Kombuchový čaj

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na 3 litry čaje
    • 1
      lžíce zelený čaj
    • 1
      lžíce černý čaj houba po něm lépe roste
    • 1
      balíček ovocný čaj nebo bylinný čaj šalvěj, meduňka
    • kambucha

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
3 litry vody uvedeme do varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme a vhodíme čaje. Louhujeme 1/2 hodiny. Necháme pak úplně vychladit. Vlijeme do 3l sklenice a vložíme opláchnutou houbu. Přikryjeme utěrkou, upevníme utěrku gumičkou a sklenici uložíme do tmy a tepla (asi 20 °C).
2
Čaj je hotov za 8-14 dní. Čím déle stojí, tím je kyselejší, jak houba spotřebovává cukr pro svůj růst. Čaj je znám svými léčivými účinky a prodává se i v lékárnách v lahvích.

Komentáře k receptu

  • Eurona
    Eurona |

    21. 9. 2016 19:50

    Já piju čaje od eurona by cerny z www.katalogdrogerie.cz nebo www.r-club.webnode.cz a jsou hrozně moc super. Vyhovují mi. Tak lahodný a osvěčující čaj je fakt super. Vřele doporučuji. Eurona má obecně super výrobky.

  • Petra Plevová
    Petra Plevová |

    16. 3. 2008 10:04

    Já jsem houbu Kombuchu koupila v prodejně zdravé výživy.Do prodejní sítě ji dodává i s podrobným návodem nějaká firma z Plzně(bohužel už si nepamatuji detaily).Jinak musím souhlasit,že se jedná o velice lahodný a osvěžující nápoj(houba kromě jiného,produkuje oxid uhličitý).Já po pití tohoto nápoje nemám problémy s jarní únavou(momentálě dost aktuální) a upravilo se mi zažívání.Vřele doporučuji.

  • Hana Formanová
    Hana Formanová |

    14. 3. 2008 17:25

    Já jsem tento recept a houbu dostala od kamarádky.Její maminka koupila kombuchový nápoj v lékárně,nějak na něj zapomněla a pak jí houba v lahvi narostla sama.Když to zkoušela znovu jestli jí z kupovaného nápoje z lékárny houba naroste, tak se to už nepovedlo.Recept jsem dala sem,třeba někoho může inspirovat čím si doplnit pitný režim. V létě je docela osvěžující. :-) Hezký den všem :-)

  • Lenka Bobáčková
    Lenka Bobáčková |

    14. 3. 2008 16:58

    Taky dělám, spíše bych ho označila za "nápoj z kombuchy", čaj je samozřejmou součástí, protože kombucha je vlastně čajová houba. Doporučuji cukr krystal, ostatní oslabují účinnost nápoje, totéž platí i o čajích. Nejlepší je černý, popř. zelený. Mě se osvědčil poměr 2 lžičky černého a lžička zeleného na 3 litry čaje,louhuji jen 10 minut a cukr dávám až po uvaření. Důležité upozornění - při přípravě nesmí přijít nápoj do styku s kovem- tj.použít plastové nebo skleněné nádobí, popř. dřevěné... .

  • Ivana G.
    Ivana G. |

    14. 3. 2008 12:41

    Ještě doplňuji - já nevařím vodu v hrnci, ale vařící vodou zaleju přímo čaj a cukr ve 3-litrové nádobě (hrnec, sklenice-tam opatrně, aby nepraskla).A při výrobě nového čaje vždy po vychladnutí přidám nejen houbu, ale i asi 2 dl starého čaje.Tento návod jsem dostala od své mamky, která ho vyčetla z knížky, ze které pocházejí i informace uvedené v mém minulém příspěvku.

  • Ivana G.
    Ivana G. |

    14. 3. 2008 12:28

    Tento "čaj" dělám také. Jen pro zajímavost, jak se vlastně přišlo na to, že je léčivý: V jedné oblasti na Sibiři se vůbec nevyskytovala mezi lidmi rakovina. Pátralo se, čím to může být a zjistilo se, že u lidí,žijících v této oblasti, je denním nápojem tento čaj z kombuchy. Doporučuji denně jednu skleničku jako lék. Ovšem jestli se dá houba kombucha koupit, to nevím. Spíše se předává mezi lidmi.