Lívance s citronovým /pomerančovým krémem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 100 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      ml mléko
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžíce cukr krupice
    • citronová kůra čerstvě nastrouhaná
    • sůl - špetka
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 330
      g polohrubá mouka 300 -
    • 30
      g droždí
    • olej na smažení
  • Citronový / pomerančový krém
    • 80
      ml citronová šťáva nebo pomerančové
    • 1
      lžička citronová kůra nebo pomerančová
    • 1
      ks vejce
    • 70
      g cukr krupice
    • 1
      lžíce vanilkový pudink - sypký
    • 70
      g máslo
    • měkký tvaroh nebo mascarpone dle potřeby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou, citronovou kůrou a rumem. Vše odstavíme na teplé místo, zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut odpočívat. Pak opět dobře promícháme, abychom do těsta vehnali dostatek vzduchu a necháme opět kynout.
2
Když nám těsto zvětší objem zhruba o jednou tolik, jen zlehka ho promícháme a naběračkou ho nabíráme a lijeme do rozpálené pánve nebo lívanečníku s trochou oleje. Smažíme z obou stran dozlatova, odkládáme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.
3
Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
4
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
5
Lívanečky potíráme citronovou /pomerančovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nejdříve chutnáme, potom potíráme. Dozdobit můžeme lívanečky před podáváním ještě kopečkem šlehačky, kouskem plátku citronu nebo pomeranče...
Zařazení: Slovník pojmů

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: