Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 180 minut
počet porcí: 10 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Zelenina:
    • 1,5
      kg cuketa
    • 1
      kg paprika - bílá nebo slovenská
    • 0,5
      kg cibule
  • Dochucení:
    • 50
      g deko nebo Nako, bez semínek
    • 150
      ml ocet
    • 140
      g cukr krupice
    • pepř mletý dle chuti, není nutný

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cukety mladé, neloupané, bez větších semínek nastrouháme nebo pokrájíme na plátky do velké mísy.
2
Očištěné papriky pokrájíme na kostičky či nudličky a přidáme je s pokrájenou cibulí na kostičky nebo půlkolečka k cuketě.
3
Zeleninu zasypeme odváženým Dekem bez semínek, cukrem a zalijeme octem. Pokud chceme salát (čalamádu) ostřejší, přisypeme pepř dle chuti.
4
Vše dobře promícháme, dlaněmi "uplácáme" v míse do roviny a necháme pod utěrkou cca 2 hodiny odpočívat a pouštět šťávu.
5
Pak zeleninou naplníme do 3/4 čisté suché sklenice, které dolijeme šťávou, která nám zbyla v míse. Žádný jiný lák či zálivka není třeba.
6
Sklenice pevně uzavřeme čistými víčky a sterilujeme 20 minut na 85 stupňů.
7
Po zchladnutí sklenice uložíme v suchu a temnu a odebíráme dle chuti a potřeby.
8
Před podáváním sklenice se salátem vychladíme.
9
Nemusíme sterilovat celou dávku salátu, pár skleniček můžeme nechat rovnou v lednici a ujídat dle chuti už po 24 hodinách.
10
Jestliže chceme salát barevnější, vyměníme část bílých paprik za červené.
11
Sladkost či kyselost salátu si můžeme sami zregulovat po odležení zeleniny.
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cuketa Cukr krupice DeKo Ocet Paprika - bílá Pepř mletý

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: