Recept na zavařování okurek – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Okurky se před zavařením důkladně očistí a připraví se lák dle zvoleného receptu. Celé okurky, případně řezy, se pečlivě napěchují do čistých sklenic tak, by tam zbylo co nejméně místa. Připravené dílo se zalije lákem a pak dle předpisu steriluje na požadovanou teplotu a čas.

Kromě této základní verze okurek existují i speciální recepty na pravé znojemské, recepty s mrkví, cibulkami, koprem, celerem, křenem, pepřem, česnekem a dalšími.

Recepty na okurky se liší podle toho, jestli se jedná o klasické nakládačky, o kvašené či rychlokvašené okurky nebo o americké okurky z přerostlých okurek.

Nakládání okurek je středoevropskou doménou. České okurky se vyznačují sladším nálevem a křupavostí, vliv má také český ocet. V zahraničí jsou okurky měkké a kyselé.