Čím se liší svařené víno od punče? Není ovocné a nenajdete v něm rum. Zatímco punč obsahuje pomerančovou šťávu a další alkohol kromě vína, většinou již zmíněný rum, svařák je horké víno, doslazené a ovoněné kořením.
Podle tradičního původního receptu se svařák nesladil během zahřívání vína, ale z pískového cukru se připravil karamel, který se pak s vodou a s kořením svařil a přidal do vedle zahřátého vína. U přípravy svařeného vína je potřeba hlídat var při zahřívání, způsobil by totiž odpaření alkoholu.
Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a... více o Svařené víno
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jedním deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Citrón a pomeranče důkladně opláchneme nejlépe v horké vodě. Citrón oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pomeranče také oloupeme, nebo okrájíme na čistou... více o Svařené víno s rumem
Po dostatečném vylouhování ochutíme citrónem a medem.... více o Čaj proti jarní únavě
Připravenou směs nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z oblasti indického Ásámu, Nepálu nebo... více o Masala chai
Becherovku spolu s vodou zahřejte, přidejte cukr a doplňte osminou citronu.... více o B-Punč
3 litry vody uvedeme do varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme a vhodíme čaje. Louhujeme 1/2 hodiny. Necháme pak úplně vychladit. Vlijeme... více o Kombuchový čaj
Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně... více o Šípkový likér
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jedním deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje: **I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku,... více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu, smícháme s vodou a cukrem a přivedeme k varu. Potom přidáme rum, víno a koření a opět zahřejeme k varu.... více o Vánoční punč II.
Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a... více o Domácí šťáva z josty
Zmíněné ingredience dáme do sklenice (250ml) a zalijeme vroucí vodou. Necháme tak 10 minut odstát. (Dospělí mohou přidat i lžíci rumu.)... více o Relaxační čaj
Cukr a vaječný likér opatrně zahříváme na střední úrovni za stálého míchání metličkou dokud se cukr nerozpustí. Nesmí vařit! Přilijeme víno a za... více o Eierlikörpunsch
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Připravte silnou horkou kávu, těsně před podáváním přidejte do každého šálku kopeček zmrzliny Carte d’Or Tiramisu, ozdobte čokoládovými šupinkami a... více o Káva Tiramisu
Dýni nakrájejte na menší kousky, uvařte doměkka a rozmixujte na pyré. Rozehřejte olej a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli. Přikryjte poklicí a asi... více o Dýňové cappuccino
Víno zahřejeme téměř k varu, přilijeme pomerančový (nebo jiný) likér a směs promícháme. Přilijeme 400 ml vroucí vody, osladíme - dle chuti, zamícháme.... více o Femme fatale s vínem
Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a... více o Svařené víno
Vezmeme středně velký hrnec a naplníme ze 2/3 vodou. Vodu přivedeme k varu, a vložíme menší hrnec. Tím vytvoříme vodní lázeň. V hrnci potom necháme... více o Nejlepší horká čokoláda!
Čerstvé meruňky vypeckujte, můžete použít i kompotované, ty slijte (nálev si můžete nechat na případné doslazení). Nakrájejte je na kousky. Zázvor... více o Horké zázvorové smoothie s mrkví
V hrnci spolu promíchejte obě šťávy, rozkrojenou vanilku, oloupaný a na plátky nakrájený zázvor. Vmíchejte cukr, aby se netvořily hrudky. Na středním... více o Šumivý rosol
Přivedeme k varu hrnek mléka. Rozpustíme v mléce několik čtverečků čokolády (co dům dá). Vmícháme 3 lžíce hořkého kakaa, můžeme dochutit grankem.... více o Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Mléko vlijeme do kastrůlku. Vložíme do něj celý svitek skořice a přivedeme ho k varu. Teplotu snížíme na minimum a mléko se skořicí přibližně 5 minut... více o Bílá čokoláda se skořicí
Mátu zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a přidáme cukr s citronovou šťávou. Pijeme 2x denně po jídle, doporučuje se při... více o Horká mátová limonáda
Uvaříme kávu jako obvykle, jen místo vody použijeme vařicí mléko. Je to výborné a chutná to skvěle.... více o Extra Kremove Kafe
Do poháru dáme instantní kávu, seřízneme likérovou špičku bez piškotového spodku a přidáme do poháru, zalijeme vařící vodou a přidáme šlehačku s... více o Špičková káva
Opatrně otevřeme všechny sáčky (roztrhneme) a semínka vsypeme do hrnku (většího hrnku) Nasypeme tam tedy obsah všech sáčku a zamícháme to. Teď do toho... více o Černý čaj!
Dáme vařit vodu a do nádoby dáme 2 lžičky Nescafe (nebo Caro) a 2,5 lžičky cukru. Uvařenou vodu nalijeme o nádoby. Vezmeme si kvedlačku a 150 ml mléka... více o Jednoduchá káva
Do kastrolu dáme med, skořici a hřebíček. Zalijeme jedním a půl šálkem vody, vaříme 5 minut. Uvaříme černý čaj, přidáme do něj pomerančovou šťávu nebo... více o Vánoční čaj
Švestky (nebo jiné sušené ovoce) přelijeme na cedníku vroucí vodou, necháme okapat a dáme je do většího hrnku, přidáme skořici a vše zalijeme hotovým... více o Horský lomcovák - čaj s pálenkou
Víno nalijeme do hrnce, přisypeme vanilkový cukr a instantní kávu, přidáme dva plátky z dobře očištěného pomeranče (nejlépe bio kvalita). Vše... více o Medvědí síla z Balkánu