Domácí jablečný závin (štrůdl)

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 59
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 450
      g hladká mouka
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 200
      g zakysaná smetana - tučná
    • 1
      ks žloutek
    • 180
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks vanilkový pudink
    • 180
      g máslo změklé nebo Hera
    • 1
      lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
  • Dále
    • 10
      ks jablka cca 8 -
    • 1
      ks skořicový cukr nebo vanilkový
    • cukr krupice - jen pokud jsou jablka kyselá
    • vlašské ořechy - nasekané
    • strouhaný kokos
    • rozinky
    • pečící papír
    • bílek na potření závinů
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z hladké mouky, kypřidla, cukrů, kůry, pudinku, změklého másla, smetany a žloutku vypracujeme hladké, vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty vyválíme na obdélníkové pláty, posypeme strouhanými jablky, skořicovým nebo vanilkovým cukrem ořechy, kokosem, rozinkami (každý dá to, co mu chutná) a svineme.
2
Obě šišky dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova.
3
Po upečení necháme zchladnout, pocukrujeme, nakrájíme na plátky a podáváme.
4
Závin před pečením můžeme posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy. Podávat můžeme s kopečkem smetany.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Iva
    Iva |

    5. 12. 2016 22:23

    Dávám jedna a zakládám do své kuchařky <3

  • Simča
    Simča |

    5. 12. 2016 21:59

    Děkuji za recept! Těsto bylo chutné, dobře se s ním pracovalo, i dcera mi pomáhala. Závin byl ve výsledku vynikajíící, já, manžel i návštěva jsme si všichni moc pochutnali. Je to fajn změna od klasického štrůdlu z listového těsta :-) :-)

  • Pavlína
    Pavlína |

    29. 9. 2016 20:52

    Děkuji za recept, přesněji řečeno za těsto na závin. Pracovalo se s ním úplně za odměnu a je výborné.

  • Eva
    Eva |

    13. 9. 2016 12:58

    Dnes ráno jsem upekla dva záviny a určitě budu péct podle receptu i nadále, je výborný.

  • Vituš
    Vituš |

    3. 9. 2016 10:22

    Děkuji za recept, je skvělý a už s těstem se pracovalo výborně.

  • Jitka Stárková
    Jitka Stárková |

    29. 8. 2016 17:20

    Výborný štrůdl, recept budu určitě dělat i do budoucna. Udělala jsem tři menší nohavice, které měly opravdu velice malou životnost. První byla pryč ještě za tepla.

  • Pomahačová
    Pomahačová |

    16. 4. 2016 17:17

    Nemohu jinak než doporučit. Je vynikající :-)

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    1. 1. 2016 16:03

    Vynikající křehký závin, moc chválím a dávám 1.

  • Mája
    Mája |

    26. 10. 2015 16:34

    Skvělý recept. dík

  • kokos
    kokos |

    2. 10. 2015 11:05

    moje rodina je ztoho celá zelená :-$ :-$

  • Andrea Dalecká
    Andrea Dalecká |

    6. 9. 2015 15:28

    Výborný teda opravdu je! Děkuji za recept.

  • ZOEN
    ZOEN |

    22. 8. 2015 15:52

    Děkuji za výborný recept. S těstem se pracovalo bezvadně, bylo pružné, nelepilo se a netrhalo ani při balení. Ráda brzo upeču další.

  • kreceklucinka11
    kreceklucinka11 |

    21. 8. 2015 17:13

    :-) nejlepší co jsem kdy měla :-P

  • Dáda
    Dáda |

    14. 6. 2015 18:08

    Super těsto, závin je vynikající.

  • Augulupus
    Augulupus |

    15. 2. 2015 22:47

    Uz je na pekaci. Mnam, mnam. ;-)

  • Augulupus
    Augulupus |

    15. 2. 2015 22:36

    Na pekaci vypada bajecne a urcite i tak chutna. Mnamka za 1.

  • Augulupus
    Augulupus |

    15. 2. 2015 22:36

    Na pekaci vypada bajecne a urcite i tak chutna. Mnamka za 1.

  • Dobrovolná
    Dobrovolná |

    8. 1. 2015 16:24

    Je to výborný moučník. :-*

  • Jiřina
    Jiřina |

    21. 2. 2014 17:18

    Výborné těsto,chutná nám víc jak lístkové a určitě ho budu dělat dál.

  • janka
    janka |

    29. 12. 2013 17:21

    naozaj vynikajuci :-* dakujem

  • Hanka Hubková
    Hanka Hubková |

    20. 12. 2013 15:29

    Dneska dopoledne jsem štrůdl vyzkoušela a musím ho moc pochválit. Těsto bylo pěkné, dobře se válelo, při pečení se nesesedl a dal se dobře krájet hned. Třeba z těsta kde dávám tvaroh mi při krájení praská. Ráno o Vánoce upeču další, štrůdl máme tradičně jako cukroví a vánočku. Děkuji za recept.

Abecední seznam: