přípravy této náplně až k tomuto bodu trvá v průměru cca hodinu. (Pokud to trvá trošku déle, tak to nevadí).
4
Nyní je opět čas se věnovat těstu. Vál posypeme moukou a na něm vytvoříme z asi třetiny těsta nejprve kouli (tim pádem se na těsto dostane další troška mouky, která ulehči vyválení těsta), mezi rukama pak z této koule vytvoříme tlustší placku, ze které nakonec vyválíme válečkem velmi tenké těsto. V ideálním případě nyní vlastníme kulatý plech na pizzu firmy Tecoma nebo Zenker, jelikož má nepřilnavý povrch a přes mírně zvýšený okraj lze vytvarovat z našeho vyváleneho těsta krásně kulatá pizza. Pokud něco takového nevlastníme, tak použijeme obyčejný plech, který bude nejspíš nutné vyložit pečícím papírem, a budeme se muset snažit z těsta nožem vytvořit souměrné kolo o pruměru cca 28 cm. Pokud se nám to podařilo, tak na JEDNU POLOVINU tohoto kola rozetřeme část naši náplně, v tomto receptu tedy část směsi z pánve. Na okraji musíme nechat cca 1 cm bez náplně. V našem receptu ještě rozdrolime 1/3 našeho ovčího sýra na směs. Ať už ale máte jakoukoliv náplň je nutné ji nakonec ještě mírně pokapat olivovým olejem. Druhou půlku kola nyní opatrně přeložíme přes půlku s náplní a okraje řádně přitlačíme k sobě. Pečeme při 250 °C několik minut.
5
Pizza je hotová, když těsto začíná mít barvu dozlata. Mělo by pak být krásně křupavé. Ze zbytku těsta a směsi by mělo být možné vyrobit další dvě takove pizzy. Jídlo je hodně syté, takže jednomu člověku by jedna taková pizzová kapsa měla stačit, tudiž by se podle tohoto receptu měli najíst 3 lidé.
6
Pár poznámek nakonec: rajská dužina v navrhovaném receptu nahrazuje kečup nebo jiné podobné produkty. Čerstvá dužina je však mnohem lepší, navíc při vaření mnohem lépe ochutí ostatní ingredience, zejména této náplně. Přestože uzeniny v tomto receptu moc italsky nezní, tak italsky chutnají, když se udělají na daný způsob. Lovecký salám má navíc podobnou chuť, jak některé italské šunky a salámy. Občas se hodí jíst pizzu Calzone příborem, neboť naplň může být tekoucí, většinou ale není.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Smith-P.
    Smith-P. |

    1. 10. 2011 21:43

    Rád slyším, že se to nakonec povedlo. :-) Dnes v noci hodlám přidat další řadu receptů, třeba se zalíbí i nějaký z nich. :-)

  • Phana
    Phana |

    1. 10. 2011 18:45

    Hotovo! Bylo to vynikající. Jen příště udělám kapsu silnější, jelikož se mi všechny uprostřed trochu protrhly. A dělala jsem jen z poloviny uvedených ingrediencí a vyšlo mi to na 4 středně velké kapsy. Ještě jednou chválím a dík za super recept:)

  • Pavlína
    Pavlína |

    28. 7. 2011 10:07

    Těsto-super recept, děkuju, dělám ho už po několikáté a vždycky se povedlo a bylo skvělé..akorát ho dělám z 1/5 a to stačí až dost, takže podle mě se z toho nají 5 lidí k prasknutí: 8-) Jinak ta náplň jsem nezkoušela...

  • Tomsik
    Tomsik |

    5. 4. 2011 21:04

    Super těsto - dělala jsem jak calzone, tak i pizzu ze zbytku a oboje vyšlo na jedničku, akorát náplň je trochu překombinovaná.

  • Liiborekk
    Liiborekk |

    3. 4. 2011 19:46

    přidávám pár foteček

  • Liiborekk
    Liiborekk |

    3. 4. 2011 19:45

    přidávám pár foteček

  • Liiborekk
    Liiborekk |

    3. 4. 2011 19:45

    přidávám pár foteček

  • Liiborekk
    Liiborekk |

    3. 4. 2011 19:42

    výborný recept,i ta náplň.dávám taky za 1 :-)

  • Anonym
    Anonym |

    9. 4. 2008 22:10

    My jsme doma vegetariani, takze ji plnim susenymi rajcaty, spenatem, nakadanou kukurici, zelenymi fazolkami a mozarelou. Samozrejme plus cesnek, cibulka a koreni.

  • Jenny
    Jenny |

    11. 9. 2007 08:31

    Bylo to velmi dobré, doporučená náplň nemá chybu, dávám za 1.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    19. 5. 2007 12:42

    ad Monika: To mozna ano, ale stoji to za to ;-)

  • Monika
    Monika |

    10. 5. 2007 14:07

    Trošku náročné......

  • anonym
    anonym |

    21. 2. 2007 09:35

    Pizzu mám vyzkoušenou a moc nám chutnala, jen jsem si mírně změnila náplň. Myslím, že se z tohoto množství dá udělat i víc než 3 pizzy.

  • Veronika R.
    Veronika R. |

    11. 1. 2007 23:33

    Dekuji za odpoved. Bagety Meggle znam..ty jsou taky super a kupujem..:)Bohuzel doma nemam ani troubu, ale i v remosce se da udelat super jidlo (jen napr.mrazena pizza neni nic moc..).Gabina: moc diky za maslicko!!!To je ono..:)A tu burschetu taky moc rada, zkusim udelat doma, ale mam restauraci, kam na ni chodim..No, koneckoncu vsechny italsky jidla jsou super..:-)

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    2. 1. 2007 13:02

    Patriku, Veronika pátrá po receptu na bylinkové MÁSLÍČKO, ne na bylinkovou bagetu. Pro Veroniku - na těchto stránkách je také recept na "Máslíčko" http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JSFNHMOMF&id_kategorie=JNLMJMN5

  • Patri Schmitt
    Patri Schmitt |

    2. 1. 2007 11:38

    ad Veronika: S dobrym testem je doma mozne vyrobit dobrou pizzu, zejmena, kdyz vlastnite specialni plech na pizzu. Co se tyce toho bylinkiovyho chleba, tak si nejsem docela jisty, co mate na mysli, vim ovsem, ze firma Meggle prodava bagety plnene bylinkovym nebo i cesnekovvym maslem. Oboji je velmi dobre. Bageta je predpecena, je tedy pouze nutne ji dat na chvilku do trouby. Lze ji najit v chladicich boxech v nekterych hypermarketech. Jinak mohu take doporucit podivat se na recept Bruschetta - česneko-rajčatový chl´b. To je sice asi neco jineho nez hledate, ale je to tez italsky pokrm a je velmi dobry. ;-)

  • Veronika R.
    Veronika R. |

    1. 1. 2007 14:11

    Varim rada, ale nikdy me nenapadlo udelat si doma pizzu...na tu si radsi zajdu do dobre pizzerie nebo mam vzdy nejakou na mrazaku pro rychly zpusob vecere..Proto by me zajimalo jestli je mozne udelat doma v obyc.troube tak dobrou pizzu jako maji v pizzerii?!A jeste jeden duvod proc rada chodim do pizzerii...strasne mi chutna ten jejich chlebicek s bylinkovym maslem, sama jsem takove maslo zkousela (pridala jsem bylinky, malinkate kousky rajcete, cesnek..),ale nikdy jsem tak bezva chuti nedocilila..tak kdyby jste nekdo mel recept..bude za nej rada..:)Jinak preji pekny kucharsky rok:)

  • P H
    P H |

    29. 12. 2006 22:30

    Určitě to vyzkouším. Znám plněnou pizzu z jédné místní restaurace. Je to vynikajíci jídlo. Houby a slanina tam též byly, stejně jako nějaký salám, i když samozřejě nevím jaký. V podstatě by to mělo být ale velmi podobné této náplni. Není to chuťově úlpně klasická pizza ale právě jsem se pro ní nadchla :o)

  • Hedvika
    Hedvika |

    29. 12. 2006 20:58

    Já si dovolím to zkrátit:udělejte těsto na pizzu(myslím,že tady je uvedeno velmi dobré),bochánky cca 250g,kulaté placky a ty naplňte dle své chuti.Klasika je zbytky,co se nehodí na pizzu,tj. dušená a pečená masa,vařená a gril.zelenina,sýry apod..Polovina placky-namažeme česnek,tvaroh(ricotta),pepř,sůl,parmazán,mozzarella nahrubo, na to náplnˇ(maso apod.)a přeložíme jako taštičku (velkou).Pečeme jako pizzu(na hodně stupňů) do zlatova.Jo a "calzone" je něco jako plné kalhoty.Ne ale každý má smysl pro humor,tak říkejme plněná kapsa.Dělá se i jedna kapsa velká,aby se najedla celá rodina.Dobré po upečení potří oliv. olejem,posypat parmazánem,petrželkou a k tomu salátek.Pro pizzaře je to mana nebeská a my kuchařky tam šoupnem všechny zbytky.Aje to. Ahoj Hedvika.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    28. 12. 2006 23:46

    Je to vec chute, nekdo to rad mit muze, druhy ne a treti se muze nechat odstrasit i slozitym receptem. Casto me zajima, ke ktere skupine lidi, kteri sem pisou, patri. Nektere komentare ovsem naznacuji jistou tendenci... *rolleyes*

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    28. 12. 2006 18:13

    ako pre koho...

  • Anicka Prochazkova
    Anicka Prochazkova |

    28. 12. 2006 16:08

    No, popravde receno, nic moc...

Poslední navštívené:

Abecední seznam: