Strudel znamená v němčině vítr. Snad s trochou fantazie si lze smotaný štrůdl představit jako větrný vír. Panuje přesvědčení, že štrůdl nebo česky závin, je vždy z listového těsta, ale ve skutečnosti existuje desítky receptů sladkých i slaných variant a některé obsahují i těsta tažená, bramborová, kynutá nebo máslová. Nejlepší a nejjemnější štrůdl má být údajně ten vídeňský.
Původ štrůdlu je snad až v Cařihradu, odkud ho do Evropy přivezli Turci. Štrůdl se ve střední Evropě zabydlel a nastartoval svůj další vývoj. Ten přinesl větší variabilitu náplní, sladkých a právě i slaných. Výhoda slaných štrůdlů, je stejná jako u slaných koláčů – lze je plnit podle fantazie. Mohou sloužit jako hlavní chod nebo klidně jen jako svačinka.
Listové těsto rozkrojíme na dvě půlky a rozválíme. Potřeme hořčicí, kečupem nebo cikánskou omáčkou, ale ne až na okraje. Poklademe vrstvou tvrdého... více o Závin z listového těsta na slano
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Listové těsto rozválíme na obdélník cca 20x40 cm. Jednu delší stranu potřeme vejcem, zbytek potřeme špenátovou náplní: špenát rozehřejeme, ochutíme,... více o Šneky
Připravíme palačinky do kterých jsme přidali špenátu tolik, aby byly krásně zelené. Plníme je vychladlé a podáváme k vínu nebo aperitivu.... více o Kravské palačinky
Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo... více o Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Těsto rozválíme na plát (z jednoho balení listového těsta budeme mít 3 záviny). Poklademe šunkou a náplní, volně srolujeme (náplň při pečení nabyde) a... více o Slaný závin s plísňovým sýrem
Vejce rozkvedláme, osolíme, přidáme strouhanku a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové dáme na chléb, potřeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem.... více o Blesková smaženka
Listové těsto na pomoučeném vále rozválím na velký obdélníkový plát, který celý potřu kečupem, na kečup naskládám kuřecí šunku a na šunku nízkotučný... více o Slaný štrůdl
Plech si vytřeme máslem, rozválíme si těsto a dáme ho na plech. Mezitím si uvaříme špenát. Poté rovnoměrně nanášíme špenát na listové těsto. Pak... více o Špenátový závin se špenátem, slaninou a sýrem
Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si vše rozděíme na 2 poloviny. Listové těsto rozválíme asi na 20x40 cm a ze sýra, kysané smerany a česneku... více o Závin z listového těsta s česnekem
Na pánvi si rozehřejeme olej a po celé ploše rozložíme na plátky nakrájenou šunku, kterou propečeme. Navrch rozklepneme vejce a bez míchání je... více o Vejce se šunkou ala Hemenex
Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme kvásek, vejce, mléko,... více o Slaný závin s vinnou klobásou
Žloutky a sůl vyšleháme do tuhé světlé pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a paprikou. V další míse ušleháme bílky se solí do tuhého... více o Roláda s vajíčkovým salátem
Mouku, sůl, mléko a vejce spolu prošlehejte a zpracujte v těsto. Na másle osmažte cibuli. Přimíchejte ji spolu se sekanými bylinkami a uzeninou do... více o Špenátové balíčky
Těsto rozpůlíme a z každé půlky vyválíme tenký plát (do obdélníku). Střed rozváleného těsta potřeme trochou rozšlehaného vejce (místo kam budeme... více o Áni slaný štrůdl
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo... více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a... více o Špenátové palačinky se špenátovou náplní
Žampiony očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které můžeme přidat do směsi, kterou budeme plnit žampiony, nebo je dáme volně péct se žampiony,... více o Portobello s nivou a šunkou
Postup je jako na klasické bramboráky. Brambory nastrouháme na hrubo na struhadle nebo v robotu, šunku nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme přes... více o Bramborák do trouby
Brokolici rozdělte na růžičky, řapík překrojte na více kusů a použijte ho také. Povařte asi 5 minut v mírně osolené vodě nebo na páře. Slijte, nechte... více o Sýrové nugetky s brokolicí
Oškrábané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Vmíchejte vejce, mouku a osolte. Pokud bude potřeba, přidejte trochu mouky. Ve... více o Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou haluškovou slaninou
Vejce rozšleháme s troškou soli, přilijeme mléko, přisypeme mouku a dobře promícháme. Směs necháme cca 20 stát, pokud chceme, můžeme dochutit špetkou... více o Palačinky se sýrovou smaženicí a medvědím česnekem
Dáme trochu mouky na stůl a těsto poprášíme moukou. Těsto potom rozválíme válečkem a potřeme kečupem, sladkou pálivou omáčkou. Nakrájíme sýr na dlouhé... více o Šneci
Růžičkovou kapustu a ředkvičky pokrájejte na čtvrtky, květák rozeberte na malé růžičky. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a zeleninu restujte pár... více o Smaženka s restovanou zeleninou
Troubu předehřejte na 200 °C. Všechny suché ingredience nasypte do a promíchejte. Doprostřed nalijte podmáslí a přidejte med. Nejprve vařečkou a poté... více o Irský chléb
Na růžičky rozebranou brokolici krátce předvaříme v osolené vodě nebo v páře, poté necháme okapat a pokrájíme na menší kusy. Na kousku másla osmažíme... více o Nádivka s brokolicí (z remosky)
Brokolici (květák) rozebranou na růžičky krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a zchladnout. Košťál nastrouháme společně se sýrem ... více o Brokolicové/květákové krokety
Troubu si rozpalte na 220 °C. Vál posypejte moukou a listové těsto na něm rozválejte do obdélníku Na rozválené těsto rozložte vrstvu hrušek,... více o Slaný štrúdl s hruškami a gorgonzolou
Listové těsto na pečícím papíru rozvineme, pomažeme kečupem, pokryjeme kolečky salámu a zasypeme sýrem. Vše začneme opatrně rolovat, je lepší nedávat... více o PIZZA ŠNECI
Všechny ingredience (kromě 1 vejce) vložím do pekárny a na hodinu zvolím program těsto. Po hodině dám těsto na pomoučený vál - pozor, je dost řídké -... více o Měkké škvarkové placky pro lenochy - zadělávané v pekárně
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Já použil rozválený plát 275 gramů a udělal 8 tyčinek. Pokud bych dělal tyčinky užší, bylo by jich cca 12.... více o Listové pesto tyčinky
Na pánvi orestujeme na troše olivového oleje česnek rozkřuplý plochou stranou nože. Přidáme špenátové listy a smetanu a počkáme, až listy na pánvi... více o Slaný závin se špenátem a sýrem feta
Plátky toustového chleba rozválíme na tenčí placičky. Není nutné odkrajovat jejich okraje, jen ho nenecháme zbytečně dlouho osychat na stole a... více o Pečené toustové roládky s ledovým salátem
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu,... více o Špenátová velikonoční nádivka bez masa
Očištěné kukuřičné klasy potřeme olejem nebo vodou, posypeme kořením a zabalíme do plátků slaniny. Koření volíme dle vlastní chuti (Adžika, Čubrica,... více o Kukuřice v zelenině - do trouby nebo na gril
Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na... více o Šneci naslano nejen s cuketou
V robotu uhněťte z mouky, mléka, oleje, soli a droždí hladké, měkké, pružné a nelepivé těsto. Mísu vytřete olejem a těsto zakryjte fólií a nechte... více o Trhací závin se zelím a uzeným
Troubu rozpalte na 220 °C. Papriky rozložte na plech a pečte asi 30 minut, dokud slupka nezčerná. Poté je na 5 minut dejte do plastového sáčku, nechte... více o Šneci z listového těsta se slaninou a paprikou
Těsto rozviňte a na jeho střední část naneste ingredience viz níže. Pak ho zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Nakonec... více o Slaný štrůdl - 4 varianty
Bílé tofu nalámeme na kousky a vložíme do misky. Přidáme mléko, napřed trochu. Mlékem se pak ředí hustota, takže nepřehánět, stačí tak aby se nám tofu... více o Štrůdl s veganským tvarohem a chia semínky
Nejprve si zpracujeme cibulku. Tu necháme osmažit na mírném plameni do měkka, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Mezitím si rozválíme těsto... více o Slaný veganský štrůdl
Špenát dejte do cedníku, spařte ho vroucí vodou, prolijte studenou, dobře vyždímejte a nasekejte nadrobno. Uzené pokrájejte na malé kostičky a opečte... více o Šátečky se špenátem a uzeným
Troubu rozehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky nejprve promíchejte s rozmrazeným špenátem a... více o Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty
Maso můžeme použít dle vlastního výběru. Vepřové, telecí, hovězí i zvěřinu... Druh (krkovice, kýta, plec...) je také na našem výběru. Podstatné je, že... více o (nejen) Vepřová uzenářská pečeně
Na tuňákovou pomazánku utřete změklé máslo s vařeným žloutkem. Vmíchejte tvarohový sýr a okapané maso tuňáka. Ochuťte solí a citronovou šťávou.... více o Obložené žemle
Nastrouhanou dýni smícháme s česnekem, paprikou, petrželkou, žloutky, drobně pokrájeným uzeným masem (uzeninou), osolíme, opepříme, ochutíme... více o Dýňová žemlovka (nádivka)
Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě "klihovatí" - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd. Množství surovin záleží na tom, kolik... více o Sulc - recept po babičce
Na lžíci oleje osmažíme slaninu, přidáme na hranolky pokrájenou mladou cuketu (i se slupkou) a zprudka osmažíme, nejlépe v kastrolu nebo pánvi s... více o Cuketa na slanině s česnekem
Recept mám od babičky. Velice mě zaujalo těsto z rohlíků, a proto jsem ho zkusila. A je to opravdu moc dobré. Rohlíky nakrájíme na kostičky, smícháme... více o Pizza z rohlíků
Nejprve si připravíme marinádu: v kastrolku si smícháme všechny ingredience na marinádu a za stálého míchání přivedeme k varu, necháme krátce... více o Salát z jemných párků
Listové těsto rozkrojíme na dvě půlky a rozválíme. Potřeme hořčicí, kečupem nebo cikánskou omáčkou, ale ne až na okraje. Poklademe vrstvou tvrdého... více o Závin z listového těsta na slano
Na kolečka nakrájené grahamové rohlíky mažeme pomazánkovým máslem, pak poklademe plátky banánu, kiwi a kousky mandarinek. Spíchneme ozdobnými párátky... více o Ovocné chuťovky
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy... více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta
Ve 100 ml vlažného mléka rozpustíme kvasnice a část cukru. Smícháme mouky, sůl, zbylý cukr, přidáme máslo, rozpuštěné kvasnice a začneme zpracovávat.... více o Kaštanové housky
Romadůr s cibulí pokrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný nebo rozetřený česnek, hořčici, kečup, pepř a worcestr. Směs můžeme ochutit chilli a solit... více o "Tataráček" z Romadůru
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji... více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
Vinnou klobásu vymačkáme ze střívka. Plátek chleba namažeme vinnou náplní,zaklopíme druhým plátkem a dáme do toustovače zapéct - dozlatova. Druhý... více o Toasty s vinnou klobásou
Vychladlou smetanu vyšleháme dotuha. Vychladlý tvaroh osolíme, našleháme a vmícháme do něj čerstvě nasekanou petrželku a nasekané olivy. Vyšlehanou... více o Šunkové závitky s olivovou pěnou
Z mouky, másla a vody (přidáme půl lžičky soli) vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut. Rýži dáme vařit do... více o Italský rýžový koláč - slaný
Květák uvaříme (můžeme s jen trochou vody v mikrovlnce), scedíme. Když je vychladlý, nasekáme nebo rozšťoucháme, přidáme sýr, vejce, koření a... více o Květákové řezy II.
V troše vlažné vody rozpustíme kvasnice, v míse smícháme mouku, sůl, dobře rozmačkanou bramboru, přidáme kvasnice a začneme zpracovávat, postupně... více o Pettole - italské smaženky z kynutého těsta
Uděláte klasický bramborový salát tužší konzistence, aby se vám dort po sejmutí formy nerozjel. To docílíte nejlépe tím, že uvařenou kořenovou... více o Dort pro Káju
Špenát omyjeme, odkrájíme stonky a tuhé části a spaříme vroucí vodou. Vodu slijeme a listy necháme okapat. Uzenou rolku nakrájíme na 0,5 cm silné... více o Závin s uzeným masem
Brambory jemně nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a strouhaným česnekem, zahustíme dle... více o Bramboráky s prejtem a zelím
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a... více o Bramboráky se zelnou směsí
Rozšleháme droždí s mlékem a necháme vykvasit. Poté všechny ingredience smícháme a zpracujeme těsto. Dáme do igelitového pytlíku, až pytlík vyplave,... více o Sádlová kolečka
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme bazalku, vypeckované olivy, osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. Listové těsto vyválíme a krájíme čtverce,... více o Olivové trojhránky
Nivu nastrouhám na jemno na struhadle do misky, přidám cibuli co nejdrobněji nakrájenou. Smetanu na šlehání ušlehám dotuha (neslazená šlehačka),... více o Snadná pomazánka z nivy
Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, trochu překrájíme, trochu osolíme a uvaříme v hrnci do měkka. Bůček vaříme v papiňáku cca 1,5 hod. ve... více o Ďábelské toasty - směs
Květák jemně nasekáme. Ušleháme žloutky s mlékem a moukou, přidáme květák, sůl, strouhaný muškátový oříšek a na nudličky nakrájenou šunku. Dobře... více o Květákové placičky se šunkou
Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře... více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)
Ředkvičky nasekáme a smícháme s tvarohem a tatarkou. Podle chuti osolíme. Tatarka dodá pomazánce výbornou a zajímavou chuť. Přidáme nasekanou... více o Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou