Jablečný (ovocný) nákyp z ovesných vloček

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek ovesné vločky plný (cca 180 gramů)
    • 550
      ml mléko (dle druhu (šťavnatosti) ovoce) 450 -
    • sůl špetka
    • 40
      g máslo
    • 250
      g měkký tvaroh nebo hrudkovitý olešnický (pokud nemáme, můžeme vynechat)
    • 1
      ks vanilkový cukr nebo skořicový, dle druhu ovoce
    • 3
      lžíce vanilkový pudink cca
    • 100
      g cukr krupice dle chuti (druhu ovoce), cca
    • 3
      ks vejce
    • 400
      g jablka oloupaná, na kostičky pokrájená, cca
  • Dále dle chuti:
    • citronová kůra , ořechy, kokos, rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce použijeme. Pokud dáme jablka, mléka můžeme ponechat 550 ml, ale jestliže dáme do nákypu vodnatější ovoce, například čerstvé broskve, jahody..., tak myslíme na to, že během pečení pustí ještě dost vlastní šťávy.
2
Po odstavení kaše přidáme rovnou tvaroh, cukry smíchané s pudinkem a máslo, které necháme mícháním v kaši rozpustit. Přidáme také i citronovou kůru nebo dle chuti rozinky, ořechy, kokos a poté i žloutky. Vše dobře promícháme, vmícháme ovoce a nakonec i tuhý sníh z bílků. Vše nalijeme do vymazaného a moukou, kokosem nebo strouhankou vysypaného pekáče (já používám dvě menší zapékací mísy, jelikož se o ještě teplý nákyp dělím :-)) ) a dáme péct zvolna do předehřáté trouby na 165-170 stupňů na cca 1 hodinu dorůžova. Povrch nákypu můžeme před pečením posypat skořicovým cukrem.
3
Během pečení se nákyp zvedne, takže neplníme až po okraj. Po upečení, chladnutím, opět klesá.
4
Před podáváním můžeme dozdobit skořicovým cukrem, kopečkem zakysané smetany, šlehačkou, ovocem....
5
Ovoce můžeme pochopitelně dát i kompotované (broskve, vypeckované třešně, švestky, hrušky...) a zrovna tak vše v čerstvém stavu.
6
Lze jíst i vychladlé.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Ája
    Ája |

    26. 2. 2017 18:37

    Dětičky už spinkají s plnými bříšky,nákyp jim moc chutnal :-) .

  • Marketa
    Marketa |

    23. 2. 2016 22:02

    Nakyp ma kremovejsi strukturu oproti ryzovemu, je jemny a chutna skvele.

  • Jana Skokanová
    Jana Skokanová |

    26. 1. 2016 17:22

    Vyzkoušeno a ihned snědeno, je vážně moc dobrý.

  • Lucie
    Lucie |

    24. 1. 2016 17:30

    Geniální <:-) rýžové nákypy dělám často a vločkový mě za A naprosto dostal svojí rychlou snadnou přípravou B jemnou chutí mmch. ten tvaroh je tu super C je to jedno z jídel co sníme všichni bez vyjímky. Děkuji za recept a určitě doporučuji <3