Okurkový salát na uskladnění

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2,5
      kg okurky nakladačky větší, které se už nehodí na klasické zavaření
    • 300
      g cibule
    • 200
      ml ocet - lze ubrat
    • 220
      g cukr krupice - lze ubrat
    • 50
      g deko nebo Nako, Lako

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát).
2
Pak na struhadle okurky nastrouháme na plátky (i se slupkou) do čisté větší mísy (hrnce), přidáme oloupanou a velmi drobně pokrájenou cibuli (nestrouhat!), přidáme přes cedník prosáté Deko (půl balení), přisypeme cukr a přilijeme ocet.
3
Vše dobře promícháme a zakryjeme utěrkou nebo poklicí. Necháme v chladnu (stačí na zemi na dlažbě) proležet cca 10 hodin a během proležení okurkový salát občas promícháme.
4
Po proležení okurkový salát naplníme do čistých suchých sklenic i s nálevem, který nám pustit z okurek, uzavřeme čistými suchými víčky a uskladníme v temné chladné místnosti.
5
Odebíráme dle chuti a potřeby, prý vydrží do další sezóny, ale to se u nás nikdy nestalo, protože se snědl většinou dřív než přišly Vánoce. Uchovávám v kamenném sklepě.
6
Pokud neholdujete výraznějším chutím, doporučuji o necelou čtvrtinu ubrat na cukru a octu a po rozmíchání a ochutnání případně přidávat.
7
Do salátu můžeme přimíchat i na drobné nudličky pokrájenou červenou papriku (2 - 3 kusy = odebrat na váze okurky) a tím budeme mít salát pestřejší a s jinou chutí.
8
Žádný lák nebo nálev není třeba vařit a naplněné sklenice (cca centimetr pod víčko) ani nezavařujeme.
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr krupice DeKo Ocet Okurky nakladačky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hanka22
    Hanka22 |

    21. 8. 2016 15:02

    Určitě bude výborný, protože mně chitnal hnek jak jsem ho promíchala :))

  • Pavlína
    Pavlína |

    19. 8. 2016 09:10

    Je výborný. Nic jsem neubírala, nechala jsem množství jak je napsané a jsem spokojená :-)

  • Marková
    Marková |

    18. 8. 2016 21:38

    Vynikající! Děkuji za recept.

  • Renáta Kubů
    Renáta Kubů |

    25. 7. 2016 19:29

    Je to velmi chutný salát. Podobá se zeleninové čalamádě, je chuťově výrazný a můj muž neustále krouží kolem mísy odložené v chladničce a má nutkavou potřebu neustálé kontroly. Děkuji za recept, který je už teď velmi jedlý.

  • Martina Plachá
    Martina Plachá |

    10. 6. 2016 07:35

    Děláme hodně podobný salát, přesné složení si nepamatuji, ale je vynikající a docela pikantní.

  • Gabina
    Gabina |

    4. 9. 2015 19:37

    Okurky bohuzel uz nemam a salat taky ne. Z peti kil bylo salatu i tak pro nasi rodinu pri neustalem ochutnavani malo, posledni sklenice zmizela dneska taky a to je ponauceni pro priste. Je to neco jineho nez na co jsme nauceni a asi i proto nam tolik chutnal. Dekuji za skvely recept, ktery pristi okurkovou sezonu nenecham na posledni chvili jako ted.

  • Gabina
    Gabina |

    4. 9. 2015 18:58

    Okurky bohuzel uz nemam a salat taky ne. Z peti kil bylo salatu i tak pro nasi rodinu pri neustalem ochutnavani malo, posledni sklenice zmizela dneska taky a to je ponauceni pro priste. Je to neco jineho nez na co jsme nauceni a asi i proto nam tolik chutnal. Dekuji za skvely recept, ktery pristi okurkovou sezonu nenecham na posledni chvili jako ted.

  • Gabina
    Gabina |

    4. 9. 2015 18:57

    Okurky bohuzel uz nemam a salat taky ne. Z peti kil bylo salatu i tak pro nasi rodinu pri neustalem ochutnavani malo, posledni sklenice zmizela dneska taky a to je ponauceni pro priste. Je to neco jineho nez na co jsme nauceni a asi i proto nam tolik chutnal. Dekuji za skvely recept, ktery pristi okurkovou sezonu nenecham na posledni chvili jako ted.

  • Gabina
    Gabina |

    4. 9. 2015 18:53

    Okurky bohuzel uz nemam a salat taky ne. Z peti kil bylo salatu i tak pro nasi rodinu pri neustalem ochutnavani malo, posledni sklenice zmizela dneska taky a to je ponauceni pro priste. Je to neco jineho nez na co jsme nauceni a asi i proto nam tolik chutnal. Dekuji za skvely recept, ktery pristi okurkovou sezonu nenecham na posledni chvili jako ted.

  • Jitka
    Jitka |

    22. 8. 2015 08:20

    Ještě včera večer jsem si salát připravila a teď ho du dát do sklenic.Je výborný a i teď když o něm píšu se mi sbíhají sliny.Jsem zvědavá jaký bude za pár týdnů.

Abecední seznam: