Recept na ovocný kompot – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Čerstvé, zavařené ve sklenicích nebo průmyslově zpracované v plechovkách. Pravidlem pro kompoty je vždy tepelná úprava. Pro trvanlivost je navíc potřeba konzervace.

Kompotuje se nejrůznější ovoce spíše s pevnou dužinou, nejčastěji broskve, jablka, třešně, hrušky, dýně, švestky nebo ananas. Měkčí ovoce se spíše zpracuje do džemů a marmelád. Ovoce se před zavařením důkladně očistí, udělají se z něj řezy nebo se vypeckuje. Pak se zalije vodou nebo někdy také vodou s cukrem.

Sklenice se zavařují s těsnícím víčkem po stanovenou teplotu a dobu. Žádoucí je, aby se po zavaření ve sklenici vytvořil podtlak a nepronikl tam zpět již žádný vzduch. Tento efekt si ověřujeme při otevírání sklenic známým lupnutím víčka. Správně zavařený kompot je možné skladovat i několik let.

Další podobné recepty