• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
    Napište svůj komentář k receptu

    Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

    autor: recepty73
    0.0
    moje hodnoceni
    4.9
    hodnotilo: 26
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Dle chuti:
      • hnědý rum
      • skořice
      • hřebíček
      • citron : kůra i šťáva
      • badyán
      • hnědý cukr nebo krupicový
      • švestky - vypeckované

    Postup přípravy receptu

    1
    Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu.
    2
    Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle chuti můžeme přidat koření, rum a cukr. Doporučuji cukr třtinový, ale pokud dáte krystal nebo krupici, nic nezkazíte.
    3
    Očištěné švestky vypeckujeme, pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do hrnce se širokým dnem, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Za občasného promíchání přivedeme k varu, pak plamen ztlumíme a za použití síťové poklice proti prskání necháme pomalu vařit, aby se nám odpařovala přebytečná tekutina.
    4
    Čím déle vaříme, tím častěji mícháme, protože nám švestkový rozvar bude houstnout. Doba varu záleží na množství a vodnatosti švestek. Pokud budeme chtít dochucovat například kořením (nejlépe mletým), přidáme ho již na začátku. Cukr (pokud je třeba) až ke konci, zabráníme tím připalování. Ke konci vaření také lépe poznáme, jak jsou švestky kyselé nebo sladké.
    5
    Správnou hustotu poznáme tak, že uprostřed hrnce se švestkovým rozvarem (marmeládou) uděláme vařečkou hlubokou cestičku, která se nám bude velmi pomalu za vařečkou opět uzavírat.
    6
    Hotový rozvar (marmeládu) nandáme ještě horký do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm od okraje. Pevně uzavřeme suchými, čistými víčky a dáme sterilovat na 10-12 minut do vysokého hrnce s poklicí vyloženého čistou utěrkou. Voda by měla sahat do tří čtvrtin sklenic a jakmile se začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen perlit (probublávat).
    7
    Sklenice necháme zchladnout, přesvědčíme se poklepem, zda všechna víčka drží (pokud ne, opět uzavřeme a sterilujeme), sklenice uložíme v chladu a temnu - sklep či komora.
    8
    Rozvar (marmeládu) používáme na koláče, vdolky, lívance, do buchet či závinů. Pokud je 100%, můžeme ho před použitím dosladit.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

    „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

    Vdolky s borůvkovým žahourem

    Vdolky s borůvkovým žahourem

    Kefírové vdolky s parádou

    Kefírové vdolky s parádou

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Třešňová
    Pokrmy Ostatní Dietní Zavařování a nakládání Z ovoce Dušení Vaření Zavařování Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Hnědý cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Švestky
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Bigos

    Bigos

    Blesková vajíčková polévka

    Blesková vajíčková polévka

    Domácí vánočka

    Domácí vánočka

    Dvojbarevný jablečný koláč

    Dvojbarevný jablečný koláč

    Číňan na houbách

    Číňan na houbách

    Borůvkový (višňový)  likér

    Borůvkový (višňový) likér

    Rajčatový salát II.

    Rajčatový salát II.

    Bůčkový holandský řízek

    Bůčkový holandský řízek

    Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem

    Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po…

    Doporučujeme

    95 minut
    Hovězí sekaná Wellington

    Hovězí sekaná Wellington

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    16
    Pizza – Langoše
    Pizza – Langoše
    13
    Křupavé cibulové kroužky
    Křupavé cibulové kroužky
    12
    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí čína
    12
    Reuben sendvič s červeným zelím
    Reuben sendvič s…
    12
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš

    Zajímavé články

    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého…
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky i na plech!
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky…

    Sledujte nás

    AHA.cz Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    Změny na Nově: PROČ SE ZBAVILI POLÍVKY? A víme, kdy zavřou Ordinaci!

    AHA.cz Čvančarová na pranýři: VRAŽEDNÝ MODEL I ORTEL

    Čvančarová na pranýři: VRAŽEDNÝ MODEL I ORTEL

    AHA.cz Deník Aha! 19.1.2021

    Deník Aha! 19.1.2021

    Dáma.cz Seriál Ulice: Blanka má problémy, Magda žárlí a Ája překvapí Mária

    Seriál Ulice: Blanka má problémy, Magda žárlí a Ája překvapí Mária

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Komu se bude dařit navzdory složité situaci. Jste to vy?

    Horoskop na tento týden: Komu se bude dařit navzdory složité situaci. Jste to vy?

    Ženy.cz Kaia, Lila, Leni: Jak dcery topmodelek dobývají módní svět

    Kaia, Lila, Leni: Jak dcery topmodelek dobývají módní svět

    Maminka.cz 10 chyb v legendárním filmu Pelíšky, na které jste zatím nepřišli

    10 chyb v legendárním filmu Pelíšky, na které jste zatím nepřišli

    Reflex.cz Vladimír Mertlík: Židenický fašistický puč aneb zn. Udělej si sám!

    Vladimír Mertlík: Židenický fašistický puč aneb zn. Udělej si sám!

    E15.cz Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Abecedazahrady Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Jak levně a rychle vyčistit stříbro

    Další doporučené recepty:

    Švestkový koláč z listového těsta
    Švestkový koláč z listového těsta
    Švestkový kompot s černým pivem
    Švestkový kompot s černým pivem
    Švestkový pohár
    Švestkový pohár
    Švestkový štrůdl
    Švestkový štrůdl
    Švestkový tvarožník dietní a přesto dobrý
    Švestkový tvarožník dietní a přesto…
    Švestkový závin s mandlemi
    Švestkový závin s mandlemi
    • Recepty.cz
    • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí