Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostičky... více o Bramboračka
V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. K jíšce za stálého míchání... více o Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Nakrájený banán, vejce a ovesné vločky přidáme do mísy a vše rozmixujeme. Pokud se nám zdá směs příliš hustá, přidáme trochu mléka. Na suché rozehřáté... více o Zdravé lívance z ovesných vloček a banánu
Králíka rozporcujeme, osolíme, prošpikujeme a dáme do pekáče. Přidáme nakrájenou cibuli,česnek a pokmínujeme. Můžeme přidat trochu másla a podlijeme.... více o Pečený králík- jednoduše a chutně
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zpěnit mouku, ze které uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a rychle dobře promícháme. Do mléka přidáme... více o Jednoduchá křenová omáčka z mléka
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme,... více o Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky, přelijeme (pokapeme) dresinkem... více o Carpaccio z červené řepy
Množství je pro jednoho velkého jedlíka nebo dva menší. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Použít můžeme i brambory zbylé od oběda... více o Bramborové noky
Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout, oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli najemno pokrájíme. Řepu nastrouháme na... více o Pomazánka z červené řepy s česnekem
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje: **I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku,... více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
Vařenou řepu necháme zchladnout, oloupeme ji, pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Kyselé okurky a cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k řepě,... více o Jednoduchý salát z červené řepy
Ve většině receptů na zpracování rakytníku se uvádí tepelné zpracování, které však zničí spoustu velmi cenných látek. Proto jsem vyzkoušel vlastní... více o Rakytníkový sirup za studena
Jemně nakrouhané zelí a nastrouhanou mrkev dáme do mísy, maličko osolíme, posypeme malým množstvím cukru - zelí i mrkev je sladká, tak raději do... více o Sladkokyselý zelný salát s mrkví
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené... více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Lilek pokrájíme na kostičky a česnek na plátky. Obojí orestujeme na rozpáleném oleji a hotové přesypeme do zapékací misky. Přidáme na plátky... více o Lilková směs s nivou
Na trošce oleje si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, ke které pak přidáme krátce osmažit i na plátky pokrájený řapíkatý celer. Do hrnce přisypeme... více o Krémová polévka z červené řepy
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
Cibuli a špek orestujeme dozlatova, přidáme krátce orestovat i protlak, vmícháme předvařené houby, pokrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí... více o Houbový guláš na špeku s paprikou
Vařenou a oloupanou červenou řepu nastrouháme, přidáme nastrouhaný česnek, vmícháme nasekané ořechy, zakysanou smetanu a majolku, dochutíme solí a... více o Pomazánka z červené řepy s ořechy
Na trošce oleje osmažíme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, slaninu, cibuli, nasekaný česnek. Pak přidáme ještě krátce osmažit větvičku... více o Fazolové ragú se zeleninou
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-) Do desetilitrového kbelíku naloupeme... více o Jablečný ocet - domácí výroba
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme asi 10 minut vypotit, otřeme. Omytou cuketu pokrájíme na plátky, cibuli a pórek na kolečka.... více o Zapékaná zelenina se sýrem
Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka. Nejlépe na skus. Poté scedíme, necháme vychladnout a pokrájíme na kostičky (hranolky... více o Celerový salát - zdravě a chutně
Kuřecí kostry (droby...) dáme vařit společně s kořenovou zeleninou doměkka, trochu osolíme. Kosti pak vyndáme, necháme zchladnout a obereme z nich... více o Kuřecí polévka s krupicovými noky
**Příprava rýže** Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80%... více o Sushi pro začátečníky
Celerové hranolky připravujeme v troubě. Množství volíme dle chuti a koření takové, jaké nám chutná. Nejprve si celer oloupeme, pak nakrájíme na... více o Celerové hranolky
Maso (vepřové) pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme. Kuřecí řízky můžeme zmenšit na... více o Jogurtové kořeněné řízky z trouby
Ovesné vločky namočíme přes noc do mléka. Ráno je krátce a ne příliš zprudka povaříme s tím, co máme rádi - pár rozinek, nasekaných oříšků, skořice,... více o Jednoduchá ovesná kaše - zdravě a chutně
Suroviny na těsto vložíme do mísy a rychle zamícháme ručním šlehačem. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech/pekáč. Rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na cca.... více o Zdravý a výborný dietní ovesný koláč s tvarohem
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Fazole použijeme barevné dle vlastního výběru buď předem uvařené nebo scezené ze slaného nálevu. Množství zeleniny a bylinek přidáváme k fazolím dle... více o Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru
Nejprve uvaříme maso s očištěnou zeleninou (mrkev, celer a petržel nakrájíme na menší kusy). Můžete použít jakékoli kuřecí maso - prsní řízky,... více o Kuřecí rizoto
Do hrnce se zesíleným dnem nebo speciálního hrnce na vaření mléka vlijte mléko a vsypte vločky. Lehce osolte a za občasného míchání přiveďte k varu.... více o Mléčná ovesná kaše
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené... více o Jednoduchá žampionová směs
Brambory a dýni pokrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme nožem rozmáčknutý česnek, rozmarýn a tymián a uvaříme doměkka. Vodu pak slijeme,... více o Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami
Jahody (bez stopek a omyté) dáme do hrnce, hrubě rozmačkáme a krátce povaříme. Osladíme podle vlastní chuti a sladkosti jahod. Ve studené vodě... více o Jahodový dort nebo řezy - nepečený
Oloupané brambory pokrájíme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Po uvaření slijeme část vody, množství, které v bramborách ponecháme, nám... více o Dědovy škubánky na slano
Hroznové víno používáme nejlépe bez peciček, aby smoothie nebylo nahořklé. Smoothie vytvoříme rozmixováním hroznového vína (kuliček) a ovoce či... více o Hroznové smoothie
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět velkou najemno pokrájenou cibuli, ke které pak přidáme osmažit na kostky pokrájenou dýni. Pak zaprášíme výpek... více o Dýně na kari nebo na paprice
Do hrnce nasypeme rýži, přidáme sůl a kari dle chuti, zalijeme vodou a dle návodu vaříme za občasného promíchání doměkka. Mezitím si krátce spaříme v... více o Fazolky s kari rýží a masovými nudličkami - rychle a chutně
Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou šalotku. Pak do hrnce přisypeme hrášek, nasekaný česnek a chviličku za občasného promíchání smažíme, až... více o Hrášková polévka se šunkou
Oloupanou a pokrájenou cibuli smícháme se suchým sojovým masem. Přidáme zázvor a sůl, vše nasypeme do litru vroucí vody a na mírném ohni vaříme cca 15... více o "Čína" se sojovým masem a kedlubnou