Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový...
více o Tradiční italské lasagne
Česnek rozmačkáme s větší čátí soli, pepře a rozmarýnu. Do pečeně (bez kosti) uděláme nožem zářezy a česnekovou směsí potřeme jak v zářezech, tak i po...
více o Arista - vepřová pečeně
Těstoviny na boloňské špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu.
Omáčka: na oleji osmažíme cibuli, přidáme maso a nakrájené žampiony. Když maso...
více o Skvělé boloňské špagety
Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme...
více o Kančí guláš - staročeský
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2...
více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
Bůček vyškvaříme na oleji, přidáme kostičky cibule, mrkve, celeru a česneku, vše společně osmažíme. Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání...
více o Boloňská omáčka
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, na ni vložíme na proužky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí. Osolíme, opepříme, přidáme...
více o Kančí guláš
Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž...
více o Havlův burgundský guláš
Zelí zbavíme svrchních listů, tvrdého stonku a nakrájíme.
Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom...
více o Dušené červené zelí
Na rozpáleném tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme na větší kostky pokrájená líčka a smažíme dozlatova. Pak přisypeme na kostičky pokrájenou...
více o Líčka na zelenině
Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme...
více o Bábovka nebo věnec z červeného vína
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za...
více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme a posypeme kořením (pálivou paprikou a grilovacím). Drobně nakrájenou cibulku osmahneme a přidáme kotlety, které po...
více o Kvikot z Raffaelova kotle
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jedním deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky...
více o Svařák
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen...
více o Cibulová polévka podle Marušky
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme...
více o Hovězí námořnické maso
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme kakao, skořici, víno, čokoládu, mouku s kypřidlem a sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazaného a...
více o Skořicové řezy zdobené hrozny
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaném vejci a v Solamylu. Osmažíme na tuku a vyndáme na teplé místo.
Do kastrolu nebo...
více o Sladkokyselé kuře
Hrušky oloupeme, ale stopky jim necháme. Vložíme je do hrnce s vínem stopkou nahoru, přidáme koření a cukr, přivedeme k varu a na velmi mírném ohni...
více o Opilá hruška - pošírovaná v kořeněném víně
Plátky masa mírně naklepeme, po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme a okořeníme černým pepřem. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a...
více o Dušené hovězí plátky
Nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na sádle, na ni dáme zatáhnout na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, papriku, koření na...
více o Kančí gulášek od Veru
Nakrájíme slaninu a mozzarellu na kostičky, mrkev, celer a cibuli nadrobno.
V širokém kastrolu rozpustíme 50 g másla. Když začne pěnit, přidáme...
více o Lasagne
Svíčkovou pokrájejte na 4 steaky, posypte je černým pepřem a smažte na oleji asi 2 minuty na každé straně. Po usmažení posypte špetkou soli.
Vařící...
více o Steak s pepřovou omáčkou
Nádivka: na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájená játra, žampiony a chvílku orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou...
více o Kuřecí prsíčka plněná kuřecími játry
Do většího pekáče si necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli a smažíme dozlatova. Maso (ideální na dva kusy okolo cca 650 g) vložíme na cibulku a...
více o Kančí kýta na víně v šípkové omáčce
Víno zahřejeme téměř k varu, přilijeme pomerančový (nebo jiný) likér a směs promícháme. Přilijeme 400 ml vroucí vody, osladíme - dle chuti, zamícháme....
více o Femme fatale s vínem
Maso pokrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme maso, které osmažíme do zlatova, přidáme protlak,...
více o Jižanský vínový kotlík
Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl...
více o Panenka se šalotkou
Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a opečte kousky slaniny. Dejte stranou. Na pánvi hned nechte zatáhnout kousky masa a až bude ze všech stran...
více o Burgundská hovězí pečeně
Nakrájenou cibulku orestujeme na másle, přidáme na kostičky krájenou mrkev, řapíkatý celer a petržel a chvilku podusíme. Pak přidáme mleté maso a za...
více o Špagety s mletým masem a zeleninou
Na olej dáme nakrájenou cibuli, na kostky pokrájené maso, osolíme, popepříme a necháme dusit. Po chvíli přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, na...
více o Dušené vepřové na provensálském koření
Cibulku a česnek nakrájíme na malé kostičky a vložíme do pekáčku s rozpáleným olejem. Játra nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibulce s česnekem....
více o Drůbeží játra Monte Negro
Králíka nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem. Přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli i nakrájenou cibuli a...
více o Králík po milánsku
Maso nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu, kdy je chuť masa opravdu...
více o Gulášová polévka
Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu)...
více o Telecí na divoko
Do přiměřeně velké nádoby (nejlépe 4-litrová sklenice) dáme 1 kg višní nebo borůvek, 3/4 kg cukru a necháme 2 hodiny stát, aby pusila šťáva. Pak je...
více o Borůvkový (višňový) likér
Kachní prsa odřízněte od kosti a rozdělte na dvě filátka. maso zarovnejte a kůži propíchejte špejlí. Rozpalte pánev, maso položte kůží dolů a pečte...
více o Kachní prsa s brusinkovou omáčkou
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a...
více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Nasekanou cibuli a česnek zpěňte na oleji. Přidejte maso a promíchejte, přisypte strouhanou mrkev a celer a nakrájenou cibulku.
Vmíchejte protlak a...
více o Lasagne s hovězím masem
Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na osm porcí. Očištěnou šalotku rozčtvrtíme, česnek pokrájíme na kostičky a žampiony na plátky. Vše opékáme na...
více o Coq au vin se žampiony
Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj...
více o Pikantní telecí řízek
Do listového těsta, které si připravíme stejně jako na klasický štrůdl nastrouháme balkánský sýr a posypeme bohatě pórkem. Zabalíme a vrch pomažeme...
více o Balkánský listový závin slaný
**Postup:**
- maso očistíme a nakrájíme na cca 200g kusy, osolíme, opepříme bílým pepřem
- do červeného vína přidáme rozdrcený (namletý) jalovec a do...
více o Kančí svíčková se šípkovou omáčkou
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme víno, bobkový list, česnek a několik zrnek pepře. Maso...
více o Hovězí na červeném víně
Maso prošpikujeme klínky slaniny po vlákně, osolíme a opepříme.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky a osmažíme dozlatova, přisypeme krájenou cibuli...
více o Pardubická hovězí pečeně