• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Domácí kysané zelí
    Napište svůj komentář k receptu

    Domácí kysané zelí

    autor: Ladia
    0.0
    moje hodnoceni
    3.3
    hodnotilo: 44
    doba přípravy: 120 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Domácí kysané zelí
    Domácí kysané zelí
    Domácí kysané zelí
    Domácí kysané zelí
    Domácí kysané zelí
    3fotografie
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    80 porce
      • 200
        g sůl
      • 10
        kg bílé zelí
      • 20
        g kmín
      • 10
        g koprová semínka

    Postup přípravy receptu

    1
    Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem.

    RADA: Jak snadno nakrouhat zelí?

    2
    Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem.

    RADA: Jak zelí vybrat, naložit a kdy ho sterilovat?

    3
    Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1-2 dny v teple (kolem 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8-10 °C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí čistou, dřevěnou palicí opakovaně stlačovat - tím podpoříme fermentaci a únik plynů. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije.

    RADA: Jaké druhy zelí jsou vhodné na kysané zelí?

    4
    Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji hned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.

    RADA: Jak na domácí kysané zelí?

    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Zapékané kysané zelí

    Zapékané kysané zelí

    Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

    Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

    Kysané zelí ve sklenicích + salát

    Kysané zelí ve sklenicích + salát

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Oldřich
      Oldřich | 14. 10. 2016 18:08

      Jirko můžeš zkusit zelí koupit až později kdy je chladno tj.koncem října.Nesmi být měkké letní zelí.Do hlávky u zeliho na krouhání neprotlačíš prst Pokud máš zelový hrnec a doplníš vodu aby bylo zelí stále pod vodou je to hračka přeji pěkný den.

    • Oldřich
      Oldřich | 14. 10. 2016 08:39

      200 g soli na 10 kg krouhaného zelí je dobrý recept.Když zelí dobře utlačíte,vylejete ccá 8 litrů slané zelné štavy.Relí je po vykvašení dobré.

    • aleš
      aleš | 12. 1. 2016 17:18

      Není na závadu, zelí ještě není dokvašené a zralé.

    • standa
      standa | 3. 11. 2015 20:24

      na skus asi tak tri neděle až měsíc

    • Jirka
      Jirka | 17. 1. 2015 10:12

      Po vykvašení zelí nám voda zhoustne (zeslizovatí).Ví někdo čím to je?

    • .
      . | 17. 1. 2015 10:00

      .

    • Jana
      Jana | 26. 11. 2014 08:02

      Ideální ovšem je, pokud vám schopný muž propůjčí svoje svaly a zelí natluče do zelňáku. Takhle se nám vešlo 10 kg do polovičního objemu. :)

    • Mira Buchtík
      Mira Buchtík | 27. 10. 2014 16:21

      Já dávám semínka hořčičná.

    • Marie Potůčková
      Marie Potůčková | 12. 10. 2014 17:16

      Dávám na 1kilo zelí 3deka soli a ještě si nikdo za čtyři desetiletí nestěžoval,že by zelí bylo přesolené a o recept si už přišla říct pěkná řádka lidí.Je to výborný recept.

    • Martina
      Martina | 30. 9. 2014 21:05

      Zelí nemusíte tlouct,stačí je nasolit,nakmínovat a okořenit tím co máte ráda a nechat ho alespoň 2 hodiny odpočinout a mezitím promíchávat.Zelí krásně změkne a líp se nakládá.

    • Josef
      Josef | 28. 9. 2014 16:48

      Tak ja se zavarovanim nechci zabyvat. Mohl bych to i po tom zakysani ponechat v tom sudu i nadale ?

    • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:10

      Zdravím , sůl je třeba ubrat na 10kg zelí místo 200 g stačí pouze 100 - 120 g !! víc ne je pak přesolené =-O , sůl jsem tam všechnu nedával ( 25 kg zelí 0,5 kg solí , kmín 30 g , kopr , cibule dle chuti ) .

    • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:03

      zdravím soli je tam moc , musí se ubrat jeto příliš slané .

    • Zuska
      Zuska | 14. 10. 2013 14:52

      Autore, zelí jinak plesniví a ne plesnivý. :-D

    • Eva
      Eva | 15. 3. 2013 23:24

      Prosím, jak to promícháváte, když zelí je napěchováno v sudech ? :-)

    • Hawaiianka
      Hawaiianka | 15. 3. 2013 03:24

      Ja toto zeli ubijim jeste pred nalozenim. Smicham se soli a kminem (koprova seminka tady na Hawaii nesezenu), utlucu v mise zulovou palici do stavnata a natlacim do sklenic. Vypustena stava jde nahoru, tak se to nemusi dolevat a navic je delka kysnuti zkracena tim, ze je zeli pomlacene a zmekle. Jinak ale super recept a Hawaiiani se muzou utlouct. Holt je to pro ne neco uplne jineho nez vsudypritomna ryze ;)

    • Naďa
      Naďa | 3. 1. 2013 10:34

      To není kravina,my ho dáváme do padesátilitrových sudů, po čtrnácti dnech ho promícháme a nejmíň dalších deset dní ho necháme ještě dál kysat.

    • ladič
      ladič | 23. 12. 2012 16:26

      to je taky blbost.to pak už není pravé kysané zelí. já ho po vyky sání dám do sklepa a beru hoaž do května nebo června a nebo dokud nedojde.

    • ladič
      ladič | 23. 12. 2012 16:23

      to je kravina,v pokojové teplotě stačí bohatě 2 týdny

    • recepty73
      recepty73 | 20. 12. 2012 19:23

      ...to záleží na teplotě, ve které ho necháte kysat ;-) , při pokojové teplotě(21-22°C) cca 3-4 týdny...

    • Monika
      Monika | 21. 9. 2012 12:47

      Jak dlouho se má nechat zelí kysat?

    • recepty73
      recepty73 | 17. 10. 2010 00:15

      Tohle vůbec není složité!!!Navíc je to zdravé s velkým ,,Z,,.Po vykysání dávám do sklenic a krátce zavařím.

    • Jaroslava Oumarová
      Jaroslava Oumarová | 22. 1. 2007 14:22

      Ano, kysání zelí pomáhají kyselinotvorné látky v žule obsažené ( tuším křemičitany )

    • Evca
      Evca | 22. 1. 2007 14:10

      My to doma delame tak ze zeli nemichame se soli, kminem a krenem, ale davame cca 5cm vrstvu zeli a na to posypeme supl, kmn a rozlozime kren. Uplne na dno kameninove nadoby davam svazek cerstveho kopru. Nahoru davame plinku, na do drevene desky a na tu zulovou kostku. Podotykam ze jsme to delali dlouho s ruznymi zavazimi ale nikdy nebylo zeli tak lahodne jako s zulovou kostkou. Kdyz prilivame do zeli vodu tak prave pres tuto kostku. Nevim zda neco uvolnuje nebo ne ale je to lahoda. Doporucuju!

    • Anonym
      Anonym | 9. 1. 2007 11:22

      K 10kg nakrouhaného zelí přidám 1 kg strouhané mrkve - zelí chutná i vypadá skvěle!

    • pavla mala
      pavla mala | 17. 11. 2006 21:56

      este do zeli nakrouhaneho davam deko sul kmin zeli je furt bile a velmi chutne

    • Kamča
      Kamča | 31. 10. 2006 20:22

      Zelí jsem dělala podle tohoto receptu.Bylo vynikající.Jen místo prkánka na vrch jsem použila sáček naplněný vodou.

    • Soňa
      Soňa | 3. 10. 2004 10:46

      Letos se chci poprvé pokusit o vlastní výrobu kysaného zelí. Uvidíme. Nebyl by recept na nějakou specialitu?

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Saláty Zeleninové Zavařování & nakládání
    Zdravě i chutně Zelenina Syrové Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Koprová semínka Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Kachna bez práce

    Kachna bez práce

    Vepřové nudličky zase jinak

    Vepřové nudličky zase jinak

    Kuřecí prsíčka v tatarce

    Kuřecí prsíčka v tatarce

    Vynikající vánoční štola

    Vynikající vánoční štola

    Pečená vinná klobása na pivě

    Pečená vinná klobása na pivě

    Krémová kapustová polévka

    Krémová kapustová polévka

    100% rajská šťáva - sterilovaná

    100% rajská šťáva - sterilovaná

    Jahodové muffiny II.

    Jahodové muffiny II.

    Krkovička po maďarsku

    Krkovička po maďarsku

    Doporučujeme

    30 minut
    Kachní paštika

    Kachní paštika

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    20 minut
    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    85 minut
    Gratinované brambory a batáty

    Gratinované brambory a batáty

    100 minut
    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

    90 minut
    Croissanty: recept na francouzskou klasiku

    Croissanty: recept na francouzskou…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    35
    Palačinky
    Palačinky
    28
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    26
    Pečené vepřové plátky delikates
    Pečené vepřové plátky…
    24
    Tradiční belgické vafle
    Tradiční belgické vafle
    23
    Bramboráky
    Bramboráky

    Zajímavé články

    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
    Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
    Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších dezertů do skleničky
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších…

    Sledujte nás

    AHA.cz  To už stačilo! Slováček dal Gelemové nůž na krk

    To už stačilo! Slováček dal Gelemové nůž na krk

    AHA.cz Burešová kápla božskou: Takhle si žije s Forejtem z MasterChefa!

    Burešová kápla božskou: Takhle si žije s Forejtem z MasterChefa!

    AHA.cz Deník Aha! 23.1.2021

    Deník Aha! 23.1.2021

    Dáma.cz Módní minimalismus: Kabelky na mobil jsou praktické i slušivé! Kde je sehnat?

    Módní minimalismus: Kabelky na mobil jsou praktické i slušivé! Kde je sehnat?

    Dáma.cz Zpátky na výsluní: Které role změnily slavným hollywoodským hercům život?

    Zpátky na výsluní: Které role změnily slavným hollywoodským hercům život?

    Ženy.cz Svatba 2021: Jaké šaty, boty nebo květiny budou v kurzu?

    Svatba 2021: Jaké šaty, boty nebo květiny budou v kurzu?

    Maminka.cz Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Reflex.cz Maláčové navzdory. Spolek oživuje památky i zaměstnává hendikepované, ale ministryně na ně zaklekla

    Maláčové navzdory. Spolek oživuje památky i zaměstnává hendikepované, ale ministryně na ně zaklekla

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady 9 trendů, které v roce 2021 ovládnou kuchyně

    9 trendů, které v roce 2021 ovládnou kuchyně

    Další doporučené recepty:

    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí paštika
    Domácí kuřecí paštika
    Domácí kvašená zelenina
    Domácí kvašená zelenina
    Domácí langoše
    Domácí langoše
    Domácí lazaně
    Domácí lazaně
    Domácí lečo s česnekem
    Domácí lečo s česnekem
    • Recepty.cz
    • Domácí kysané zelí
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí