Na pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s drceným česnekem a smažíme, dokud česnek nezačne "syčet".
Snížíme teplotu a vaříme, dokud česnek není zlatý....
více o Rychlé krevety
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na klínky. V míse promíchejte s chilli papričkou, sezamem, medem, hořčicí, vínem...
více o Pečené batáty
Fazole necháme okapat. Rajčata a šalotky pokrájíme na půlměsíčky. Cuketu omyjeme (neloupeme) a pokrájíme na stejně velké kousky. Česnek nasekáme...
více o Fazole s rajčaty
Tradiční italské rizoto, postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže...
více o Italské rizoto II
Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte...
více o Hráškové rizoto
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nahrubo nasekaný česnek. Hned přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky, dostatečně...
více o Španělská paella krok za krokem
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ...
více o Vepřové na houbách
Do pekáče nebo zapékací mísy dáme olej, nakrájená rajčata, kapary, česnek a tymián a vložíme do trouby prohřát (rozvonět). Pak přilijeme vodu a víno a...
více o Filety s provensálskou omáčkou
Stehna bez kůže osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou. Na rozpáleném másle s troškou oleje (aby se nám nepřepalovalo) osmažíme stehna z obou...
více o Dušené kuře (králík) nejen na víně
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme...
více o Italské kuře
Brambory oloupeme, a nakrájené na menší kostičky uvaříme téměř do měkka.
Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky, spolu s na kostičky...
více o Tartiflette - pochoutka ze Savojska
Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte...
více o Severoafrická cizrnová polévka
Švestky zalijte brandy a nechte nasáknout.
V pánvi rozehřejte olej a ze všech stran na něm osmažte dozlatova kuře, 10 minut.
Kuře přesuňte na talíř a...
více o Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny...
více o Omáčka z plísňového sýra
Mléko se smetanou dáme společně vařit a za stálého míchání (nesmí se připálit) přivedeme k varu. Přidáme rozetřený česnek, pokrájený hermelín a zvolna...
více o Hermelínová polévka
Červenou cibuli pokrájejte na měsíčky, papriky na kostičky velikosti sousta. V hluboké pánvi rozpalte olej, cibuli a papriky na něm krátce zprudka...
více o Paella s kuřetem
Naporcovaného králíka prošpikujeme, osolíme, opepříme a opečeme na zbytku slaniny a oleji. Do pekáčku přidáme jalovec, máslo a podlijeme vínem. Pečeme...
více o Králík na jalovci s bramboráčky
Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na...
více o Šafránové rizoto s cuketami
Guanciale nakrájíme na proužky a opečeme v nepřilnavé pánvi na mírném ohni společne s papričkou. Nepřidáváme žádný tuk, guanciale nám jej pustí....
více o Špagety all'Amatriciana
Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky...
více o Pravá boloňská omáčka
Do hrnce vlijeme víno, zvolna vaříme, až se vyvaří polovina obsahu. Pak přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Na mírném ohni opět vyvaříme na polovinu...
více o Šafránová omáčka
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr....
více o Švýcarské fondue
Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,...
více o Husí játra jako předkrm
Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso...
více o Vepřové na pomerančích
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé kousky roztrhaný bobkový list,...
více o Avignonský Rumpsteak s cibulí
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme....
více o Mufloní kýta
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského...
více o Kuře po kreolsku
Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte rýži, dvě minuty ji restujte, podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a...
více o Risotto s chřestem
Mušle dobře opereme, odstraníme řasu a drátěnkou nečistoty. OTEVŘENÉ MUŠLE VYHODIT!
Cibulku i česnek nakrájíme na jemno, osmažíme na dvou lžících...
více o Mušle (Slávky) s rajčaty
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar....
více o Ostrá papriková krémová polévka
Bujónu rozmícháme v 0,7 litru horké vody. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme cibuli, celer a česnek. Po změknutí zeleniny přidáme rýži a na...
více o Luigiho zeleninové rizoto na italský způsob
Droždí promícháme s moukou, přilijeme olej a víno. Vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 190 °C. Do těsta...
více o Vaječný chléb
V širším kastrolu s nepřilnavým dnem rozehřejte máslo. Až začne pěnit, vhoďte na něj pokrájenou zeleninu a promíchejte ji, aby se dobře obalila tukem....
více o Zeleninové ragout
Hnědou i červenou cibuli nakrájíme na hrubo a zlehka osmahneme na rozpáleném oleji, po chvíli přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, společně to...
více o Bezděkovská směs
Krekry namelte na mouku. Podle slanosti přidejte špetku soli a pepř.
Sardinky omyjte, osušte a zbavte hlav. Pak je podélně rozřízněte a vykostěte –...
více o Sardinkové escabeche
Rozpusťte máslo a asi 5 minut restujte všechnu cibuli na polévku na velkém plameni, aby změkla, přitom míchejte, ať se nepřipaluje. Až začne být...
více o francouzská polévka
V široké pánvi si rozpálíme olej a osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek a trochu povaříme. Dále přidáme vepřové a necháme na ohni...
více o Malloreddus alla campidanese
Do dvou kastrůlků nalejeme po 1 lžíci oleje, 1 prolisovaném stroužku česneku a 1 nakrájené cibuli. Do jednoho přidáme nadrobno nakrájenou žlutou...
více o Kuře s dvěma omáčkami
Z omytého citronu jemně nastrouháme kůru. Hořkou čokoládu nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Jahody očistíme a omyjeme. Víno zahříváme...
více o Čokoládový dezert s jahodami
1. Lilek zbavíme zelené stopky, podélně nakrájíme na pět silnějších plátků.
2. Spodní plátek nasekáme na menší kousky a dáme stranou. Povaříme 100 ml...
více o Lilek s tofu a rajčaty
Střídku rohlíků nakrájejte. V míse zalijte mlékem s rozšlehanými žloutky, vanilkovým cukrem a špetkou soli a nechte nasáknout. Z hmoty tvarujte...
více o Kartouzské kobližky se šodó
PEČENÍ
1. Troubu předehřejeme na 190°C. Nadzvedneme kůži u krku krůty a do otvoru napěchujeme nádivku. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a...
více o Nejlepší vánoční krůta
Pstruhům odřízněte hlavu, vykostěte, ale nechte spojené ocasem. Osolte, opepřete, přidejte bylinky, pokapejte olejem a přeložte druhým filetem. Vložte...
více o Pečený pstruh s holandskou omáčkou
Brambory pečlivě omyjte a se slupkou nakrájejte na tenká kolečka. Naskládejte na plech, pokapejte asi 2 lžícemi oleje, osolte a pečte při 200 °C...
více o Lišky na bílém víně s kotletou
Cibule oloupejte a pokrájejte na půlkolečka. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli pomalu restujte na mírném ohni do změknutí, asi 8–10 minut, cibule nesmí...
více o Cibulačka s toasty
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a pokrájejte na tenké plátky.
V kastrolu rozehřejte polovinu másla a orestujte na něm cibulku,...
více o Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí
Předehřejte si troubu na 180 °C. Králíka omyjte a osušte, naporcujte ho zhruba na 6 až 8 kousků. Zbude vám hruď a hlava, ty si třeba uvařte v polévce....
více o Králík pečený v zelenině