Tykvový kompot

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks tykev
    • 4
      lžíce ocet
    • 1
      ks citron
    • 1
      ks skořice
    • 5
      ks hřebíček
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 500
      g cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tykev nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, do které přidáme 2 lžíce octa (tykev dávám do 5l hrnce). Necháme přes noc stát a ráno zopakujeme. Odpoledne slijeme vodu, zalijeme čistou vodou, kterou odměřujeme.
2
Na 1 l vody přidáme k tykvi na kolečka nakrájený citron, 1 celou skořici, kterou polámeme, 5 hřebíčků a 1 vanilkový lusk. K tomu přidáme 500 g cukru. Vaříme, dokud tykev není sklovitá.
3
Tykev vybereme, naložíme do sklenic (i s citronem a kořením). Nálev necháme ještě 10 minut povařit a zalijeme tykev. Ihned uzavřeme, dáme do deky (dobře zabalit) a necháme do úplného vychladnutí.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    20. 10. 2012 21:52

    ďakujem.

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    17. 10. 2012 08:04

    Dýňový kompot změněn na tykvový a předělán dle vašeho popisu.

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    16. 10. 2012 19:30

    Za to, že recept je napísaný chbne, nenesiem vinu. Ak by ste kompót uvarili, tak nie je sladkokyslý, hnus najväčšieho kalibru je vaše kecanie bez toho, aby ste kompót ochutnali.

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    16. 10. 2012 19:26

    PROSÍM POZOR !!! Recept je tu s chybami, upozorním na potrebu opravy, nie je to moja chyba, recept bol pôvodne v poriadku. Recept má byť takto : Tekvicu narežeme na kocky, zalejeme vodou, do ktorej pridáme 2 lyžice octu ( tekvicu dávam do 5 l hrnca ). Necháme cez noc stáť a ráno zopakujeme. Poobede zlejeme vodu, zalejeme čistou vodou, ktorú odmeriame. Na 1 l vody pridáme k tekvici 1 na kolieska narezaný citrón, 1 celú škoricu, ktorú polámeme, 5 klinčekov a 1 vanilkový lusk. K tomu pridáme 500 g cukru. Varíme, kým rekvica nie je uvarená do sklovita. Tekvicu vyberieme, naložíme do fliaš ( aj s citrónom a koreninami ) . Nálev necháme ešte 10 minút prevrieť a zalejeme tekvicu. Ihneď uzavrieme, dáme do deky ( dobre zabaliť ) a necháme do úplného vychladnutia. POZOR ! Kompót je z tekvice - TYKVE , nie z dyne.

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    16. 10. 2012 19:19

    Tým, že dáte horúci kompót do deky, sterilizujete ho. Vydrží toľko, koľko chcete, aj 2-3 roky. Je uzavretý. Len musíte nechať v deke úplne vychladnúť, aj 2 dni v lete.

  • Zdenkokuk
    Zdenkokuk |

    16. 10. 2012 17:43

    supr

  • Katka
    Katka |

    12. 10. 2012 17:06

    Zřejmě zavařování vůbec nerozumíte, dejte se raději na plavání.

  • Lucka
    Lucka |

    18. 9. 2012 11:11

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud chci aby mi kompot vydržel přes zimu, musí se ještě potom zavařovat? Díky :)

  • Market
    Market |

    20. 1. 2012 15:35

    Octu se tam dává jenom troška, základ je voda ;-) a chutná to skvěle! Mohu jen doporučit :-)

  • jária
    jária |

    24. 11. 2011 23:50

    Proboha proč ten ocet - pak z toho je sladkokyslý kompot připomínající okurky - fuj - hnus největšího kalibru!!!

  • Renata
    Renata |

    1. 10. 2011 19:39

    Já přidávám ještě ke koření hvězdičku badyánu a je to superr :-)

  • Kristýna N.
    Kristýna N. |

    17. 8. 2011 17:54

    Tak jsem v tom našem zapadákově nesehnala ani ten pravý vanilkový cukr. Nakonec jsem to teda úplně vynechala. Zkusila jsem ochutnat při vaření a chutnalo mi to taky. Takže zatím spokojenost, děkuji moc za recept :-)

  • Kristýna N.
    Kristýna N. |

    16. 8. 2011 07:58

    Dneska chci tenhle recept vyzkoušet, ale nemám ten vanilkový lusk a asi ho v našem malém městě ani neseženu. Bude velká chyba dát tam vanilkový cukr s pravou vanilkou od dr. Oetkera? Jde mi o to, aby to bylo jedlé. Vím, nebude to stejné, ale co se dá dělat :'(

  • Blažena
    Blažena |

    4. 11. 2010 12:40

    super receptík, zavařovala jsem poprvé a řekla bych že na jedničku!! super rychlé a chutné, díky za inspiraci!!! :-) :-) :-)

  • Adriana Gyuriová
    Adriana Gyuriová |

    22. 8. 2006 18:26

    Ďakujem za recept. Skúsila som aj s korením, aj s ananásovým džúsom. V obidvoch prípadoch s úspechom.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    6. 9. 2005 12:29

    Nebo místo koření dáváme pár kapek ananasové tresti.