Jablečný ocet - domácí výroba

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 20
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • jablka + slupky i s částí dužiny
    • 0,5
      kg cukr krupice cca
    • voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-)
2
Do desetilitrového kbelíku naloupeme slupky z jablek i s malou částí dužiny. Pokud chceme mít ocet světlý, použijeme světle žlutá zralá jablka, pokud budeme chtít ocet růžový, použijeme jablka červená. Nepoužíváme jablka nahnilá! Ani výkroje!
3
Když budeme mít kbelík téměř plný slupek (a nebojíme se je umačkat), přilijeme slazenou vodu: cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byla jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapícháme pár čistých, kůry zbavených bukových třísek. Pokud jsme z paneláku nebo topíme plynem, skočíme na nejbližší pilu a poprosíme o cca 6 slabých delších dubových třísek na zátop :-)).
4
Jejich snaha plavat vzhůru je normální, ale my se nedáme a během následujících tří týdnů vrchní vrstvu budeme průběžně promícháváním bezvadně čistou vařečkou tlačit opět dolů. Slupky uchováváme pod plátnem na teplém místě.
5
Za uplynulé tři týdny v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijeme, několikrát (s odstupem času na usazení) postupně přes plátno přecedíme a zbavíme tak ocet od případného kalu - škrobu.
6
Ocet rozlijeme do menších lahví a lahviček a používáme dle potřeby.
7
Jablečný ocet je prý zdrojem minerálů a vitamínů, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a obranyschopnost organismu, pomáhá při hubnutí, snižuje cholesterol, ale...! Všeho s mírou! :-))
Kategorie: Omáčky & guláše
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Jablka Voda
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Ivanaydeavean
    Ivanaydeavean |

    29. 6. 2018 19:46

    Zkusim teda, snad to pujde:) dekuji :)

  • recepty73
    recepty73 |

    29. 6. 2018 05:49

    Ivanaydeavean: ...ah tak, to jsem netušil :) ...tak zkuste prostě bukovou třísku vynechat a udělat ocet z menší dávky ...ztráty budou v případě neúspěchu minimální, ale věřím, že to půjde ...já to zkusit nemohu, jablka u nás ještě nedozrála...

  • Ivanaydeavean
    Ivanaydeavean |

    29. 6. 2018 03:46

    Bydlim v lime-peru, takze pro mne trosku nemozne proto se ptam.....

  • recepty73
    recepty73 |

    28. 6. 2018 05:39

    Ivanaydeavean: ...navštívil bych nějakou truhlárnu ve vašem okolí nebo, jak jsem již napsal v postupu, pilu, kde vám určitě vyjdou vstříc :) ...

  • Ivanaydeavean
    Ivanaydeavean |

    27. 6. 2018 16:44

    MAm otaku,kdyz nesezenu to bukove drivi? CO mam dat misto Toho? A tim vlastne ponorim ty slupky jablek? Dekuji

  • Šárka
    Šárka |

    22. 10. 2016 16:37

    Děkuji za recept. Octa je dost a je opravdu výborný.

  • Hájková
    Hájková |

    11. 10. 2016 05:55

    Také si ho sama vyrábím :-)

  • Venuše
    Venuše |

    17. 8. 2016 22:44

    Tohle je výborná věc. Ocet se dá lehce udělat v domácích podmínkách, je ho dost, tak že se dělím s kamarádkama a používám ho v kuchyni i při občasné dietě.

Další doporučené recepty: