Švestkový závin s tvarohem (mákem)

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      g polohrubá mouka
    • sůl špetka
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks vejce
    • citronová kůra dle chuti
    • 30
      g droždí
    • 220
      ml mléko cca
    • 120
      ml olej
  • Náplň
    • 500
      g měkký tvaroh
    • 80
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 3
      lžíce vanilkový pudink
  • Dále
    • 600
      g švestky vypeckované a pokrájené, cca
    • rozšlehané vejce na potření
    • olej na potření plechu
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Polohrubou mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukry, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažného mléka. Mírně promícháme střed promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme olej a zbylé mléko a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme cca 35 minut odpočívat. Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme na dva díly, které rozválíme na dva obdélníky silné cca 5 mm a potřeme tvarohovou náplní umíchanou z uvedených ingrediencí (ne zcela do krajů). Na ní nandáme pokrájené švestky, záviny zavineme, konce přimáčkneme pevně k sobě, aby náplň při pečení nevytékala a přeneseme je na olejem vymazaný plech. Necháme ještě cca 15 minut odpočinout. Před pečením záviny potřeme vejcem vyšlehaným s troškou mléka a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Po cca 7 minutách troubu ztlumíme na 165 a dopečeme dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme a před podáváním můžeme pocukrovat.
2
Pokud budeme chtít použít makovou náplň, použijeme mák mletý (cca 500 g), který osladíme (dle chuti) a podusíme společně s mlékem - mléko přiléváme dle potřeby.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.