• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Gulášová polévka
    Napište svůj komentář k receptu

    Gulášová polévka

    0.0
    moje hodnoceni
    3.4
    hodnotilo: 8
    doba přípravy: 80 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Gulášová polévka
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    6 porce
      • 800
        g hovězí maso krk nebo loupané plece (ne kližka!)
      • 150
        g sádlo
      • 500
        g cibule
      • 1
        lžička kmín
      • 1
        lžíce rajský protlak
      • mletá paprika kvalitní nejlépe maďarské
      • 1
        l hovězí vývar
      • 1
        špetka pálivá paprika
      • 5
        stroužek česnek
      • 100
        ml červené víno
      • 1
        lžíce majoránka
      • 1
        kg brambory
      • sůl
      • pepř mletý
      • kořenová zelenina
      • špek na dokončení

    Postup přípravy receptu

    1
    Maso nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu, kdy je chuť masa opravdu důležitá, se hodí přední maso, které je šťavnaté a dobře se dělí. Na větší kousky si nakrájejte také oloupanou cibuli.
    2
    V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulí a kmínem na ně vložte také maso a obojí krátce orestujte, až maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší.
    3
    Do orestovaného základu přidejte protlak (kvůli barvě) a půl lžíce majoránky. Až ji budete přidávat, dobře ji promněte v dlaních.
    4
    Teprve pak dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, promíchejte. (Aby měla paprika krásnou barvu, kterou pak předá jídlu, je potřeba ji osmažit na tuku, ale ne dlouho, paprika by mohla zhořknout.)
    5
    Zalijte vývarem a přiveďte do varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, podle obliby česnekem (jeho chuť by ale neměla z polévky příliš vystupovat) a vínem. Pozvolna nechte táhnout.
    6
    Když je maso již téměř měkké (podle druhu masa to bude trvat zhruba hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty budou k uvaření potřebovat asi 15 minut.
    7
    Dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku, kterou opět pro lepší vůni rozetřete v dlaních, a zbytek vína. Takto připravenou polévku nezahušťujte, to se dělá pouze u gulášovky přesnídávkové.
    8
    Na závěr do polévky vsypte na kostičky pokrájenou a na slanině krátce orestovanou kořenovou zeleninu. Můžete jí také ozdobit jednotlivé porce podávané polévky. Tenhle závěrečný krok je specialitou mistra Sapíka a polévce dodá opravdu zajímavý a ne úplně běžný šmrnc.
    9
    *Recept pro vás připravil úspěšný kuchař Jaroslav Sapík*
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Gulášová polévka

    Gulášová polévka

    Gulášová polévka

    Gulášová polévka

    Gulášová polévka

    Gulášová polévka

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Polévky Gulášová Maso & ryby & mořské plody
    Maso Polévky Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Červené víno Česnek Cibule Hovězí maso Hovězí vývar Kmín Kořenová zelenina Majoránka Mletá paprika Pálivá paprika Pepř mletý Rajský protlak Sádlo Špek Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Kachna plněná brambory

    Kachna plněná brambory

    Silná česneková pomazánka na jednohubky

    Silná česneková pomazánka na…

    Těstoviny s olivami

    Těstoviny s olivami

    Šusky (opečené škubánky)

    Šusky (opečené škubánky)

    Pikantní škvarková pomazánka

    Pikantní škvarková pomazánka

    Citronový dort (řezy) s želé

    Citronový dort (řezy) s želé

    Mexický předkrm Guacamole

    Mexický předkrm Guacamole

    Špenátová omeleta

    Špenátová omeleta

    Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

    Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

    Doporučujeme

    75 minut
    Citronový chlebíček s mandlemi

    Citronový chlebíček s mandlemi

    50 minut
    Kotlety plněné kysaným zelím

    Kotlety plněné kysaným zelím

    20 minut
    Salát se sázenými vejci

    Salát se sázenými vejci

    45 minut
    Buchtičky s krémem

    Buchtičky s krémem

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    15 minut
    Fazolový salát s rajčaty

    Fazolový salát s rajčaty

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    150 minut
    Hovězí po burgunsku

    Hovězí po burgunsku

    Poslední sledované recepty

    42
    "Orgasmus"
    "Orgasmus"
    28
    Palačinky
    Palačinky
    26
    Svíčková na smetaně
    Svíčková na smetaně
    25
    Míša řezy
    Míša řezy
    25
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš

    Zajímavé články

    Skromná výzva: Uvařte pro celou rodinu do 50 Kč za chod
    Skromná výzva: Uvařte pro celou rodinu do 50 Kč…
    Guláš z vepřového masa: Jak na ten nejlepší a co jste o jeho historii nevěděli
    Guláš z vepřového masa: Jak na ten nejlepší a co…
    Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
    Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
    MasterChef Česko: Uvařte klasická jídla jako profík s vylepšováky soutěžících!
    MasterChef Česko: Uvařte klasická jídla jako…
    Rychlé polévky: 7 skvělých receptů na každý den v týdnu
    Rychlé polévky: 7 skvělých receptů na každý den v…

    Sledujte nás

    AHA.cz Koukalová o exmanželovi: Nechtěl mě pustit do naší vily

    Koukalová o exmanželovi: Nechtěl mě pustit do naší vily

    AHA.cz Královna převezla Meghan! Zákrok hodný velké panovnice

    Královna převezla Meghan! Zákrok hodný velké panovnice

    AHA.cz Deník Aha! 25.2.2021

    Deník Aha! 25.2.2021

    Dáma.cz Džíny letošní sezóny: Zvonáče se vrací v plné parádě, vybírat můžete ze 3 střihů!

    Džíny letošní sezóny: Zvonáče se vrací v plné parádě, vybírat můžete ze 3 střihů!

    Dáma.cz Zmizely z obrazovek i stříbrného plátna: Pamatujete si ještě tyto herečky?

    Zmizely z obrazovek i stříbrného plátna: Pamatujete si ještě tyto herečky?

    Ženy.cz Účesy, které byly v kurzu v roce, kdy jste se narodila!

    Účesy, které byly v kurzu v roce, kdy jste se narodila!

    Maminka.cz Děti podle hvězd: Blíženci vyskakují z kočárku, Raci potřebují neustálou pozornost

    Děti podle hvězd: Blíženci vyskakují z kočárku, Raci potřebují neustálou pozornost

    Reflex.cz Epidemiolog Maďar: Opravdu nám hrozí peklo, musíme na 20 dnů zavřít průmysl, z vývoje jsem zděšený

    Epidemiolog Maďar: Opravdu nám hrozí peklo, musíme na 20 dnů zavřít průmysl, z vývoje jsem zděšený

    E15.cz Místo břízolitu dřevo. Chata z „osmdesátek“ po rekonstrukci připomíná ptačí budku

    Místo břízolitu dřevo. Chata z „osmdesátek“ po rekonstrukci připomíná ptačí budku

    Abecedazahrady Předzahrádka, kterou vám bude každý závidět. Inspirujte se ve fotogalerii

    Předzahrádka, kterou vám bude každý závidět. Inspirujte se ve fotogalerii

    Další doporučené recepty:

    Guláš z tlačenky podle Ládi Hrušky
    Guláš z tlačenky podle Ládi Hrušky
    Gulášová krkovička
    Gulášová krkovička
    Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)
    Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)
    Gulášová polévka
    Gulášová polévka
    Gulášová polévka
    Gulášová polévka
    Gulášová polévka
    Gulášová polévka
    • Recepty.cz
    • Gulášová polévka
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí