Švestky (ovoce) v lívancovém těstíčku

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těstíčko
    • 450
      ml mléko vlažné
    • 240
      g polohrubá mouka cca
    • droždí půl kostky
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl špetka
    • skořice - mletá dle chuti
  • Dále
    • 2
      miska švestky přepůlené, vypeckované, cca
    • hladká mouka nebo polohrubá
    • olej na smažení
    • moučkový cukr dle chuti
    • skořicový cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do vlažného mléka s rumem rozdrobíme cca 21 gramů droždí, přisypeme vanilkový cukr, mouku dle hustoty těstíčka a sůl. Dle vlastní chuti dochutíme skořicí (cca 1 lžička). Vše řádně promícháme, těstíčko by mělo být hustější, aby nám ze švestek při smažení rychle neztékalo.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

2
Na teplém místě necháme pod utěrkou těstíčko vzejít (nakynout). Během kynutí ho asi po 10 minutách ještě jednou dobře promícháme ode dna a vženeme tak do něj vzduch, který nám pomůže v lepším, rychlejším kynutí těsta.
3
Během kynutí si vypeckujeme a napůlíme švestky, které následně obalíme v hladké nebo polohrubé mouce a po vykynutí těsta je jednu podruhé házíme do těstíčka, které nám půlky švestek celé obalí a ihned vkládáme do rozpálené pánve s olejem a smažíme z obou stran dozlatova.

RADA: Vyzkoušejte nekynuté lívance bez vajec

4
Osmažené švestky v těstíčku odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a poté podáváme.
5
Podáváme posypané moučkovým nebo skořicovým cukrem, kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky... Vše dle vlastní chuti.

RADA: 6 lahodných ovocných koláčů

6
Pokud se nám nechce čekat na nakynutí těsta, můžeme místo droždí použít do těsta prášek do pečiva. Dobré to je také, ale kdo rád chuť kynutých lívanců jako od babičky, rád si chvilku počká :-)
7
Milovníci máku můžou do těsta přimíchat i pár lžic mletého, jako obměnu, nebo dochutit těstíčko například i citronovou kůrou...

RADA: 5 vychytávek nejen při pečení sladkého

8
Kromě švestek se dají použít i pokrájená jablíčka, hrušky, slívy, ringle, blumy...

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: