Horké nápoje jsou oblíbené v zimních měsících nebo třeba během nemoci. Zatímco s vyháněním bacilů je spojen nejvíce zázvorový čaj, svařené víno nebo punč jsou brané jako tradičně vánoční a podávají vždy i na vánočních trzích.
Mezi dětmi jsou oblíbené sladké čokoládové nebo kakaové nápoje, které se dají sice pořídit v instantní verzi, ale zaručeně lepší je domácí příprava z kvalitních surovin.
Mezi nejklasičtější horké nápoje patří čaj, který si můžete připravit také domácí pečený. Oblíbené horké nápoje jsou třeba grog, káva, melta, horký cider nebo horká griotka.
Do skleněné konvice z varného skla nalijeme víno, přidáme cukr, instantní kávu a vodu. Uvedeme do varu. Potom nalijeme do silnostěnných sklenic na... více o Kávový grog
Pomeranč nakrájíme na kolečka, přidáme víno, vermut, fernet, rozinky a koření a necháme asi 12 hodin rozležet. Potom ke směsi přidáme minerálku a cukr... více o Švédský punč s pomerančem
Čaj rozmícháme ve velké sklenici s campari, třešňovým sirupem a ledem. Směs rozdělíme do sklenic a doplníme dobře vychlazenou minerálkou. Můžeme... více o Broskvový punč
Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.... více o Pomerančový punč
Ananas nakrájíme na kousky, vložíme do smaltovaného nebo kameninového hrnce, přidáme ananasovou šťávu, víno, vanilkový cukr a sklenku studené vody.... více o Angkorský punč
V kastrole rozehřejeme med, přidáme koření a citron, zalijeme sklenicí vřelé vody a povaříme. Přecedíme přes pláténko a zahřejeme téměř k bodu varu.... více o Warzonka
Připravíme kávu obvyklým způsobem - extrakt zalijeme 4-6 dl téměř vařící vody a necháme vychladit. Rozdělíme do vyšších sklenic, přidáme zmrzlinu a... více o Lutyšská káva
Do čajové konvice vložíme sušené květy černého bezu, přidáme jablečné slupky a zalijeme 1 litrem vroucí vody. Přiklopíme a necháme asi 7 minut luhovat... více o Lahodný bylinkový čaj
Do 0,4 l vařící vody vsypeme 2 lžíce neochuceného černého čaje a necháme asi půl minuty povařit. Až čaj zezlátne, zalijeme jej mlékem a opět přivedeme... více o Zázvorový čaj
Mátu zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a přidáme cukr s citronovou šťávou. Pijeme 2x denně po jídle, doporučuje se při... více o Horká mátová limonáda
Rozinky přebereme, propláchneme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Mošt zahřejeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou s vodou,... více o Jablečný punč
Vejce, cukr a med dobře ušleháme, po troškách vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme několik hodin odpočinout. Poté vykrajujeme různé... více o Medovníčky
Svaříme vodu s cukrem, červeným vínem s kouskem celé skořice a vanilkou. Přidáme rum a malinovou šťávu. Ihned odstavíme a dáme vychladnout. Scedíme a... více o Domácí punč
Mléko svaříme s medem, citronovou kůrou a skořicí, přimícháme lžíci kakaa a zalijeme horkou kávou.... více o Medový šálek
Do sklenice vsypeme čaj, zalijeme 2 dl horké vody, vlijeme fernet, vložíme citron, pomeranč, přidáme led. Nezapomeneme na lžičku.... více o Ledová růže
Jablko omyjeme, vykrojíme jadřinec a nakrájime i se slupkou na osminky a vložíme do 4 hrnků na čaj. Všechny ostatní suroviny smícháme nejlépe ve... více o Jablečný punč na prohřátí
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Drobné ovoce ponecháme v celku, větší pokrájíme a dáme vařit s cukrem, vodou a kořením. Vše povaříme cca 20 minut. Pak přidáme rum. "Čaj" ihned dáváme... více o Zimní čaj od Báry
Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme.... více o Domácí punč II.
Všechny ingredience (kromě extraktů) rozehřejeme a na mírném ohni za stálého šlehání chvilku povaříme. Přidáme extrakty a odstavíme. Podáváme v... více o Horká čokoláda
Do kastrolu dáme med, skořici a hřebíček. Zalijeme jedním a půl šálkem vody, vaříme 5 minut. Uvaříme černý čaj, přidáme do něj pomerančovou šťávu nebo... více o Vánoční čaj
Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citrónu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme... více o Vánoční punč
Připravte silnou horkou kávu, těsně před podáváním přidejte do každého šálku kopeček zmrzliny Carte d’Or Tiramisu, ozdobte čokoládovými šupinkami a... více o Káva Tiramisu
1/2 l vody dej svařit s novým kořením (2-3), 6 celých pepřů, 10hřebíčků, kousek celé skořice, kousek citr. kůry(asi z půlky citronu) a šťávu z celého... více o Švejkův grog
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Vodu svaříme s kmínem nebo fenyklem a po procezení podáváme vlažné po lžičkách. Když jej dítě odmítá, přisladíme 1/2 lžičkou cukru.... více o Dětský čaj při nadýmání
Do vařící se vody přidáme bylinky - například heřmánek, odstavíme a necháme 10 - 15 minut louhovat pod pokličkou. Procedíme a vlažný podáváme.... více o Čaj dětský bylinkový
Ovoce nakrájíme na malé kousky, vsypeme na plech, dáme borůvkový kompot a vše ostatní, promícháme a dáme do trouby péct asi tak půl hodiny. Vzniklou... více o Pečené ovoce sestry Pavlínky
Víno, skořici, hřebíček a cukr svaříme, pak přilijeme čaj, rum a citronovou šťávu.... více o Šumavský čaj
Do poháru dáme instantní kávu, seřízneme likérovou špičku bez piškotového spodku a přidáme do poháru, zalijeme vařící vodou a přidáme šlehačku s... více o Špičková káva
Cukr upražíme na karamel a zalijeme malým množstvím teplé vody. Mírně povaříme, až se karamel úplně rozpustí. Do teplé směsi postupně přiléváme rum.... více o Karamelový grog
V hrnci rozpustíme máslo a nasypeme na něj cukr, na mírném ohni uděláme karamel, zaleme vínem a rumem, mícháme do rozpuštění. Když začne směs vařit... více o Dámský grog
Vše smícháme dohromady a nalejeme do láhví.... více o Domácí griotka
Čerstvě natrhané listy jahodníku obecného, maliníku obecného, ostružiníku - pouze planě rostoucí rostliny (nejlépe směs všech tří bylin) se nechají... více o Čaj z fermentovaných bylin
Do nádoby (nejlépe třílitrové sklenice) dáme omyté višně, posypeme je cukrem a zalijeme rumem. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme asi 2... více o Griotka po domácku
Ovoce vaříme půl hodiny, přisypeme cukr, přidáme štávu z citronu, rum. Dáme horké do sklenic, obrátíme dnem vzhůru. Do hrníčku odebereme 2 lžičky... více o Ovocný čaj zavařený
Vše pokrájené na malé kousky zasypeme cukrem a pečeme půl až čtřičtvrtě hodiny v troubě. Ke konci přidáme 1 dcl rumu. Ještě vše promíchat a horké... více o Ovocný čaj
Smícháme vodu a mléko v hrnci a necháme přejít varem. Přidáme koření a cukr. Trochu promícháme a odstavíme. Hrnec přikryjeme a necháme koření louhovat... více o Jogi Masala (Dáta Masala, Yogi Tea...)
Cibuli a jablko nakrájíme na kostky, přidáme cukr a vodu a vaříme 15 minut. Potom na 15 minut odstavíme, přidáme 1/2 citronu bez kůry a bílé slupky,... více o Léčivý sirup na kašel
Čokoládu nalámeme na kousky do mléka se smetanou a zvolna ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme špetku skořice a cukr, necháme přejít varem,... více o Horká čokoláda II.
Do hrnce dáme litr vody, přivedeme k varu a povaříme 5 minut se 4 pytlíky čaje. Poté přidáme rum a povaříme 2 minuty! Stáhneme ze sporáku a vyndáme... více o Vánoční punčový čaj
Do kastrůlku dáme cukr, koření, citrónovou a pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a za stálého míchání zkaramelizujeme do středně hnědé barvy.... více o Ostravská vařonka II.
Nejdříve smícháme džus, vodu a normální cukr a dáme vařit. Mezitím v menším množství vody svaříme skořici, hřebíček a vanilkový cukr, poté scedíme.... více o Svařák z jablečného džusu alias tekutý štrůdl
Zelený čaj s mátou spaříme 1,5 l vody asi 80 °C teplé a necháme asi 5 minut louhovat, slijeme do džbánu. Dalších 1,5 l vody přivedeme k varu a zelený... více o Mátový čaj pro dlouhou letní noc
V kastrůlku svařím ve vodě skořici a hřebíček, aby se trocha vody odpařila. Můžete přidat jako chuťovku i špetičku chilli. Mezitím v mléce rozmíchám... více o Velmi jednoduchá a extrémně dobrá horká čokoláda
Do velkého hrnce (mám 6 l hrnec) dáme tak do půlky omyté slupky z jablek, zalijeme asi 2 litry studené vody. Prohřejeme asi do 80 °C - (nesmí se... více o Jablečný čaj ze slupek
Jestli už vás v zimě na zahřátí omrzel klasický grog či svařák, mám tu pro vás cosi, co jsem prvně ochutnala na horách v Itálii. Zpětně neznám přesné... více o Bombardino - horký nápoj
Do hrnečků nasypeme kakao a zalijeme horkou vodou. Poté přidáme 2-3 lžičky studeného mléka. Ozdobíme šlehačkou a polevou. Poleva: nugetu dáme do... více o Horká čokoláda III.
Vše smícháme a zahřejeme k bodu varu - nevaříme. Podáváme horké s plátkem citronu.... více o Horký punč pro zimní večery
Do sklenice nasypeme višně (nevypeckované), zasypeme cukrem a zalijeme slivovicí. Zamícháme až se cukr rozpustí. Necháme stát (nejlépe někde v teple)... více o Domácí griotka II.
Po dostatečném vylouhování ochutíme citrónem a medem.... více o Čaj proti jarní únavě
Dýni nakrájejte na menší kousky, uvařte doměkka a rozmixujte na pyré. Rozehřejte olej a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli. Přikryjte poklicí a asi... více o Dýňové cappuccino
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu, smícháme s vodou a cukrem a přivedeme k varu. Potom přidáme rum, víno a koření a opět zahřejeme k varu.... více o Vánoční punč II.
Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně... více o Šípkový likér
Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a... více o Domácí šťáva z josty
Mléko vlijeme do kastrůlku. Vložíme do něj celý svitek skořice a přivedeme ho k varu. Teplotu snížíme na minimum a mléko se skořicí přibližně 5 minut... více o Bílá čokoláda se skořicí
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Cukr a vaječný likér opatrně zahříváme na střední úrovni za stálého míchání metličkou dokud se cukr nerozpustí. Nesmí vařit! Přilijeme víno a za... více o Eierlikörpunsch
Čerstvé meruňky vypeckujte, můžete použít i kompotované, ty slijte (nálev si můžete nechat na případné doslazení). Nakrájejte je na kousky. Zázvor... více o Horké zázvorové smoothie s mrkví
Připravte silnou horkou kávu, těsně před podáváním přidejte do každého šálku kopeček zmrzliny Carte d’Or Tiramisu, ozdobte čokoládovými šupinkami a... více o Káva Tiramisu
V hrnci spolu promíchejte obě šťávy, rozkrojenou vanilku, oloupaný a na plátky nakrájený zázvor. Vmíchejte cukr, aby se netvořily hrudky. Na středním... více o Šumivý rosol
Víno zahřejeme téměř k varu, přilijeme pomerančový (nebo jiný) likér a směs promícháme. Přilijeme 400 ml vroucí vody, osladíme - dle chuti, zamícháme.... více o Femme fatale s vínem
Zmíněné ingredience dáme do sklenice (250ml) a zalijeme vroucí vodou. Necháme tak 10 minut odstát. (Dospělí mohou přidat i lžíci rumu.)... více o Relaxační čaj
3 litry vody uvedeme do varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme a vhodíme čaje. Louhujeme 1/2 hodiny. Necháme pak úplně vychladit. Vlijeme... více o Kombuchový čaj
Vezmeme středně velký hrnec a naplníme ze 2/3 vodou. Vodu přivedeme k varu, a vložíme menší hrnec. Tím vytvoříme vodní lázeň. V hrnci potom necháme... více o Nejlepší horká čokoláda!
Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a... více o Svařené víno
Becherovku spolu s vodou zahřejte, přidejte cukr a doplňte osminou citronu.... více o B-Punč
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Připravenou směs nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z oblasti indického Ásámu, Nepálu nebo... více o Masala chai
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje: **I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku,... více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jedním deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Přivedeme k varu hrnek mléka. Rozpustíme v mléce několik čtverečků čokolády (co dům dá). Vmícháme 3 lžíce hořkého kakaa, můžeme dochutit grankem.... více o Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Rozinky přebereme, propláchneme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Mošt zahřejeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou s vodou,... více o Jablečný punč
Dáme vařit vodu a do nádoby dáme 2 lžičky Nescafe (nebo Caro) a 2,5 lžičky cukru. Uvařenou vodu nalijeme o nádoby. Vezmeme si kvedlačku a 150 ml mléka... více o Jednoduchá káva
Čokoládu nalámeme na kousky do mléka se smetanou a zvolna ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme špetku skořice a cukr, necháme přejít varem,... více o Horká čokoláda II.
Do sklenice vsypeme čaj, zalijeme 2 dl horké vody, vlijeme fernet, vložíme citron, pomeranč, přidáme led. Nezapomeneme na lžičku.... více o Ledová růže
Připravíme kávu obvyklým způsobem - extrakt zalijeme 4-6 dl téměř vařící vody a necháme vychladit. Rozdělíme do vyšších sklenic, přidáme zmrzlinu a... více o Lutyšská káva
Smícháme vodu a mléko v hrnci a necháme přejít varem. Přidáme koření a cukr. Trochu promícháme a odstavíme. Hrnec přikryjeme a necháme koření louhovat... více o Jogi Masala (Dáta Masala, Yogi Tea...)
Do vroucí vody přidáme směs koření a 5 minut vaříme. Poté na dalších 5 minut přidáme i černý čaj (čaj nelouhovat déle než 5 minut, jinak zhořkne). Na... více o Indický Masala chai
NORMÁLNÍ KÁVA PŘÍPRAVA S ŠLEHAČKOU A WHISKEI... více o IRSKÁ KÁVA