Babiččin gjuvec na pátek

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 21
doba přípravy: 15 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: airan

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory nakrájíme podélně na čtvrtky, lilek a cuketu na kousky zhruba 2x2 cm, rajčátka na osminky, cibule na půlměsíčky, papriku na proužky. Dáme na plech brambory s cibulkou, olejem a solí zapéct tak zhruba na 15 minut při 200 °C, pak přidáme lilek a cuketu, za dalších 15 minut přidáme rajčata s paprikou, nebo můžeme použít malou skleničku leča. Po 15 min. přidáme fazolky, promícháme, zapečeme a za 15 minut můžeme servírovat.
2
Tohle jídlo jsme měli vždy v pátek, babička půst pečlivě dodržovala.
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Cuketa Fazolky Lilek Olej Paprika Rajčata Sůl
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Pindruš
    Pindruš |

    6. 5. 2012 09:19

    Výborný !!! Snadný na přípravu. Používám jako přílohu k masu a když zbyde, tak je dobrý i samotný - posypaný parmezánem :-)

  • weronyka
    weronyka |

    31. 10. 2011 15:42

    vynikajuuuuce!! s paradajkami som pridala aj pretlak (potrebovala som sa ho elegantne zbavit) a trochu vyvaru :) servirujem s feta syrom. mnam :-)

  • Mirka P.
    Mirka P. |

    13. 11. 2009 19:48

    Ohromně výborné!!! Brambory s cibulí se malinko připékaly, tak jsem zkrátila 15 minutové intervaly. Moc jsme si pošmákli!

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    5. 7. 2008 12:50

    Bez nálevu, zelenina pustí šťavy dosť.

  • Jaňule H.
    Jaňule H. |

    5. 7. 2008 12:08

    Chtěla bych poprosit o jedno upřesnění. Ty fazolky mají být scezené nebo i s tím lákem?

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    6. 10. 2007 20:49

    Výborné!!! Dnes sme si dali gjuvec na večeru, musím priznať, že viac ako je zdravé, ale bolo to neskutočne dobré. Vrelo doporučujem dávam 1.

  • Nikol Flídrová
    Nikol Flídrová |

    25. 5. 2007 19:45

    Ryzeto uvarí se rejže a usmahne se vepřový maso a zamýchá se to. A můžem se pustit do jídla.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    9. 2. 2007 16:57

    Paní Airan,víte,že tento Váš recept doslova opsaný i se stejným názvem byl dneska otištěný na zadní straně časopisu Šíp?

  • Jana Z
    Jana Z |

    3. 2. 2007 18:33

    Skvělé, skvělé a jelikož není pátek ale sobota,pro masožravé chlapy jsem přidala kousek slaniny a před dopečením jsem pokladla na plátky nakrájenou mozzarelou a nechala roztéct. Mužská část rodiny si přidávala 2x.Dávám jedničku s hvězdičkou.

  • Daniela
    Daniela |

    1. 2. 2007 19:21

    Pani Airan,chtela bych vam podekovat za skvele recepty.Jsou jednoduche,nenarocne na pripravu,ale naprosto vynikajici.Diky vam si stale drzim linii a pritom si pochutnavam kazdy den.Dcera je dost vybirava,ale od vas sni pokazde uplne vsechno a jeste si prida.Nekdy mam problem vase recepty vyhledat,nechcete vydat vlastni kucharku?Jeste jednou dekuji.

  • Lída Dlabová
    Lída Dlabová |

    1. 2. 2007 01:03

    Airan,dávám vám ,jak jinak,to nejlepší,co mám v mošně.....tohle papu jsem naučila celou Malou Stranu................kečup-nekečup..jooooo,ty fazolky jem si tam vmísila ddatečně...hezká práce...děkuju za všechny případný dietáře-:))zdraví Lída

  • Airan
    Airan |

    20. 1. 2007 16:51

    Pane Bedrich, ja to mam rada prave pecene, ne dusene - pecu to v troube neprikryte aby vse krasne chytlo smak:-) Dusene je dobre, jde to udelat i v hrnci, ale pecenemu v troube se nevyrovna:-)))

  • Bedřich
    Bedřich |

    19. 1. 2007 23:21

    Peču v plynové troubě, ale všechno předem nakrájím na menší kousky - to jsem zapomněl uvést, cibule stačí na plátky, brambory na cca 1 cm tlusté pláty nebo na čtvrtky a přiměřeně ostatní zeleninu. Výsledné jídlo není pečené, spíš dušené ve vlastní šťávě. Vtip je asi v tom utěsnění pekáče. Pokud ani teď nemáte důvěru zkuste nechat o deset minut déle a potom uvidíte.

  • Airan
    Airan |

    14. 1. 2007 17:43

    Pane Bedrich, nezda se mi vami udavany cas - za pul hodiny na 150° to jidlo v troube ani nezacne pobublavat. Ason v te moji urcite ne:-))

  • Bedřich
    Bedřich |

    13. 1. 2007 20:41

    V našem kraji ( Těšínsko) se tyhle typy jídel nazývají obecně "Brutfaňa" - (z něm. Bratpfanne - pekáč). Dá se smíchat kdeco, základem jsou brambory, cibule, česnek, špek nebo jiný tuk - i máslo! V létě stačí zelenina - vynikající jsou paprikové lusky, lilky, patizony, zelné listy, rajčata, brokolice, žampionyatd. - k tomu koření nejlépe drcená a pekáč se co možná nejvíc utěsní alobalem. Bez syrového masa stačí 1/2 hodina 150°; s masem přiměřeně déle. Ale dnešní masa z obchodu jsou zpravidla měkká, hlavně kuřecí, vepřové, krůtí, o rybách nemluvě.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 1. 2007 22:17

    Péct lilek a cuketu 45 minut, to z hlavně toho lilku nic nezbude. Cibule mi přijde taky příliš moc. Ale proti gustu žádnej dišputát.

  • olga lisáková
    olga lisáková |

    11. 1. 2007 19:20

    Tak to jsem si pochutnala. Přípravu jsem sledovala trochu nedůvěřivě a o to více mě výsledek překvapil. Jen jsem z hotového vyndavala cuketu a lilek, to mi moc nejelo. Ale s obojím mám obecně problém. Jo, a fazolky jsem rovnou vynechala. Ale myslím, že i okleštěná varianta je nečekaně výborná.

  • Airan
    Airan |

    6. 1. 2007 14:09

    Jsem moc rada, ze chutna, je to moje oblibene "postni jidlo". Isabel, tohle pochazi z Turecka, tam davaji prvni pect skopove, ja na nedelni obed pecu nejdrive pul/pul veprove plecko+bucek, pak pridavam vse ostatni:-)))) Zdravim vsechni a dekuji za mila slova. Airan

  • Isabel
    Isabel |

    5. 1. 2007 16:48

    vysledok bol lepsi ako som cakala, ja sa priznam tiez do vsetkych vegetarianskych jedal davam slaninu :) ale tentokrat som odolala a som rada. nema to chybu, davam za 1.

  • Lída Dlabová
    Lída Dlabová |

    4. 1. 2007 11:21

    zkusím přidat trochu kečupu,fazolky se mi tam nevejdou,jsem odkázaná na remosku.Děkuju za zajímavý nápad,vyvařuji novinky pro kolegu z práce,tak předem doufám v úspěch .Zdraví Lída

  • Jana V.
    Jana V. |

    2. 1. 2007 13:56

    Velmi dobré,ostatně jako všechny recepty od Airan.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    21. 11. 2005 13:27

    Pane Brusak, jsem rada ze chutnalo:-) Co se tyce patku - vzdy se u nas rikalo, ze postime...jen tak pro zajimavost- mimo maso se nesmeli vejce mleko, syry...Doporucuji jako ta nejlepsi prevence proti obezite:-)) U nas maji problemy s vahou jen manzel a zet, protoze se tomu vysmivaji a basti v patek vsechno:-))

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    21. 11. 2005 10:36

    Vyborne. Jen na fazolky uz bohuzel nedoslo, protoze jsem neodhladla velikost plachu a uz rajcata mi padaly dolu. Delala jsem jako prilohu k cesnekovym kapsam spolecne s bramborovou kasi a moc jsme si pochutnali.

  • František Brusák
    František Brusák |

    17. 11. 2005 00:51

    Výborný,babičku jste neměli jen dobrou kuchařku,v pátek nebyl půst ale nejedlo se maso.To ctili křesťané,Kristus ten den zemřel na kříži.Djuveč nemá chybu-dík.

  • Mila Veselá
    Mila Veselá |

    31. 7. 2005 13:46

    Právě jsme dojedli a bylo to moc dobré. Už jsme dělala během 10 dnů potřetí ! Dneska mě rodina donutila přihodit k tomu maso, tak jsem ke konci přidala na pánvi opražené kuřecí nudličky. Mám asi výkonnou troubu, protože stačí dělat celkem asi 1/2 hodiny a brambory jsou akorát. Cuketu jsem přidala až na posledních cca 10 minut, máme rádi zeleninku trošku křehkou. Jo a taky jsem vůbec nepodlévala a šťávička se udělala. Dík za bezva nápad na ideální letní jídlo.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    29. 7. 2005 11:25

    Hanko, kdyz se nepostilo a meli jsme ho v nedeli, tak bylo s veprovym masem:-)) Ja davam vse do predehrate trouby na maximum, jinak to trva pochopitelne dele.

  • Hana
    Hana |

    26. 7. 2005 16:49

    Tak jsem to dneska vyzkousela, i kdyz je utery. Chutnalo mi, i kdyz brambory nebyly mekke ani po hodine, ale za to muze trouba, je stara a plynova a na nic... Ovsem pro meho pritele, notorickeho masozravce, tam budu muset priste primichat aspon kureci stehno, jak v tom neni maso, tak to pro nej neni jidlo, marna je veskera osveta :((

  • Andas
    Andas |

    24. 6. 2005 14:43

    Mila Airan, neco podobneho uz leta milujeme s moji maminou.Zacalo to tim, ze jsme k pecenemu kureti prihodily brambory a vsechnu moznou zeleninu a nemela chybu, protoze byla ochucena vypecenou stavu z kurete. Ale postupem casu jsme zjistily, ze maso vzdycky zbyde a po zelenine s barmborama se jen zaprasi. Ja poslednich 10 let maso skoro vubec nejim. Takze dost casto delam obdobu tveho gjuvece - verze co dum da - aniz bych to tusila. TIP: Nema to chybu, kdyz se k bramboram da polevkova zelenina a navic ruzickova kapusta a prida se masox ! U tohohle jidla je uzasny, ze se muze jist samostatne, nebo jako netradicni priloha. Takze dobrou chut vsem!

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    24. 6. 2005 12:54

    Alenko, postaci hrnek vody na zacatku, zelenina pak pusti stavu. Na konci se to ma vydusit na tuk. Ja to miluji, snad vam to bude taky chutnat:-))

  • Alena
    Alena |

    24. 6. 2005 12:21

    Prosím kolik asi tak vody, aby to z plechu neuplavalo ?

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    24. 6. 2005 11:57

    Kucharko on-line, prosim doplnit, ze to vse podlejeme vodou. Dekuji

Další doporučené recepty: