• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ
    • Recepty.cz
    • Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Napište svůj komentář k receptu

    Kysané zelí ve sklenicích + salát

    autor: recepty73
    0.0
    moje hodnoceni
    5.0
    hodnotilo: 29
    doba přípravy: neuvedeno
    obtížnost: snadné
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    Kysané zelí ve sklenicích + salát
    6fotografií
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Množství na cca 10 sklenic
      • 8
        kg hlávkové zelí
      • sůl 20 - 25 gramů na 1 kilogram nakrouhaného zelí
      • 1
        hrst kmín celý, cca
      • 10
        ks sklenice zavařovací a víčka, cca

    Postup přípravy receptu

    1
    Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání nebude rozpadat. Takto připravené zelí si pokrájíme na nudličky (košťál nekrájíme) do většího lavoru nebo mísy. Zelí v míse osolíme, okmínujeme, promícháme. Čistou paličkou nebo dnem silnostěnné sklenice zelí uboucháme, začne nám pouštět šťávu, kterou nevyléváme, ale dáváme si ji stranou. Pokud nemáme dostatečně velkou nádobu, dusáme zelí po částech, ale dbáme na to, aby všechny části zelí byly stejnoměrně osolené a okmínované.
    2
    Takto připravené zelí řádně napěchujeme do čistých, suchých sklenic asi dva a půl až tři centimetry pod okraj, případně přilijeme šťávu, kterou jsme během dusání odebrali. Zelí nesmí být "nasucho", ve sklenicích musí být šťáva. Sklenice od zelí (hrdla) očistíme, pevně uzavřeme, jako kdybychom zelí chtěli sterilovat a naskládáme si je nejlépe do hlubšího plechu. Ten nám případně zachytí šťávu, která bude ze sklenic vytékat během kysání. Přes sklenice přehodíme plátěnou utěrku, plech zastrčíme třeba pod postel :-) a nějaký čas si ho nebudeme všímat.
    3
    Pokud se nám víčka během procesu kysání vypoulí, není čeho se obávat. Ona se zase vrátí zpět a pokud ne, nevadí. Kysání trvá zhruba 3-4 týdny. Závisí to na okolní teplotě. Já tentokrát o zelí ani nevěděl, vytékalo minimálně, téměř vůbec, víčka zůstala stejně tak, jak jsem je nasadil a po 22 dnech je zelí hotové a už jsem z něj dělal salát.
    4
    Po vykysání zelí odneseme do sklepa.
    5
    Salát (množství dle chuti):
    6
    Vařené brambory pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, zelí i s trochou šťávy, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Promícháme, necháme v chladnu proležet alespoň hodinku a je to! Zdravý chutný salát, který je dobrý sám o sobě, ale i jako příloha.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Domácí kysané zelí

    Domácí kysané zelí

    Zapékané kysané zelí

    Zapékané kysané zelí

    Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

    Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Lenka Mžourková
      Lenka Mžourková | 20. 11. 2016 19:02

      Dneska jsme po 22 dnech ochutnali co jsme vyrobili a musím říct, že se nám hodně povedlo. <3

    • M.Vodňanská
      M.Vodňanská | 27. 10. 2016 17:42

      Je výborné. Chutná nám víc než to, do kterého jsme minule přidávali cibul. Děkuji za recept.

    • Květa
      Květa | 25. 9. 2016 14:25

      Skvělé !

    • allena89
      allena89 | 22. 11. 2015 10:27

      Tohle zelí je prostě nejlepší! Loni nám nevydrželo ani do Vánoc, proto jsem letos naložila 30 kilo, tak doufám, že chvíli vydrží.

    • Jana Simonová
      Jana Simonová | 8. 11. 2015 20:00

      Máme naloženo a teď už jen čekat jaké bude O:-)

    • Jana
      Jana | 4. 11. 2015 17:44

      Zelí začalo kysat už po dvou dnech ve skelnicích a třetí neděli bylo už fakticky k jídlu a je vynikající!

    • Tkáčová
      Tkáčová | 29. 9. 2015 14:06

      Taky si děláme svoje zelí pro celou rodinu a postup mám stejný jako je tady. Děláme ho hodně a zhruba půlku po vykvašení stejně radši zarexuju, protože nikdy nevím kolik a se ho sní a jestli nějaké zbyde, tak spíš pro jistotu, aby se nevyhodilo. Dělám zelí ještě i ve sladkokyselém nálevu, ale tohle je stejně nejlepší.

    • Dušánková
      Dušánková | 9. 11. 2014 16:16

      Zelí nemá chybu a salát zkusím stoprocentně taky! Je to parádní nedá moc práce a chutná skvěle.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Saláty Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Zelenina
    Pokrmy Zdravě i chutně Přílohy Ze zeleniny Salát Brambory Zeleninové Saláty Syrové Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Hlávkové zelí Kmín Sklenice Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Kuřecí salát

    Kuřecí salát

    Salát s rukolou a mozzarellou

    Salát s rukolou a mozzarellou

    Kuřecí prsa na citronu

    Kuřecí prsa na citronu

    Piškotové řezy s marmeládou a krémem

    Piškotové řezy s marmeládou a krémem

    Buchta z jablečného pyré

    Buchta z jablečného pyré

    Kokosový dort nebo řez

    Kokosový dort nebo řez

    Angreštové / rybízové knedlíky

    Angreštové / rybízové knedlíky

    Carpaccio z rajčat

    Carpaccio z rajčat

    Puding s chia semínky a pomerančem

    Puding s chia semínky a pomerančem

    Doporučujeme

    20 minut
    Tvarohová pomazánka s vejci

    Tvarohová pomazánka s vejci

    20 minut
    Hrášková polévka s lososem

    Hrášková polévka s lososem

    30 minut
    Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou

    Quesadilla s kuřecím masem a…

    15 minut
    Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou

    Těstovinový salát s tuňákem a…

    30 minut
    Dýňová tofu pomazánka

    Dýňová tofu pomazánka

    90 minut
    Borůvkový cheesecake

    Borůvkový cheesecake

    5 minut
    Smoothie bowl s jahodami

    Smoothie bowl s jahodami

    45 minut
    Jahodové tiramisu II.

    Jahodové tiramisu II.

    110 minut
    Citronový dort s třešněmi

    Citronový dort s třešněmi

    Poslední sledované recepty

    31
    Svíčková na smetaně
    Svíčková na smetaně
    26
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    24
    Snadné čokoládové muffiny
    Snadné čokoládové muffiny
    22
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    21
    Palačinky
    Palačinky

    Zajímavé články

    Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý den chutnají ještě lépe
    Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý…
    Narozeniny královny Alžběty: Známe recept na košíčky z královské cukrárny!
    Narozeniny královny Alžběty: Známe recept na…
    Rajská omáčka s hovězím masem: Recept Přemka Forejta budete milovat!
    Rajská omáčka s hovězím masem: Recept Přemka…
    Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7 receptů na celý týden!
    Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7…
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky, buchty, koláče i vdolky
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky…

    Sledujte nás

    AHA.cz Fotky Lucie Bílé vyvolaly poprask! Vážně se to stalo?

    Fotky Lucie Bílé vyvolaly poprask! Vážně se to stalo?

    AHA.cz Kořínková řádí v Prostřeno! jako uragán: Už zase pije...

    Kořínková řádí v Prostřeno! jako uragán: Už zase pije...

    AHA.cz Deník Aha! 21.4.2021

    Deník Aha! 21.4.2021

    Dáma.cz Proč královna Alžběta nejí brambory? A co dalšího nesmí jíst královská rodina?

    Proč královna Alžběta nejí brambory? A co dalšího nesmí jíst královská rodina?

    Dáma.cz Džínová bunda nestárne: Vyberte si z 50 kousků tu, která vám nejlépe sedne

    Džínová bunda nestárne: Vyberte si z 50 kousků tu, která vám nejlépe sedne

    Ženy.cz Od Marilyn po Beckhama: Celebrity, které si potřásly rukou s královnou

    Od Marilyn po Beckhama: Celebrity, které si potřásly rukou s královnou

    Maminka.cz Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

    Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

    Reflex.cz Kecy &amp; politika: Zeman je z Vrbětic vyděšený. Skončí jako zrádce národa?

    Kecy &amp; politika: Zeman je z Vrbětic vyděšený. Skončí jako zrádce národa?

    E15.cz Menší spotřeba vody a společenská pestrost. Tak bude vypadat nová čtvrť v Židlochovicích

    Menší spotřeba vody a společenská pestrost. Tak bude vypadat nová čtvrť v Židlochovicích

    Abecedazahrady Vertikální záhony z palet: Hodí se na balkón, terasu i ven

    Vertikální záhony z palet: Hodí se na balkón, terasu i ven

    Další doporučené recepty:

    Kynutý závin
    Kynutý závin
    Kyprý jablkový koláč
    Kyprý jablkový koláč
    Kysaná zelenina
    Kysaná zelenina
    Kyselá polévka od Kolína
    Kyselá polévka od Kolína
    Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
    Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
    Kyselé brambory
    Kyselé brambory
    • Recepty.cz
    • Kysané zelí ve sklenicích + salát
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí