Recept na slaný štrůdl – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Strudel znamená v němčině vítr. Snad s trochou fantazie si lze smotaný štrůdl představit jako větrný vír. Panuje přesvědčení, že štrůdl nebo česky závin, je vždy z listového těsta, ale ve skutečnosti existuje desítky receptů sladkých i slaných variant a některé obsahují i těsta tažená, bramborová, kynutá nebo máslová. Nejlepší a nejjemnější štrůdl má být údajně ten vídeňský.

Původ štrůdlu je snad až v Cařihradu, odkud ho do Evropy přivezli Turci. Štrůdl se ve střední Evropě zabydlel a nastartoval svůj další vývoj. Ten přinesl větší variabilitu náplní, sladkých a právě i slaných. Výhoda slaných štrůdlů, je stejná jako u slaných koláčů – lze je plnit podle fantazie. Mohou sloužit jako hlavní chod nebo klidně jen jako svačinka.