Kompot z hroznového vína

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • hroznové víno
    • 400
      g cukr krupice
    • 1,5
      l voda 1 -
    • 1
      lžička kyselina citronová
  • Dále dle chuti:
    • hřebíček
    • maliny
    • jablka nebo hrušky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem semínek v bobulích. Pevné a neporušené bobule nandáme do čistých sklenic cca 2 - 3 cm pod okraj sklenice a zalijeme horkým nálevem, který jsme uvařily z vody, kyseliny citronové a cukru.
2
Množství cukru je orientační a záleží vždy na sladkosti vína. Kompoty může udělat i míchané, kdy společně s vínem dáváme do sklenic i oloupané na kostičky pokrájené jablka či hrušky a přidat můžeme pár hřebíčků. Výborné jsou také vínové kompoty, kdy do sklenic přidáme pár malin. Ty dodají kompotu velmi příjemnou chuť.
3
Ovocem naplněné a nálevem zalité sklenice dobře uzavřeme čistými víčky a sterilujeme v horké vodě na 80 - 85 stupňů cca 10 - 15 minut, dle velikostí bobulí. Pak necháme zchladnout a uložíme na temném místě (sklep, komora). Odebíráme dle chuti.
4
Kyselinu citronovou není nutné používat za každou cenu. Kdo není jejím zastáncem, nemusí jí použít.
5
Kompot si můžeme udělat i na přímou konzumaci a to tak, že si svaříme trochu nálevu z vody a cukru, do kterého přidáme omyté bobule vína, klidně i s kousky oloupaných jablek nebo hrušek (ty podle pevnosti můžeme dát vařit o něco dříve). Kompot si můžeme také dochutit kouskem očištěné citronové kůry, skořicí, hřebíčkem...

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.