• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • Chleba s křupavou kůrkou
    Napište svůj komentář k receptu

    Chleba s křupavou kůrkou

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    4.3
    hodnotilo: 9
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Chleba s křupavou kůrkou
    Chleba s křupavou kůrkou
    Chleba s křupavou kůrkou
    Chleba s křupavou kůrkou
    Chleba s křupavou kůrkou
    3fotografie
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 2
        šálek hladká mouka
      • 1
        šálek žitná chlebová mouka
      • 1,50
        lžička sůl
      • 0,25
        lžička sušené droždí
      • 1,50
        šálek voda

    Postup přípravy receptu

    1
    Mouku (pokud nemáte žitnou, mohou být 3 hrnky hladké), sůl a kvasnice zamícháme rukou v míse, přilejeme mírně vlažnou vodu a konečky prstů lehce promícháme vodu s moukou. Nehněteme, nezpracováváme, po okrajích může zůstat i trochu nezpracované mouky. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme v teple (asi 21 °C) kynout 12-16 hodin. Pak těsto "vylejeme" na pomoučený vál, párkrát přehneme přes sebe (nejlépe to jde plochým nožem) až se přestane "rozlézat" a necháme ho odpočinout asi 15 minut. Pak ho rozdělíme na 2 části a každou část zvlášť zabalíme do hodně pomoučené utěrky a necháme další 2 hod. kynout. Mezitím si připravíme 2 nádoby s poklicí ve kterých budeme péct. Nejlépe by měly být z litiny, ale já peču v obyč plechových kastrolech. Hrnce i s pokličkami dáme nahřát asi na 15-30 min do trouby na 230 °C. Vykynuté těsto sešoupneme z utěrky do horkého hrnce (můžete pro jistotu pod chleba přihodit trochu mouky na dno), pokud se těsto na utěrku přilepí, seškrábneme ho do hrnce nožem. Zakryjeme poklicí a dáme zpět do trouby. Pečeme stále na 230 °C půl hodiny. Pak sundáme poklici a dopékáme dalších 10-20 min do požadované barvy. Přimlouvám se za dost hnědou - pak je kůrčička nádherně křupavá. Asi to vypadá složitě, ale opak je pravdou. Z těstem pracujete celkem asi 5 min, důležitá je doba kynutí. Musíte si spočítat, kdy chcete mít upečeno, abyste včas zadělali těsto.
    2
    To čekání na chleba se vyplatí, je neodolatelný - dnes mě mrzí, že jsem si koupila domácí pekárnu.
    3
    Inspirace: video na www.cuketka.cz
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Brokolice s křupavou cizrnou

    Brokolice s křupavou cizrnou

    Celer s křupavou sýrovou strouhankou

    Celer s křupavou sýrovou strouhankou

    Citronové špagety s křupavou posýpkou

    Citronové špagety s křupavou posýpkou

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Irena
      Irena | 3. 5. 2015 09:35

      Geniálně jednoduché, klasická česká chuť. Přidávám i různá semínka, ořechy a smaženou cibulku. Vždy dokonalý výsledek. Děkuji

    • Eliška
      Eliška | 29. 1. 2015 13:11

      Upekla jsem jen jeden chleba z uvedené dávky a je luxusní a téměř bez práce :-)

    • SKSandy
      SKSandy | 23. 6. 2013 22:38

      Mě zas tak nenadchl. Přidala jsem dýňová semínka, rozhodně těsto nedělila na dvě malé části, ale udělala jeden bochník. Péct v hrnci je dobrý nápad. Ale chuťově bych přeci jen upřednostnila jiný...

    • MaxC | 22. 2. 2013 21:36

      Tento chleba už jsem pekl 3x a je moc dobrý. Nepoužívám droždí ale kvásek. Podobný recept psal pan cuketka na svém blogu, ale teplota 250 st. se mi nesvědčila, proto peču dle tohoto upraveného receptu.

    • pekař
      pekař | 3. 1. 2013 10:02

      Plně souhlasím s popisem tohoto chleba,pekárna není třeba,stačí kastrol s poklicí a trouba.Peču chleba také dle rodinné receptury,která je osvědčená za použití žitného kvásku,který dodá chlebu výbornou chuť a zdraví prospěšné látky,které jsou jen v chlebu z žitného kvásku,kde probíhá delší fermentace těsta a proto je delší i doba kynutí.Ale výsledek je super.Chleba peču v kastrolu asi 24 cm v průměru s vypouklou poklicí uvnitř na pečícím papíru-chleba se nepřilepí. :-[ Pošlu recept a fotky chlebů meil : kneslovi@seznam.cz

    • nuteverka | 25. 8. 2012 20:24

      Výborný chlebík, akorát jsem ho dělala z klasického droždí, ještě večer jsme 1 ještě tepl snědli...

    • nikolh
      nikolh | 3. 5. 2011 17:04

      vyborny a bez namahy

    • mysalin | 9. 4. 2011 08:54

      Dělala jsem už 2x bez pekárny a je výborný. Dávám 1.

    • Jarka O.
      Jarka O. | 8. 8. 2008 13:57

      Tak jsem chléb vyzkoušela na chalupě, kde nemám pekárnu (manžel po loňských zkušenostech zakázal brát ji do vlhké chalupy - dostala dost zabrat). Chleba je dobrý, na můj vkus trochu moc nízký, ale opravdu je téměř bez práce. Jako nouzovka dobrý, ale upřímně řečeno, Helo, nesouhlasím s Vaší větou o pekárně...já na ni stále nedám dopustit:-))) Ale dávám 1.

    • Hela -
      Hela - | 20. 5. 2008 13:46

      Vyzkoušela jsem i jiný poměr mouky: 1 hrnek hladké (s názvem Pizza vysokolepková)+ 1 hrnek žitné + 1 hrnek celozrnné a bylo to vynikající. Také - protože tento chléb peču obden jsem zjistila, že pokud v závěrečné fázi trochu bochánky "propracujete" není těsto tak děravé. Jinak se velmi podobá Kořenovému chlebu z Globusu.

    • Evangelina Ciprová
      Evangelina Ciprová | 10. 5. 2008 20:44

      Helo, děkuju za odpověď. Jinak, mě nevadí, že to dlouho trvá, jen jsem tím myslela, že bych nerada zjistila, že jsem to zkazila, když na to budu tak dlouho čekat. Ale vyzkouším to. Díky

    • Vlaďka Daranská
      Vlaďka Daranská | 9. 5. 2008 20:34

      Již jsem vyzkoušela hromadu receptů na chleba,tenhle mě zaujal "jinakostí průběhu"...upeču!:c)

    • Hela -
      Hela - | 8. 5. 2008 19:07

      Evangelíno, na tomhle nejde nic zkazit. Můžete se mrknout i na to video, zadejte si www.cuketka.cz a tam v pravem rohu si zadejte CHLEBA. A uvidíte tam, jak se to míchá, peče atd... Tam to ale pečou jen z hladké mouky, nám víc chutná, když je namíchaná. Po "zadělání" je to takový hrudkovitý chuchvalec, ale po vykynutí má konzistenci asi jako hladká bramborvá kaše, ale jdou z toho udělat bochníčky. A proč by mělo vadit, že to dlouho kyne? Zadělám odpoledne třeba ve 2, ráno v 6 to rozdělím na bochánky a tak v 8 ráno upeču. Čas kdy zadělat si rychle můžete spočítat tak: Čas kdy chci mít upečeno + 1 den (24hod) mínus 6 hod. Nebojte se a zkuste to, co se může stát - vždyť to jsou 3 hrnky mouky a hrnek vody!

    • Evangelina Ciprová
      Evangelina Ciprová | 7. 5. 2008 19:08

      Helo, prosím vás, to těsto je nějak hodně řídké? A to má být tak málo zpracované, že je třeba až hrudkovité? Zkusila bych to, ale trochu se bojím, jestli jsem to celé dobře pochopila, abych to nezkazila, když to trvá tak dlouho. Jinak pekárnu a mám taky a dá se tam dělat i spousta jiných věcí než chleba. Zkuste třeba povidla a marmelády, to nemá chybu.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Pokrmy Z mouky/obilovin Snídaně Pečení Dobrůtka Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Sůl Sušené droždí Voda Žitná chlebová mouka
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Kuře na soli

    Kuře na soli

    Falešný vlašský salát

    Falešný vlašský salát

    Těstovinový salát s avokádem

    Těstovinový salát s avokádem

    Mexické fajitas

    Mexické fajitas

    Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou

    Smažené čínské nudle s kuřecím masem…

    Banánovo - čokoládové řezy

    Banánovo - čokoládové řezy

    Meruňková zmrzlina

    Meruňková zmrzlina

    Lívance s cukrem a skořicí

    Lívance s cukrem a skořicí

    Kuřecí prsa na žampionech s rýží

    Kuřecí prsa na žampionech s rýží

    Doporučujeme

    20 minut
    Tvarohová pomazánka s vejci

    Tvarohová pomazánka s vejci

    105 minut
    Krůtí roláda s citronovou majonézou a pečeným salátem

    Krůtí roláda s citronovou majonézou a…

    60 minut
    Grilovaný lilek Badrijani

    Grilovaný lilek Badrijani

    60 minut
    Vídeňský řízek se smetanovou kaší

    Vídeňský řízek se smetanovou kaší

    20 minut
    Salát z pečené červené řepy

    Salát z pečené červené řepy

    30 minut
    Sushi burger

    Sushi burger

    45 minut
    Jahodové tiramisu II.

    Jahodové tiramisu II.

    5 minut
    Smoothie bowl s jahodami

    Smoothie bowl s jahodami

    Poslední sledované recepty

    41
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    36
    Holandský řízek - sekaný vepřový řízek se sýrem
    Holandský řízek - sekaný…
    34
    Míša řezy
    Míša řezy
    32
    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí čína
    31
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka

    Zajímavé články

    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z mletého masa!
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z…
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny Pawlowské
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny…
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen na víkend
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen…
    Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
    Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
    Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty inspirované přírodou
    Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty…

    Sledujte nás

    AHA.cz TRAPAS jako hrom! Tohle si Zemanův Ovčáček za rámeček nedá

    TRAPAS jako hrom! Tohle si Zemanův Ovčáček za rámeček nedá

    AHA.cz Dominika Gottová (47): Drsné urážky v supermarketu!

    Dominika Gottová (47): Drsné urážky v supermarketu!

    AHA.cz Deník Aha! 17.4.2021

    Deník Aha! 17.4.2021

    Dáma.cz Anny Ondráková: Měla obdiv Hitlera, miloval ji boxer a točila s Hitchcockem

    Anny Ondráková: Měla obdiv Hitlera, miloval ji boxer a točila s Hitchcockem

    Dáma.cz 5 největších hvězd první republiky, které zničily alkohol a deprese

    5 největších hvězd první republiky, které zničily alkohol a deprese

    Ženy.cz Nejlepší outfity slavných z 90. let: Které z nich byste klidně nosili i dnes?

    Nejlepší outfity slavných z 90. let: Které z nich byste klidně nosili i dnes?

    Maminka.cz Dětství před rokem 1989. Pamatujete tyhle stavebnice, panenky a autíčka na ovládání?

    Dětství před rokem 1989. Pamatujete tyhle stavebnice, panenky a autíčka na ovládání?

    Reflex.cz Před 60 lety proběhlo vylodění v zátoce Sviní. Snaha o svržení Fidela Castra skončila fiaskem

    Před 60 lety proběhlo vylodění v zátoce Sviní. Snaha o svržení Fidela Castra skončila fiaskem

    E15.cz Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Abecedazahrady Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

    Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

    Další doporučené recepty:

    Chléb z domácí pekárny
    Chléb z domácí pekárny
    Chleba od Hadičky
    Chleba od Hadičky
    Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
    Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
    Chlebíček s petrželí
    Chlebíček s petrželí
    Chlebíček z Walesu
    Chlebíček z Walesu
    Chlebíčky (jednohubky) treska ala losos
    Chlebíčky (jednohubky) treska ala losos
    • Recepty.cz
    • Chleba s křupavou kůrkou
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí