Caesar Salát s kuřecím masem

moje hodnocení:

3,9

hodnotilo: 7
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: JanKucerik

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Příprava masa na salát
    • sůl
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 200
      g kuřecí prsa
    • pepř celý čerstvě umletý
  • Příprava krutonů
    • 4
      stroužek česnek (před vložením na pánev rozmáčkat)
    • 50
      g parmazán
    • 1
      ks francouzská bageta
    • 1
      lžíce extra panenský olivový olej
  • Zálivka na salát
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks citron na citronovou šťávu
    • 1
      lžička dijonská hořčice
    • 10
      g parmazán
    • 2
      ks ančovičky (nejlépe Lorea filety v konzervě)
    • 1
      lžíce balzamikový ocet
    • 150
      ml extra panenský olivový olej
  • Zelenina na salát
    • 2
      ks římský salát (větší čerstvé kusy)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Příprava salátu:
2
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší čtverce.
3
Příprava zálivky do salátu:
4
Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmezánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej, balzamikový ocet. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky. V případě, že je hmota příliš hustá, přidáváme olivový olej na jemné zředění. Ničím nedochucovat! Ingredience salátu jsou kořením.

RADA: Tipy na 7 letních salátů!

5
Příprava krutonů:
6
Bagetu nakrájíme na pravidelné kostičky a nejprve dáme do trouby (nejlépe na pečící papír) orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Pozor, nepéct do příliš tmavé barvy. Křupavé krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložíme stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkneme (uvolní se tak výrazná chuť česneku). Vložíme na pánev spolu s krutony a restujeme do mírně tmavé barvy.
7
Příprava masa:
8
Kuřeci maso budeme grilovat na kontaktním grilu 180-200°C. Některé grily mají jen hodnoty 1-3, tedy zvolíme prostřední hodnotu 2. (Pokud nemáte gril, pánev poslouží.) Nejprve rozehřejeme gril, maso nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Jednotlivé plátky masa důkladně v ruce promneme, abychom vetřeli olej a koření. Vložíme na gril a grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud není maso hotové. (Pozor na prudké a dlouhé grilování, aby steak nebyl vysušený! Na zkoušku před dokončením můžete jeden plátek rozkrojit a zkontrolovat, je-li hotov.) Hotové kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.

RADA: Letní kulinářské tipy do kuchyně.

9
Dokončení salátu:
10
Nejlépe ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalejeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu, aby se nám všechny listy salátu spojily se zálivkou. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky (hobliny) sýr.
11
Kuřecí maso můžeme nahradit grilovaným lososem. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Step
    Step |

    7. 12. 2016 20:39

    Vyzkoušeno a doporučuji držet se receptu jen orientačně. Udělal jsem to přesně dle receptu a O:-) bylo to obtížně konzumovatelné, zejména zálivka - 150 ml oleje, lžíce balzamika a šťáva z celého citronu přebijí všechno a výsledek je pekelně kyselý. Bez osolení, opepření, zdvojnásobení dávky ančoviček a dochuceni česnekem by to byl opravdu problém to sníst. O:-)

  • Master XXX
    Master XXX |

    9. 5. 2015 10:54

    Jo chutné hlavně v létě. ;-)

  • Master XXX
    Master XXX |

    9. 5. 2015 10:53

    Chutná hlavně na jaře a v létě si ho člověk užívá. ;-)

  • Master XXX
    Master XXX |

    9. 5. 2015 10:53

    Chutná hlavně na jaře a v létě si ho člověk užívá. ;-)