• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Zavařování & nakládání
    • Okurky

    Recept na zavařování okurek – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Recept na zavařování okurek – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Okurky se před zavařením důkladně očistí a připraví se lák dle zvoleného receptu. Celé okurky, případně řezy, se pečlivě napěchují do čistých sklenic tak, by tam zbylo co nejméně místa. Připravené dílo se zalije lákem a pak dle předpisu steriluje na požadovanou teplotu a čas.

    Kromě této základní verze okurek existují i speciální recepty na pravé znojemské, recepty s mrkví, cibulkami, koprem, celerem, křenem, pepřem, česnekem a dalšími.

    Recepty na okurky se liší podle toho, jestli se jedná o klasické nakládačky, o kvašené či rychlokvašené okurky nebo o americké okurky z přerostlých okurek.

    Nakládání okurek je středoevropskou doménou. České okurky se vyznačují sladším nálevem a křupavostí, vliv má také český ocet. V zahraničí jsou okurky měkké a kyselé.

    Okurky

    Okurky

    Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout. Na dno každé sklenice dáme několik koleček mrkve, cibule na to naskládáme očištěné okurky a... více o Okurky

    Rychlokvašky

    Rychlokvašky

    Okurky dobře omyjeme, vidličkou propícháme, naskládáme do kameninového hrnce nebo větší sklenice, proložíme koprem, zalijeme horkým nálevem, hrnec... více o Rychlokvašky

    Kvašené okurky

    Kvašené okurky

    Do velké sklenice dáme okurky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kopr, kolečka křenu a 2-3 stroužky česneku. Necháme 9 dní kvasit při pokojové teplotě.... více o Kvašené okurky

    Nálev na okurky na 1 sklenici

    Nálev na okurky na 1 sklenici

    Výše uvedené ingredience používám, když se někdy stane, že mi zbyla jedna sklenice okurek, ale již nezbyl nálev.... více o Nálev na okurky na 1 sklenici

    Nálev na "Znojemské okurky"

    Nálev na "Znojemské okurky"

    Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr... více o Nálev na "Znojemské okurky"

    Americké okurky

    Americké okurky

    Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Potom z nich rukama vymačkáme vodu, přidáme nálev a plníme do... více o Americké okurky

    Rychlokvašky podle Monany

    Rychlokvašky podle Monany

    Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v... více o Rychlokvašky podle Monany

    Rychlokvašky mého manžela

    Rychlokvašky mého manžela

    Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela

    Salátové okurky na zimu

    Salátové okurky na zimu

    Okurky pečlivě omyjeme, nastrouháme na hrubé "slzičky", cibuli na jemno a veškeré ingredience promícháme. Na 24 hodin uložíme do chladu a během té... více o Salátové okurky na zimu

    60 minut
    Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky

    Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky…

    Nálev nechte povařit a pak nalejte do sklenic, kde máte okurky prokládané nakrájenou cibulí, mrkev a kopr. Do paprik nedávejte cibuli, mrkev a kopr,... více o Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky

    Okurky znojemské

    Okurky znojemské

    Do každé zavařovací sklenice (0,7 l) dáme několik koleček mrkve, plátky cibule, kousek čersvého kopru, 4 kuličky nového koření, 7 kuliček celého pepře... více o Okurky znojemské

    Ruské okurky - rychlokvašky na slano

    Ruské okurky - rychlokvašky na slano

    Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano

    45 minut
    Okurky ve vinném octě

    Okurky ve vinném octě

    Suroviny na nálev svařte s 1000 ml vody a nechte vychladnout. Dobře očištěné okurky omyjte a naskládejte do sklenic. Rozdělte do nich bobkový list,... více o Okurky ve vinném octě

    45 minut
    Sterilované okurky

    Sterilované okurky

    Množství nálevu je cca na 12 sklenic cca 5 litrů nálevu. Na dno sklenic vložíme koření, naskládáme okurky a zbylou zeleninu. Mezitím si připravíme lák... více o Sterilované okurky

    Další podobné recepty

    Americké okurky

    Americké okurky

    Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Potom z nich rukama vymačkáme vodu, přidáme nálev a plníme do... více o Americké okurky

    20 minut
    Bazalková pasta / pesto

    Bazalková pasta / pesto

    Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto

    Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

    Švestkový rozvar (marmeláda) na…

    Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

    Dvojdruhový salát - zelí s paprikou

    Dvojdruhový salát - zelí s paprikou

    Množství surovin záleží na tom, kolik chceme mít sklenic zelného salátu s paprikou a jak chceme mít salát barevný. Papriku můžeme použít i barevnou... více o Dvojdruhový salát - zelí s paprikou

    30 minut
    Ďábelská pomazánka na topinky

    Ďábelská pomazánka na topinky

    Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme,... více o Ďábelská pomazánka na topinky

    Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované

    Jednoduché zeleninovo-uzeninové…

    Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované

    Pomerančový džem (marmeláda)

    Pomerančový džem (marmeláda)

    Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše... více o Pomerančový džem (marmeláda)

    Angreštová marmeláda s medem

    Angreštová marmeláda s medem

    Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem

    Smaženice v zavařovačce

    Smaženice v zavařovačce

    Čerstvě nasbírané houby očistíme, pokrájíme, trochu osolíme a pokmínujeme a dusíme na sádle do odpaření veškeré vody (stejně jako když připravujeme... více o Smaženice v zavařovačce

    Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

    Barevný paprikový salát s cibulí -…

    Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi... více o Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

    25 minut
    Želé z jablek a ananasu

    Želé z jablek a ananasu

    Ananas oloupeme, odstraníme středový stvol, nakrájíme na malé kousky a odvážíme. Do hrnce vložíme ananas a nalijeme jablečný mošt. Obsah sáčku Gelfix... více o Želé z jablek a ananasu

    Rychle naložené okurky

    Rychle naložené okurky

    Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky

    Med nebo sirup z květů divizny

    Med nebo sirup z květů divizny

    Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny

    30 minut
    Reveňová zavařenina

    Reveňová zavařenina

    Reveň omyjeme, oloupeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm, promícháme s želírovacím cukrem, medem a šťávami a uvedeme do varu. Vaříme 5-10 minut,... více o Reveňová zavařenina

    120 minut
    Adžika - zeleninová pasta

    Adžika - zeleninová pasta

    Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme... více o Adžika - zeleninová pasta

    ČALAMÁDA s houbami

    ČALAMÁDA s houbami

    Množství použitých surovin záleží na naší fantazii - jak chceme mít čalamádu barevnou. Zelí nakrájíme na nudličky. Papriku nakrájíme na kostky nebo... více o ČALAMÁDA s houbami

    60 minut
    Třešňový džem s rybízem

    Třešňový džem s rybízem

    Do kastrolu dáme propláchnuté, vypeckované třešně, přidáme prolisovaný rybíz - na lisovacím mlýnku, nebo protřeme sítem, a 10 minut společně za... více o Třešňový džem s rybízem

    90 minut
    Škvarková pomazánka sterilovaná

    Škvarková pomazánka sterilovaná

    Škvarky, lečo a scezené kapie umeleme na masovém strojku. Přidáme hořčici, vegetu a vejce a vše důkladně promícháme. Poté plníme do skleniček jako... více o Škvarková pomazánka sterilovaná

    Jablečná přesnídávka z papiňáku

    Jablečná přesnídávka z papiňáku

    Oloupaná jablka dáme do papiňáku, zalijeme vodou, uzavřeme a vaříme od doby varu 25-30 minut. Počkáme až vyjde pára, otevřeme a vlijeme pudink... více o Jablečná přesnídávka z papiňáku

    Broskvová / Meruňková marmeláda (džem) s rumem

    Broskvová / Meruňková marmeláda (džem…

    Marmeládu připravíme buď čistě z meruněk nebo z broskví a nebo ji namícháme tak, jak je uvedeno v rozpisu ingrediencí. Pokrájené zralé ovoce dáme do... více o Broskvová / Meruňková marmeláda (džem) s rumem

    Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

    Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

    Oloupaná a očištěná jablka pokrájíme na silnější plátky (kousky) a dáme do hrnce se širokým dnem s nepřilnavým povrchem za občasného promíchání... více o Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

    Bezinkový džem (rosol) - květový

    Bezinkový džem (rosol) - květový

    Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový

    5 minut
    Domácí limetkový extrakt

    Domácí limetkový extrakt

    Limetky škrabkou na brambory zbavte kůry (potřebujete jen tu zelenou část, ne tu bílou), můžete nakrájet na tenčí proužky. Vložte do čisté... více o Domácí limetkový extrakt

    Hruškový kompot po našem

    Hruškový kompot po našem

    Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem

    Domácí lečo s česnekem

    Domácí lečo s česnekem

    V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem

    Pikantní čalamáda

    Pikantní čalamáda

    Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na... více o Pikantní čalamáda

    Jahodový džem s ananasem

    Jahodový džem s ananasem

    Jahody očistíme a pokrájíme na kousky nebo na hrubo rozmačkáme. Ananas překrájíme na menší kousky (pokud nechceme mít větší), smícháme s jahodami a v... více o Jahodový džem s ananasem

    20 minut
    Šťovík do zásoby :-)

    Šťovík do zásoby :-)

    Šťovík očistíme, zbavíme stonků, necháme pouze listy, které omyjeme a pokrájíme. Na tuku (přiměřeně, asi jako když smažíte cibuli) šťovík podusíme ... více o Šťovík do zásoby :-)

    Kozí (beraní) rohy - sterilované

    Kozí (beraní) rohy - sterilované

    Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené... více o Kozí (beraní) rohy - sterilované

    60 minut
    Hrušková povidla

    Hrušková povidla

    Omyté hrušky oloupáme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na malé kousky, můžeme je propasírovat masovým strojkem. Dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou,... více o Hrušková povidla

    Doporučujeme

    50 minut
    Pohár red velvet s borůvkami

    Pohár red velvet s borůvkami

    30 minut
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

    Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

    30 minut
    Toskánská polévka

    Toskánská polévka

    Poslední sledované recepty

    42
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    40
    Palačinky
    Palačinky
    30
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    25
    Brokolicová polévka se smetanou
    Brokolicová polévka se…
    24
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš

    Zajímavé články

    „Mami, co bude dnes k jídlu?“ Těchto 5 receptů vás zachrání v pracovním týdnu
    „Mami, co bude dnes k jídlu?“ Těchto 5 receptů…
    Nejlepší pečené kuře podle pana Cuketky: Stačí vám dvě suroviny!
    Nejlepší pečené kuře podle pana Cuketky: Stačí…
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro…
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů vám pomůže rozhodnout, co vařit
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů…

    Sledujte nás

    AHA.cz Jágr zůstal paf! Vzkaz na kalhotkách od Koukalové

    Jágr zůstal paf! Vzkaz na kalhotkách od Koukalové

    AHA.cz Obrovské zklamání pro královnu! Takovou »vyžírku« v paláci ještě neměli

    Obrovské zklamání pro královnu! Takovou »vyžírku« v paláci ještě neměli

    AHA.cz Deník Aha! 8.3.2021

    Deník Aha! 8.3.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Koho čekají změny, kdo si může dovolit riskovat?

    Horoskop na tento týden: Koho čekají změny, kdo si může dovolit riskovat?

    Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

    Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

    Ženy.cz Český lev 2021: Šaty, které jste v televizi sotva zahlédli!

    Český lev 2021: Šaty, které jste v televizi sotva zahlédli!

    Maminka.cz Největší galerie porodních fotek, jakou jste viděli. Pozor, je to dojímavé a občas syrové

    Největší galerie porodních fotek, jakou jste viděli. Pozor, je to dojímavé a občas syrové

    Reflex.cz Petr Fiala: Chci žít normálně, baví mě neposr*t se, když se všichni pos*rou. Vládě nemůžu věřit, Babiš je ostuda

    Petr Fiala: Chci žít normálně, baví mě neposr*t se, když se všichni pos*rou. Vládě nemůžu věřit, Babiš je ostuda

    E15.cz Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Abecedazahrady Jak si vytvořit útulnou zahradu v devíti jednoduchých krocích

    Jak si vytvořit útulnou zahradu v devíti jednoduchých krocích

    • Recepty.cz
    • Zavařování & nakládání
    • Okurky
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí