Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-)
Do desetilitrového kbelíku naloupeme...
více o Jablečný ocet - domácí výroba
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili...
více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání...
více o Kysané zelí ve sklenicích + salát
Nejprve si zaděláme na kvásek z hrnečku vlažné vody, cukru a kostky droždí.Než nám kvásek vykyne, tak si mezí tím smícháme mouku sůl a kmín promícháme...
více o Těsto na domácí chleba
600 g mouky smícháme s celým balíčkem prášku do pečiva a lžičkou soli. V druhé misce smícháme olej se zakysanou smetanou. Ve třetí misce ohřejeme 200...
více o Domácí (plněné) rohlíky
Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud...
více o Podmáslový chléb
Opraný rybíz dáme do láhve, cukr rozpustíme ve vodě a nalijeme na rybíz. Necháme kvasit asi 1 měsíc a když je čiré, stáčíme hadičkou do láhví....
více o Rybízové víno II.
Uvařené nebo upečené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte.
Droždí rozpusťte ve studené vodě s medem. Přidejte k mouce a pomalu vmíchejte...
více o Bramborový chléb
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc...
více o Jahodový likér
250 ml mléka ohřejeme, přidáme lžičku cukru, mouky a čerstvé droždí. Necháme vzejít kvásek.V druhé misce prosejeme mouku, přidáme olej, zbylé teplé...
více o Těsto na francouzské bagety
Den předem řecký jogurt osolte, dejte ho do plátýnka a nechte v chladu vykapat.
Na chleba uvařte brambory ve slupce. Oloupejte je, osušte a...
více o Bramborový chléb s jogurtem a bylinkami
1. V mléce rozšleháme vajíčko a nalijeme do nádoby v pekárně (v případě, že nemáte vajíčko, můžete dát 1 lžíci oleje). Přidáme rohlík nakrájený na...
více o Kynutý houskový knedlík v domácí pekárně
Mrkev, celer a zelí nastrouháme nebo nakrájíme na velmi jemné proužky (nelépe je ji nastrouhat na struhadle). Pak je vložíme do větší mísy a asi 10...
více o Salát zdravíčko
Zelí omyjeme a nakrouháme, na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, rozpůlený syrový brambor a navrch pěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí...
více o Rychlokvašené zelí - už za tři dny!
Do velké skleněné nádoby nalijte alkohol, přidejte všechny přísady a přikryjte. Nádobu postavte na okno vystavené slunci a nechte 1 měsíc louhovat....
více o Likér čtyř vůní
Ovoce omyjeme a vložíme do 2 třílitrových lahví. Vodu svaříme s cukrem a necháme vychladnout. Vlahým nálevem zalijeme ovoce, láhve zaděláme celofánem,...
více o Ovocné víno
Višně propláchneme ve vodě. Do 4 litrové sklenice klademe višně a prosypáváme cukrem krystal. (Naklademe asi 5 cm višní a prosypeme). Sklenici...
více o Višňovka II.
Cukr s vodou svaříme a vychlazené nalijeme na rýži, pak přidáme zbylé suroviny a necháme 6 týdnů kvasit. Poté slijeme a dolijeme do 4 l vodou a...
více o Saké - činzáno
Všechny bylinky POZOR VELMI OPATRNĚ VÁŽIT S MAX. PŘESNOSTÍ zalijeme vinovicí a necháme 14 dní neležet, poté přibarvíme odpáleným cukrem....
více o Domácí fernet
Jablka nastrouháme na umělohmotném struhadle i se slupkami. Vložíme je do 4 l lahve, zalejeme vodou, přidáme hřebíčky, zakryjeme celofánem a upevníme...
více o Jablečný ocet
Těsto: V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme...
více o Houbové knedlíky II.
Prosátou mouku smícháme se sušeným droždím, solí a kmínem, přidáme ocet, vlažnou vodu a zaděláme těsto.
Nebo klasickým způsobem zaděláme kvásek a...
více o Domácí světlý bochník s kmínem
Do uzavírací nádoby klademe vrstvy: rozdrobené tvarůžky, drcený kmín, červená mletá paprika. Až máme vrstvy pokladeny, zalijeme 1 dl piva, uzavřeme...
více o Pivní tvarůžky