Švestkový pohár

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Dle počtu strávníků
    • švestky ringle, blumy, slívy
    • cukr krupice
    • vanilkový cukr
    • skořice - mletá
    • hnědý rum - není nutný
    • voda je-li třeba
  • Dále dle chuti
    • měkký tvaroh
    • mascarpone
    • bílý jogurt
    • zakysaná smetana
    • smetana ke šlehání
    • vanilkový cukr
    • skořicový cukr
    • dětské piškoty nebo cukrářské
    • tyčinky oplatky, čokoláda...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si očistíme a vypeckujeme švestky, které dáme do kastrolu či hrnce, osladíme, dochutíme skořicí, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou... a na mírném plameni pod poklicí krátce podusíme na lahodný rozvar dle naší chuti, který následně necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Pokud máme plody ovoce s nižším obsahem vody, mírně ho před dušením podlijeme vodou.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

2
Během chladnutí si připravíme misky, poháry nebo sklenice a krém, kterým chceme v pohárech švestkový rozvar střídavě prokládat. Buď si můžeme vyšlehat tvaroh, mascarpone či zakysanou smetanu s cukrem, který zlehčíme vmícháním vyšlehané smetany na šlehačku, nebo můžeme použít jen oslazený smetanový bílý jogurt, uvařený vanilkový nebo smetanový pudink... Vše děláme dle vlastní chuti a podle toho, co nám nejvíc chutná.

RADA: 6 lahodných ovocných koláčů

3
Připravené sklenice (misky) plníme střídavě zchladlým švestkovým rozvarem a mléčným krém, které můžeme ještě prokládat piškoty nebo sušenkami (máslové, Lotus, piškoty...). Poháry dáme do chladničky a po vychladnutí, před podáváním dozdobíme dle vlastní chuti a fantazie.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: