Rychlý jablečný kompot

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks jablka
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      ks skořice celá
    • 4
      g hřebíček
    • 1
      hrnek voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince, rozkrájíme na čtvrtky a zalijeme vodou. Přisypeme vanilkový cukr, vložíme koření a uvaříme do měkka.
2
Výborně chutná teplý i studený - obzvláště děti si na něm rády pochutnají. Tímto způsobem můžeme použít i sušší jablka, která čerstvá už nejsou 100%.
Použité ingredience v tomto receptu: Hřebíček Jablka Skořice Vanilkový cukr Voda
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • BronislavaP
    BronislavaP |

    13. 2. 2016 07:25

    Jednoduše dokonalá chuť ! Zbožňuji spojení skořice a jablek... <3

  • Verča
    Verča |

    21. 11. 2015 13:56

    Babička svařila jablka se švestkami, s kořením jak je uvedeno v receptu. Jako děti jsme to milovaly.Určitě to vyzkoušejte ;-)

  • Lee
    Lee |

    24. 10. 2015 18:59

    u nás se tenhle recept v rodině předává už léta, říkáme mu "čušpajz" :)) je to asi jediná věc, kterou táta rád "vaří" :)

  • Šárka
    Šárka |

    21. 7. 2015 00:23

    Taky jsem neodolala a uvařila jsem ho. Akorát jsem měla asi kyselejší jablka,tak jsme si to ještě dosladili cukřenkou. Táta tuhle dobrotu dělává odjakživa. ;-)

  • Dominika
    Dominika |

    14. 1. 2013 22:39

    Já osobně dělám jablkový kompot s hřebíčkem,škořicí,citronem a přidávám tam i pomeranč!Chuť je pak výraznější a kdo má rád,může si tam dát i rozinky:) Nejlepší je ještě teplý na ovesnou kaši nebo jen tak s piškoty pro děti;) :-)

  • Petulin310
    Petulin310 |

    8. 11. 2012 16:03

    Super, rýchlé, dobré prostě bomba. Dávám 1 :-)

  • hikle
    hikle |

    17. 8. 2012 15:26

    Výborně osvěží, dobré je přidat i citron.

  • Lia
    Lia |

    26. 10. 2010 11:14

    Výborný. Je ale lepší přidat plátek citronu a celou skořici. Pak to nemá chybu.

  • recepty73
    recepty73 |

    17. 10. 2010 14:02

    Pokud jsou jablka povadlá a ztrácejí svou svěží chuť,přidávám plátek(i víc) citronu.

  • MarilynM2
    MarilynM2 |

    16. 10. 2010 09:44

    Přidala jsem skořici a bezva :)

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    16. 2. 2008 23:26

    Tak já se konečně dostala ke koupi toho badyánu :-) Právě doma zápolíme s nějakou střevní chřipkou :-(( a máme dost jablíček , tak jsem uvařila plný hrnec :-) Badyán mi svou vůní připomíná lékořici , je to moc dobré , děkuji za tip :-))

  • Olga
    Olga |

    5. 11. 2007 20:43

    Musím skusiť aj s tým badyánom, ešte som to neskúšala.

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    5. 11. 2007 15:16

    Holt , bylo hnusně , do města se nechtělo , tak já jdu dětem a i sobě uklohnit kompůtek bez badyánu . Ale příště . . . Jinak mám recept na výborný koláč s jablky , ale tam se zase přidává zázvor . Co nejdřív ho udělám a pošlu i s fotkou :-) Děkuji za pochvalu a měj se hezky , Ivi :-) M*

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    4. 11. 2007 11:41

    Kompot je uvařený a moc dobrý, chválíme obě dvě. Takhle ho určitě budu dělat. Marti, vřelý dík za radu /a Olze za připomenutí/. Ještě k tomu badyánu, zvykla jsem si kupovat jen mletý, používám ho jen špetku /aby to pěkně ovonělo/. Někdy ho dávám i do buchet s jablkama, ale chce to vyzkoušet, každému taky nechutná. Měj se hezky. Zdravím, Ivana

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    1. 11. 2007 18:29

    Děkuji , Heli , budu se řídit Vaší radou :-)

  • Hela -
    Hela - |

    1. 11. 2007 18:06

    S tím badyánem radím opatrně. Prodává se jednak celý a jednak mletý a je velmi, velmi aromatický. Já používám do kompotu jen malý kousek z celé kytičky a po uvaření ihned vyndat, jinak kompot obarví do tmava..

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    1. 11. 2007 17:32

    Tak potom napiš , jak mamce chutnalo :-)) Já zase děkuji za tip s tím badyánem - jen musím zajet do města , dnes jsem se dívala u nás a nemají ho . Papa :-)

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    1. 11. 2007 17:18

    O víkendu kompot udělám. Určitě vyzkouším s tím citrónem. Mamka se zítra vrátí z nemocnice, tak jí třeba přijde vhod. Marti, díky za rady. Zdravím, Ivana

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    1. 11. 2007 11:43

    Ivi , jj , ovesná je taky má oblíbená , už ji dělávám jen z jemných vloček , je hotová natotata :-)) Citrónová kůra to moc hezky ovoní , ale jak píše Olga , po uvaření vytáhnout , bílá část pod kůrou je hořká . . . Ta kolečka ukrojím tenká a nic nemačkám , takže je to jen pro tu vůni , stejně jako když ji nastrouháš třeba do bábovky - pak to má úplně jiný "šmrnc" :-))

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    1. 11. 2007 10:53

    Marti, kaše můžu jakékoliv. Teď při psaní jsem dostala úplně chuť na ovesnou... Citrón jsem nikdy nedávala, nebude to pak víc kyselé?

  • Jarka
    Jarka |

    1. 11. 2007 09:54

    Mě se moc líbí tip "jablka s nudlema", určitě vyzkouším. Děkuji

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    31. 10. 2007 20:58

    Oli , taky tam dávám kolečka citrónu , když mám :-)) Já tu vůni jablek a koření miluji od dítěte a děti to asi podědily - i když ovesná ani rýžová kaše jim nejede , ony spíš tu krupičku , kterou zase nemusím já . . . :-) Ivi , já mám někdy spíš chuť na vychlazený , ale ten horký je takový voňavější . S badyánem vyzkouším , už jsem o tom také slyšela , ale ještě jsem se nedostala k tomu , ho koupit :-)

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    31. 10. 2007 20:45

    Olga: když jsem přišla z porodnice,nic mi nechutnalo,nemohla jsem vůbec nic jíst(nejspíš poporodní stres) a tchýně se na to nemohla dívat,tak mi donesla v kastrůlku jablečný kompot.Bylo to to nejlepší,co jsem kdy jedla a chuť k jídlu se velice brzy vrátila:o) Taky tam dává citrón,je to opravdu vynikající,osvěžující a dělávám ho tak dodnes....o)))

  • Olga
    Olga |

    31. 10. 2007 20:27

    Martinka musím povedať že máš velmi podobné chute ako ja ,takýto kompot sme robievali doma ešte keď som bola malá ,mama tam pridávala ešte 2-3 kolieska citr´onu aj s kôrou ,ten citron potom vybrala aby kompot nezhorkol.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    31. 10. 2007 18:14

    Jablečný kompot máme doma moc rádi. Mně chutná úplně nejvíc ještě horký. Někdy ho děláme jen s cukrem a někdy zase přidám trochu badyánu. Někdy jsem je jen tak rozdusila v troše vody /samozřejmě osladila/ a polévala jím rýžovou kaši. Bylo to pak trochu podobné Mléčné rýži z Kunína, kterou "můžu". Ale dát to na těstoviny mne nikdy nenapadlo. Určitě vyzkouším. Díky za nápad.

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    31. 10. 2007 16:37

    Mě tak ještě napadlo , to by se mohlo zkombinovat i s jakoukoliv obilninovou kaší . . . Vyzkouším to s ovesnou - to by mohlo být dobré . . . :-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    31. 10. 2007 14:34

    Moje maminka nám dávala tuhle jablíčkovou dušeninu, jak píše Hela, na škubánky - místo máku nebo tvarohu. Bylo to naprosto úžasné, hodně polité máslíčkem...Bohužel mi to teď nikdo doma nechce jíst:-((

  • mia
    mia |

    30. 10. 2007 13:03

    s nudličkama?to zní lákavě...jde se na pokus:-)děkuji za nápad

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    30. 10. 2007 09:55

    Heli , děkuji za tip - tohle mě nenapadlo . Děláme nudle na sladko s máslem a Grankem , tak vyzkoušíme i variantu s jablíčky :-))

  • Hela -
    Hela - |

    30. 10. 2007 09:13

    A pokud dáte minimum vody, trochu rozdusíte, nalejete na uvařené těstoviny, pokapete máslem a posypete skořicovým cukrem tak vás za ta "jablka s nudlema" budou děti milovat.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: