Babiččin houskový knedlík

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 18
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      dl mléko
    • 1
      vejce
    • hrubá mouka
    • sůl
    • 4
      ks rohlík nebo housky / suché

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Suché pečivo nakrájíme na kostičky (cca 1 cm). Pokud je pečivo čerstvé, je dobré jej nakrájet na kostičky předem a nechat "oschnout". Kostičky zalejeme mlékem s vajíčkem - čím lépe rozmícháte, tím lépe budou knedlíky držet pohromadě. Takto zalité kostičky necháme odležet 20 minut - směs je ale dobré 1-2x jemně promíchat, aby kostičky nasákly rovnoměrně.
2
Po těchto 20-ti minutách přidáme hrubou mouku - asi velkou hrst (tak, aby směs byla stále lepivá, ale držela pohromadě) a začneme tvarovat samotné knedlíky - cca 7 cm široké šišky. Nesnažte se dělat šišky moc dlouhé.
3
POZOR - knedlík před vložením do vařící vody dobře uplácejte, aby držel pohromadě. Voda by měla vařit mírně, ne příliš - opět aby se knedlíky nerozpadly. Poté se knedlík vaří celkem 15 minut bez pokličky, po 8 minutách ho obraťte v hrnci, aby se provařil rovnoměrně.
4
TIP: pokud se rozhodnete dělat knedlíky do zásoby, například z 12 rohlíků, je dobré odměřit si mléko tak, že nejprve do odměrky dáte 1 vejce a teprve pak dolejete mléko do 6 dl. Poté přidáte 3 vejce dle receptu.
Použité ingredience v tomto receptu: Hrubá mouka Mléko Rohlík Sůl Vejce
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • A.Š.
    A.Š. |

    15. 4. 2017 22:55

    Také jsem uvařila a vytvořil se mi jen jeden knedlík, to mě trochu zklamalo, protože na obrázku byly ukázány dva. Je toho málo.

  • iva
    iva |

    18. 3. 2017 13:46

    Ziji v Anglii . Pouzivam baguette z Teska -koupim 2 dny do predu .Kdyz jsou jeste dost "vlhke" tak je rozpulim a dam do toaster na malou chvili . 1 (prostredni) odhaduji na 4 housky . Pridavam trochu veggie, crumbled, cube and fresh parsley . Varim ji ( opravdu jenom jedna ) a opravdu je vyborna

  • Irena
    Irena |

    25. 1. 2017 17:24

    Mně přišly docela tuhé, ale chuťově výborné. Příště zkusím rohlíky nenamáčet, jak píše Lenka pode mnou, protože namáčením se mi úplně housky rozpadly. Ale určitě nezavrhuji, budu zkoušet dál a vychytávat chyby :-)

  • Lenka
    Lenka |

    14. 11. 2015 18:47

    Dělám je takhle léta, ale z polohrubé mouky. Ale dávám víc rohlíků a cca půl kila mouky. Rohlíky vůbec nenamáčím. Udělám si těsto /mouka. mléko, sůl a jedno vejce/, dobře promíchám. nechám chvíli stát a pak do toho vmíchám minimálně 8 rohlíků. Rukama namočenýma ve studené vodě dobře umačkám v dlaních 3 větší koule a hned dávám do vařící vody. Vařím přibližně 10 minut z každé strany. Po uvaření hned rozkrojím na polovinu a omastím řez sádlem

  • Baruš
    Baruš |

    11. 5. 2015 23:38

    Zrovna jsem dovařila a dala si testovací porci, než to zítra naservíruju příteli k obědu (se segedinem) a je to naprosto boží! Ale fakt ho není moc, jak už tu někdo psal, tak na dvě porce. Zejtra hned vařím další, protože kupovanej knedlík po týhle dobrotě už nepozřu. :D Mimochodem, první knedlík, kterej jsem kdy vařila, takže i bez zkušeností se dá krásně zvládnout. :)

  • Nikijaho
    Nikijaho |

    2. 5. 2015 11:03

    Vyzkoušela jsem a chutnají nám, ale mají jedno velké ALE..ze čtyř rohlíků a cca dvou hrstí mouky jsou tak dvě velkén porce, takže teď musím rychle běžet přidělat, aby měl chlap co jíst, máme z toho jednbu dpspěláckou a dvě dětské porce. :-( Jinak dobré a opravdu houskové.

  • Dáša
    Dáša |

    11. 3. 2015 14:40

    Jednou jsem zkusila a dělám už navždy! <3 Jen rohlíky trošku opékám na másle.

  • Martin
    Martin |

    28. 10. 2014 15:36

    ahoj Baro, prosim te, co si pouzila misto chleba ci housek? tady je pouze toastovy chleba? je to v pohode?

  • Lůca
    Lůca |

    24. 8. 2014 13:52

    Výborný <3

  • Annie
    Annie |

    23. 8. 2014 09:41

    Výborné, jednoduché, úsporné <3 zlikviduju tvrdé rohlíky a všichni si pochutnáme :-))

  • aja
    aja |

    29. 6. 2014 17:19

    ahojky.... a kolik te hrube mouky? jsem uacatecnik. diky...

  • Barbora
    Barbora |

    18. 2. 2014 17:49

    Vyborny recept!! Knedlicky se daji lehce uvarit i v zahranici <3

  • Anna Sediva
    Anna Sediva |

    11. 10. 2013 17:12

    Vyyborne dekuji!!! Deti snedly dvojite porce :) 8-) <3

  • Katka
    Katka |

    28. 9. 2013 08:06

    Dělávala je moje babička, kuchařka v hotelu Lev a lepší knedlík neznám, zkuste v poměru 1vejce + žloutek, 2dcl mléka, 30 dkg hrubé mouky, sůl a housky. Těsto, než tam dáte housky musíte řádně promíchat, přesně jako při kynutých, aby do těsta vnikl vzduch, po té vmíchat housky :-)

  • marea73
    marea73 |

    30. 8. 2013 10:39

    Moc dobrý a jednoduchý knedlík.

  • Neználek
    Neználek |

    8. 6. 2013 14:58

    A nemělo by tam být aspoň něco jako prášek do pečiva, nebo tak? Když už ne klasický kynutý? I když pravda, takhle víc zasytí...

  • Zuzana
    Zuzana |

    6. 5. 2013 14:10

    ...tak se se vám (kritizujícím) asi knedlíček nepovedl, protože my ho právě dojedli se svíčkovou a naprostá BOMBA. Nestyděla bych se za dnešní oběd ani v restauraci...Hezký den a recept si ukládám. Děkuji.

  • Pavel
    Pavel |

    6. 2. 2013 06:25

    Kulinářská katastrofa... :'( i v obchodě maj lepší a to už je hnus

  • Walkyrka
    Walkyrka |

    24. 1. 2013 13:04

    Já rohlík vyměnila za toustový chléb a povedli se. Dokonce přítel prohlásil, že jsou jako od maminky. Tak nevím. Ostatně nelze přirovnávat houskový knedlík ke kynutému.

  • slávek
    slávek |

    30. 12. 2012 19:12

    Lidičky pokud chcete mít tuhý a nechutný knedlík tak to zkuste podle tohoto receptu. Hrozný výsledek .Já bláhový jsem to zkusil a už to nikdy neudělám. Zlaté kynuté knedlíky :-(

  • Geraldina
    Geraldina |

    26. 12. 2012 08:51

    Ahoj Davide, Tvuj recept je moc sympaticky (a Ty taky) :-) Tak dobrou chut a to vedro Ti moc zavidim, tady (v Bratislave) je hnusna mlha, vlezle mokro a celkove nic moc. No pecu aspon tu husu :-) a vsem, kteri budou mit dnes neco podobne dobreho preji pekny den. Ahoju !!!!! G.

  • David
    David |

    24. 12. 2012 21:19

    A jeste k tomuto konkretnimu receptu: 7cm sisky nejsou pro knedliky opravdu zadna merka,asi taaak tretina beznyho knedle a nijak se vam nenavari (no nema z ceho),zadny drozdi,vlastne nic,moje hodnoceni pro tenhle knedl jest hruby prumer ,stejne ,jako pouzita mouka.. Vazne doporucuji klasickej ceskej knedl,polohruba mouka,bile pecivo ( a vazne je u...jestli se mu rika rohlik) ,nejaka ta troska drozdi (suchy ,cerstvy),prd na tom zalezi ,vsude na svete je to jinak ,zalezi na vasi zkusenosti,par dobrych vajec ,mno rucicky makejte ;))) Lidickove,je to jenom vareni. O:-) D@D Ja ziju v Australii a si myslim,ze tu davam knedle celkem slusne dobry ;)))))) Vzdy je to o moznostech a cration . Prave delam kachnulacky na kminku (drceny) ,krapet domaciho sadelka ,cerveny zeleni (hodne cibule) a paaaac jsem hnusak,tak ty kachanata podkladam hovezim vyvarem ;)) za cca 20 min bude hotovo a utikam s tim na beach,sem straaasne zvedavej,jak to tem lidickam bude cvachtat 25 prasince,je tu vazne strasny vedro ;)) Takze uspech prvdepodobne NULA ;))))) AHOOOOJ D@D

  • David
    David |

    24. 12. 2012 20:55

    Heey hoky klucii,upplne super nahradi cesky rohlicek ( francouzka hnusna nadejchana veka) Vienna bred je taky dobra volba,prakticky veskere bile pecivo (odhad mnozstvi je uz na vas koatka,no proste nic nebrani nahrazeni rohliku ,co muze byt problem,jest mouka,hrubost(chete - li jemnost) je vsude jina merka,ale me se osvedcila continental,je to neco mezi hrubou a hladkou ,mno a je k dostani temer vsude,staci se trosku snazit. Have graet day @ see ya later aligater. D@D

  • janaturk
    janaturk |

    16. 12. 2012 11:50

    humus, vegeta nebo magi...bléééé, takový sajrajty :-(

  • Mííša
    Mííša |

    23. 11. 2012 00:21

    A nahodou o adrese kde bych si rohlíky obědnala v usa nevíte?

  • milan
    milan |

    3. 11. 2012 21:02

    juju muzes je obednat www.halusky.co.uk ;-)

  • Bambus
    Bambus |

    1. 11. 2012 13:55

    Nahradil bych je bílým toustovým chlebem. Tim obyč. z Tesca :-)

  • Veronika
    Veronika |

    19. 10. 2012 21:39

    A bez rohliku to nejde? V Anglii moc na rohliky nehrajeme.... :-\

  • Soňa
    Soňa |

    2. 9. 2012 17:22

    Prosím na kolik je to porcí podle receptu ? Děkuji !

  • Hanička
    Hanička |

    17. 8. 2012 14:07

    já je dělám,rychlé a užasné :-)

  • vera
    vera |

    23. 7. 2012 09:50

    Soli se to testicko nebo voda? chci je dneska vyzkouset, Ten recept vypada mooooc dobre :)

  • anasa
    anasa |

    12. 7. 2012 13:40

    Dobré, ale hlavně rychlé a né moc pracné, prostě super!

  • mdoub
    mdoub |

    19. 5. 2012 10:13

    Naprosto výborný, a to knedlíky nemusím, rychlá příprava, chutná nám :-)

  • erika
    erika |

    27. 4. 2012 18:22

    Dneska ho chci vyzkoušet, ale v ingrediencích je psaná sůl a v receptu ne. Solí se knedlík nebo jenom voda?

  • daniela
    daniela |

    14. 4. 2012 10:31

    dnes je chci vyzkoušet, tak uvidíme

  • Lucka
    Lucka |

    13. 4. 2012 10:32

    Chválím! Dnes jsem dělala knedlíky a jsou vzhledově i chuťově výborné. Jednoduchý a přitom levný recept. Díky za tip!!!! :-P

  • Marek
    Marek |

    30. 3. 2012 11:51

    JE SKVĚLÝ !!! =-O

  • aliks
    aliks |

    4. 3. 2012 12:29

    To je výborný jednoduchý knedlík. Doplnil bych recept o to, tam nasekat čerstvou petržel.

  • Lenka
    Lenka |

    7. 2. 2012 19:24

    Dneska sem zkusila a je to moooc dobré. V jednoduchosti je krása.Dávám za jedna. :-)

  • eva
    eva |

    26. 1. 2012 08:17

    no jak je psáno, větší hrst a uvidíme.... Budu zkoušet v sobotu

  • Renča
    Renča |

    9. 1. 2012 12:42

    :-) ahoj chci se jen zeptat kolik cca té mouky předem děkuji :-)

  • daisym
    daisym |

    19. 9. 2011 11:56

    Moc dobré, jen jsem je asi zapomněla osolit...nebo se solí jen voda? :-\ ;-)

  • zu
    zu |

    20. 8. 2011 22:37

    baječné ..... ;-)

  • lalo
    lalo |

    29. 6. 2011 19:25

    fuuuuj vegeta nebo magi do knedliku,to nenapadne snad ani Babicu :-$

  • sannynka
    sannynka |

    4. 5. 2011 18:59

    opravdu jednoduché a rychlé...dělala jsem je prvně a povedly se mi:)!

  • Fenix-Men
    Fenix-Men |

    27. 4. 2011 16:58

    Super rychlé a velmi dobré :o)

  • Fenix-Men
    Fenix-Men |

    27. 4. 2011 16:57

    Super rychlé a velmi dobré :o)

  • nikolh
    nikolh |

    30. 3. 2011 14:38

    Perfektni, bez chyby!

  • Nikola  Koukalová
    Nikola Koukalová |

    13. 2. 2011 14:16

    Je to super rychlí a lehký doporučuju jsou výborný :-)

  • Lenka Frantová
    Lenka Frantová |

    15. 8. 2007 19:30

    Knedlík výborný, povedl se na první pokus.

  • Di
    Di |

    20. 2. 2007 11:04

    Anonyme, ten knedlík není z mouky, ale z rohlíků, mouka je tam jenom na spojení - je to naopak než v klasických houskových knedlících.

  • Anonym
    Anonym |

    20. 2. 2007 10:24

    je to uper ale zapomneli ste tam dat moku

  • Di
    Di |

    4. 9. 2006 11:14

    Podobný knedlík podle Kuchařky Frekvence 1 jsem začala vařit v poslední době a moc nám chutná. Na 5 rohlíků dávám 7 lžic dětské krupičky, vodu s vegetou nebo kořením Maggi, případně vodu s mlékem a trochu rozehřátého másla. Pokud mám přihodím pažitku nebo petrželku.Dělám kouličky a vařím je na páře.

Další doporučené recepty: