Bábovka nebo věnec z červeného vína

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 29
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,3
      l červené víno
    • 1
      balíček koření Na svařák (nemáme-li tak několik hřebíčků a 2 kousky celé skořice)
    • 300
      g máslo Nebo jiného tuku na pečení (např. Hera)
    • 250
      g cukr
    • 380
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžička skořice
    • 4
      ks vejce
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 1
      lžíce kakao
    • 150
      g čokoláda
    • 2
      lžíce pomerančová šťáva Nebo citrónová šťáva (nemusí být)
  • Poleva
    • 200
      g moučkový cukr
    • 1
      špetka hřebíček mletý Nebo mleté skořice
    • víno Několik lžic
    • čokoláda Nebo čokoládová poleva na dozdobení (nemusí být)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme až druhý den). Máslo s cukrem utřeme v robotu do pěny, přidáme vejce, skořici, šťávu a kakao a ještě promícháme. Potom střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a s čokoládou a víno, ze kterého jsme vyndali koření.
2
Bábovku (věnec) vymažeme tukem vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou, vlijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 3/4 hodiny až hodinu, ke konci pečení snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme. Po upečení necháme prochladnout, vyklopíme a vychladlou bábovku polijeme polevou.
3
**Poleva:** utřeme cukr s kořením a vínem na hladkou lesklou polevu. Na tuto růžovou polevu můžeme ještě nastrouhat čokoládu nebo ji můžeme přizdobit čárkami z čokoládové polevy.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • RauM
    RauM |

    22. 3. 2014 15:48

    Přiznám se, že jsem si recept upravila, ubrala jsem tuk, v polevě jsem dala méně vína, ale chuťově moc povedená bábovka, přirovnala bych jí asi nejvíc k perníku - tou vůní a chutí koření

  • Adušinka
    Adušinka |

    7. 1. 2011 21:10

    MNO vypadá to fakt pěkně !! 8-)

  • pippiva
    pippiva |

    3. 1. 2011 14:59

    Podle meho nazoru je chut vyvazena,ale komu cervene vino nechutna,tak by mu to asi vadilo.Jako priklad muzu uvest mou mati,ktera mi zakazuje pri vareni pouzit jakekoliv vino,pry pak vsechno chytna zkysle. Proti gustu.... Jeste jsem chtela dodat,oplatilo se mi babovku pect na 190°C 45 minut a byla hotova.

  • Lukáš
    Lukáš |

    30. 12. 2010 17:57

    Tak tuhle bábovku jsem ještě nepekl ale chtěl bych se zeptat jestli v ní je hoodně moc cítit to červené víno. dik za odpověď

  • pippiva
    pippiva |

    8. 11. 2010 19:18

    Vyborna!

  • Simča B.
    Simča B. |

    11. 10. 2008 23:24

    Moc dobré, na polevu jsem použila polovinu cukru a posypala lehce kokosem. Děkuji za recept a dávám 1.

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    24. 1. 2008 13:22

    Je to moc dobré , jen asi příště nebudu tolik experimentovat a budu se držet více receptu , ubrala jsem dost tuku a přidala asi méně tekutiny , bylo to sušší a tužší než jsem si to představovala :-(( Ale nahřátí v mikrovlnce to spraví , určitě zopakuji a nebudu šetřit :-))

  • Doktorka
    Doktorka |

    25. 11. 2007 19:54

    Krásně vláčná a to nám vyhovuje a zavoní celý byt

  • Ivana C.
    Ivana C. |

    2. 9. 2007 13:34

    Souhlas s ivou. Dělala jsem v týdnu, bábovka nic extra.

  • iva
    iva |

    30. 8. 2007 23:24

    čekala jsem podle ingrediencí něco víc. bábovka byla moc dobrá, ale srovnatelná s obyčejnějšími

  • Alina
    Alina |

    8. 4. 2006 20:33

    Ano jako muffins dělám také a polévám polevou z vína a zdobím čokoládou

  • Anonym
    Anonym |

    7. 4. 2006 19:33

    Pochoutka, dělala jsem do košíčků na muffinky

  • Alena H.
    Alena H. |

    22. 3. 2006 08:03

    Včera jsem upekla - a také na plechu. Všchni si pochutnali.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    21. 3. 2006 11:32

    :-)))Pekla jsem včera večer, to jen ta vůně vydržela až do rána:-)

  • Anonym
    Anonym |

    21. 3. 2006 10:22

    Paní Jaroslavo, máte můj obdiv - mít ráno v sedm už napečeno, já sice taky vstávám brzo, ale upéct bych nestihla.

  • Alice
    Alice |

    21. 3. 2006 10:18

    Fakt výborné, řezy dělám také a jsou vláčné, voňavé a dobroučké

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    21. 3. 2006 07:38

    Také jsem kvůli urychlení pekla na plechu. Ještě teď voní celý byt, buchta je krásně vláčná a má výbornou chuť ( neodolala jsem) i barvu.

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    16. 3. 2006 19:46

    Výborné ! Nedělala jsem bábovku, ale pekla jsem na plechu ( hlubším), asi 30 min., řezy jsou 4 cm vysoké, voňavou růžovou polevu jsem posypala čokoládovou rýží.Beru zítra do práce , to si holky dají do nosu :-))))

  • Anonym
    Anonym |

    11. 3. 2006 19:24

    Nejlepší bábovka co jsem kdy pekla

  • Pavlína Votkeová
    Pavlína Votkeová |

    11. 3. 2006 17:10

    Neváhejte, fakt moc dobrá.

  • Fleur
    Fleur |

    3. 3. 2006 13:24

    Nildo, naprosto s tebou souhlasím

  • Nilda
    Nilda |

    3. 3. 2006 10:24

    nejlepší bábovka, co jsem kdy dělala, díky

  • Alice
    Alice |

    27. 2. 2006 22:04

    Tenhle moučník mě dneska zvednul náladu, kterou jsem měla pod psa. Vysloužila jsem si samou chválu na oslavě narozenin své dcery. Díky za recept, byl vynikající příště z toho udělám mufiny, zase jsem věděla do kterých receptů mám sahnout. Paní V. V. Vaše moučníky mě vyhovují a tenhle je z nich snad nejlepší, i když ty tvarohové koláče také nemají konkurenci, tak nevím, děkuji a čekám na další Vaše moučníky a jiné recepty

  • XY
    XY |

    26. 2. 2006 18:52

    Fantasická bábovka, opravdu ta nejlepší co jsem, kdy dělala

  • Eva Furianová
    Eva Furianová |

    26. 2. 2006 17:39

    p.Vlasto, už na kukuč výborné, dávam 1!..), určite v najbližšej dobe skúsim,dík za recept.--))

  • 22
    22 |

    18. 2. 2006 19:24

    Nechala jsem se nalákat komentáři a opravdu je to vynikající věnec

  • Ruth
    Ruth |

    17. 2. 2006 18:48

    Vynikající bábovka, vláčná, voní po koření, fantazie

  • Dostálová
    Dostálová |

    6. 2. 2006 21:42

    Výborné, vláčné, voňavé, pekla jsem v menší bábovkové formě a zbytek v košíčkách na mufinky a oboje bylo vynikající

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    1. 2. 2006 19:20

    Vláčná, výborná, kořeněná, zařazuji do oblíbených receptů

  • Martina S.
    Martina S. |

    25. 1. 2006 22:30

    Dnes upečená, tak jemná jako žádná jiná, a chutná. I když moje děti nikdy nejí maso na víně, tuto bábovku ocenily a o víně nepadlo slovo. Nedělala jsem se s polevou, možná je bez polevy míň sladká, ale my to tak máme rádi.

  • Emila
    Emila |

    24. 1. 2006 16:46

    Výborná bábovka

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    16. 12. 2005 16:48

    Beba, jestli mate strach muzete pouzit jakekoli babovkove testo, zkuste s vajecnym likerem nebo oriskovou:-))

  • beba
    beba |

    16. 12. 2005 15:05

    Pani Airan, vďaka. Určite vyskúšam, len mám obavy, či tam nie je veľmi cítiť to víno,lebo deťom nechutí ani mäso na červenom víne.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    16. 12. 2005 14:11

    Beba, do koupene polevy (svetle) pridat cervene potravinarcke barvivo a na bile tecky maslo s cukrem. Do maslovyho kremu je lepsi pridat trochu namlete piskoty, mne se bez piskot v teple roztekli:-)) Zdravim na Slovensko a preji aby se podarili, je to moc efktni.

  • beba
    beba |

    16. 12. 2005 08:58

    Chcem poprosiť p.Airan, či mi nenapíše postup zdobenia tých muchotrávok. Ďakujem

  • Anonym
    Anonym |

    24. 11. 2005 07:28

    Pekla jsem včera a není to špatné.Určitě zařadím do svých receptů.

  • Alina
    Alina |

    14. 11. 2005 18:46

    Pekla jsem ve větších formičkách na košíčky, pak celé obalila v polevě a jemně posypala skořicí, fakt výborné, uvažuji, že to udělám mezi vánoční cukroví

  • Jana Han
    Jana Han |

    12. 11. 2005 19:11

    Tak jak pise Airan, plechovku vymazat, vysypat moukou a naplnit priblizne do 3/4. Po upeceni nechat vychladnout v plechovce /poklud je to darek, davam v plechovce/, obycejne jde krasne vyklopit. Pokud se stane, ze jsou potize, otevrete dno plechovky a vytlacte. Pouze jednou se me stalo, ze jsem musela jeste objet nozem mezi plechovkou a buchtou, to ale byla asi moje chyba, spatne vymazani. Muzete pouzit ruzne velikosti, pripadne i tvary plechovek. Pokud potrebujete udelat vyssi valecek nez je plechovka, nebo vam zbyva jeste trochu testa, ustrihnete si pruh peciciho papiru tak, aby precnival do pozadovane vyse z plechovky a testo mizete nalit az k okraji plechovky. Detem pak z testa skladam personalni male dortiky, ted uz nejen detem. Jeden skvostny napad popsala Arian - udelala detem muchomurky.

  • airan
    airan |

    12. 11. 2005 15:02

    Presne tak , ja jsem je vymazala maslem a moukou, slo to krasne vyklopit...nechala jsem je v te plechovce vychladnout.

  • Valika
    Valika |

    12. 11. 2005 14:01

    Z tých plechoviek to potom pekne ide vyklopiť? Ako to presne robíte v tých plechovkách, popišteto, priosím

  • Zora
    Zora |

    12. 11. 2005 13:57

    To ako pečete v tých plechovkách, to vymažete a vysypete múkou a do polovice naleje cesto a pečete?

  • Anonym
    Anonym |

    11. 11. 2005 20:22

    Božská bábovka

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    11. 11. 2005 14:37

    Jani, dokonano:-)) Diky, diky moc za napad. Polila jsem to citronovou polevu a pridala cervenou potravinarskou barvu, maslo s cukrem uz mam naslehane, pred podavani z toho udelam muchomurky:-)) BAJECNY NAPAD!!! Uz se tesim jak budou deti nadsene:-)) Nekdy staci opravdu malo. A ta babovka pani Vencove je k tomu jak ztvorena!

  • Jana Han
    Jana Han |

    11. 11. 2005 14:04

    Jsem rada Anonyme, ze se vam peceni v plechovkach take libi. Skutecne to testo po upeceni vytvori cuprinku a vypada jako hribecek. Pouzivam i plechovky od vetsich konzerv a take ty male /vysoke asi 4cm/. U tech malych muzete povrch , po upeceni, jeste ozdobit nejakym kremem, ktery vam zbyl od posledniho zdobeni dortu nebo jen slehackou s pridanim rozmackaneho ovoce, ale i lucina s trochou cukru a s citronovou stavou je vyborna. Pokud chcete deti hodne rozmazlit, dejte na vrch testa , pred pecenim , par barevnych lentilek nebo ty lentilky dejte na krem ci polevu. Dalsi moznost je, pokud pouzijete lehci testo, vtlacit pytlikem na zdobeni dortu, dovnitr studeny uvareny puding, nebo jen dzem.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 11. 2005 12:48

    Jani, s temi plechovkami js te mela pravdu, pekla jsem v nich dnes babovecky na Martina, vypadaji jako hribky:-)) Myslim, ze deti budou poteseni. Zatim jsem je nekrajela, je mi lito porusit tvar:-))

  • Jana Han
    Jana Han |

    11. 11. 2005 10:05

    Tak dnes jsem zkusila upeci v plechovkach od fazoli. Vyslo to perfektne - mam opet neco noveho k podarovani. Hned jsme jednu otevreli, nakrajeli na 3cm kolecka, polozili na talirek s malinovou omackou s bilymi pruhy z jogurtu a bylo to vynikajici. Muz muz si jeste na vrsek dal kopecek vanilkove zmrzliny a slasti ani nevnimal okoli. Pokud bude nekdo peci v plechovce, naplnte ji maximalne do 3/4, vybehne nahoru. Pekla jsem je asi 40 minut, ale zkousela jsem spejli.

  • Anonym
    Anonym |

    8. 11. 2005 11:46

    Jedním slovem -fantazie

  • Anonym
    Anonym |

    6. 11. 2005 16:06

    Výborné

  • Jana Han
    Jana Han |

    3. 11. 2005 17:34

    Vynikajici, skvela. Delala jsem uz podruhe a tentokrat pouzila cervene vino typu Portske a chut byla jeste vyraznejsi. Pekla jsem ve fome na muffiny v papirovych kosickach. Pani Venclova vas recept leti do sveta, jen nevim, jestli s tim souhlasite. Diky Jana Han

  • Alis
    Alis |

    19. 10. 2005 18:00

    No tento recept prostě nemá chybu, několikeré díky

  • XY
    XY |

    17. 10. 2005 18:19

    Jak říká moje pubertální dcera, tahle bábovka je prostě boží

  • Aťa
    Aťa |

    15. 10. 2005 18:43

    Fakt výborná

  • Lubor
    Lubor |

    14. 10. 2005 19:52

    Jediné slovo - zázrak - mlaskáme všichni a na Vánoce manželka musí udělat těch bábovek několik, děkujeme za recept, p. Vencová prostě nikdy nezklame

  • Érinka
    Érinka |

    13. 10. 2005 19:23

    Jedním slovem BOŽSKÉ!!!!!!!!!!!!!! Je to ta nejlepší bábovka, co jsem kdy jedla (a pekla)! Jsem nadšená! Super! :-)))))))

  • Stáňa Nová
    Stáňa Nová |

    13. 10. 2005 19:03

    Nejlepší bábovka co znám!!!!!!!!!!!!!

  • Fleur
    Fleur |

    30. 9. 2005 22:45

    Prostě vynikající, nemám jiný komentář, děkuji p. Vencová!

  • Alina
    Alina |

    10. 9. 2005 08:41

    Vynikající, včera upečeno, dneska snědeno!!!!!!!!!!! Souhlasím s Kájou, budu dělat také na Vánoce

  • Kája
    Kája |

    8. 9. 2005 16:20

    Výborná, vláčná, voňavá, taková vánoční. Paní V. děkuji za další super recept

  • Kája
    Kája |

    7. 9. 2005 20:37

    Teď to dělám, zítra podám zprávu, bábovka vypadá skvěle, stejně jako všechny recepty od p. Vencové