Hovězí bourguignon

moje hodnocení: 0

0.0

hodnotilo: 0
doba přípravy: 260 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1,5
      kg hovězí maso vrchní nebo spodní šál
    • 150
      g slanina
    • slunečnicový olej
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks cibule
    • sůl
    • pepř mletý
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 700
      ml červené víno suché
    • 500
      ml hovězí vývar
    • 1
      plechovka rajčatová omáčka
    • 2
      stroužek česnek
    • 1
      ks bobkový list
    • tymián
    • bramborová kaše bramborové pyré, pečivo k podávání
  • Vložka:
    • 12
      ks šalotka
    • 2
      lžíce máslo
    • 2
      lžíce olej
    • 400
      ml hovězí vývar
    • bouquet garni 4 snítky petrželky, 1 bobkový list a 2 snítky v tymiánu svázané v gáze
    • 500
      g žampiony

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěné maso nakrájejte na kostky velké 5 x 5 cm. Slaninu nakrájejte na kostky a dozlatova ji orestujte v silnostěnném kastrolu zastříknutém olejem. Vyndejte ji děrovanou lžící na talíř a nyní v kastrolu opečte ze všech stran maso. Přesuňte ho ke slanině.
2
V kastrolu opečte na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a cibuli. Do kastrolu vraťte maso se slaninou. Osolte je a opepřete, poprašte moukou. Znovu orestujte a promíchejte. Přilijte víno a vývaru jen tolik, aby bylo maso pod hladinou. Vmíchejte rajčatový protlak, prolisovaný stroužek česneku, bobkový list a většinu tymiánu (trochu lístků si odložte na ozdobu). Kastrol vložte do spodní části trouby. Přikryjte poklicí a při 160 °C pečte 3 až 4 hodiny.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

3
Šalotky mezitím oloupejte a rozdělte na jednotlivé cibulky. Rozehřejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a na tuku 10 minut zvolna opékejte cibulky. Zalijte vývarem, přidejte bouquet garni a za mírné teploty vařte pod poklicí asi 1 hodinu.
4
Očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. Před koncem vaření masa je 5 minut restujte na zbylém másle a oleji.
5
Šalotky i žampiony vsypte k masu, přidejte odložené lístky tymiánu a podávejte s bramborovým pyré nebo pečivem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na bramborovou kaši

6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.