Borůvkový koláč z křehkého těsta s drobenkou

moje hodnocení: 0

3.4

hodnotilo: 7
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 1 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Redakce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g hladká mouka
    • 150
      g máslo
    • 50
      g moučkový cukr
    • 5
      lžíce voda
    • 1
      špetka sůl
    • 300
      g borůvky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Studené máslo nakrájejte na drobné kousky a smíchejte s moukou, cukrem a špetkou soli. Směs nepřepracujte, měla by připomínat spíše drobenku než hotové těsto. Ideální je nehníst celýma rukama, ale pouze konečky prstů, případně zpracovávat těsto pomocí nože.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat veganský sníh!

2
Do těsta postupně přidávejte studenou vodu. Mělo by být dostatečně vlhké, aby drželo pohromadě, ale nesmí lepit.
3
Hotové těsto zabalte do fólie a nechejte minimálně dvě hodiny uležet v lednici.
4
Z uleženého těsta si kousek schovejte na drobenku, kterou bude koláč posypaný. Větší část použijeme na korpus. Rozválejte těsto na tenký plát a umístěte do máslem vymazané formy. Opatrně jej vtlačte na dno formy i k jejím okrajům. Přečnívající těsto odřízněte.
5
Ještě před pečením těsto propíchejte vidličkou a zatižte. Ideální je použít k tomuto účelu například fazole, které položíte na máslem potřený pečicí papír. Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 minut.

RADA: VIDEO, jak na domácí Míša řezy krok za krokem!

6
Takto předpečený korpus nechte vychladnout a poté posypte borůvkami. Zbytek těsta, které jste si odložili, použijte na vrch koláče jako drobenku.
7
Pečte na 160 stupňů zhruba 30 - 40 minut dokud okraje koláče nezezlátnou.
Použité ingredience v tomto receptu: Borůvky Hladká mouka Máslo Moučkový cukr Sůl Voda

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.