Domácí džus nebo mošt – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Mošty i džusy jsou ovocné šťávy, můžeme k nim zařadit také nektary. V obchodech se jedná z velké části o nápoje z koncentrátu. Mošt je šťávou z ovoce, která se získá vylisováním. U džusů se z takové šťávy vyrobí koncentrát odpařením vody a později se z něj přidáním vody vyrábí džus.

Do moštů a džusů se nepřidává žádný cukr navíc. Tedy do těch stoprocentních. Pokud se nejedná o výrobek se s 100% obsahem ovoce, mluvíme o nektaru. Ten bývá doplňován sirupy, sladidly a cukry a stačí mu, když obsahuje alespoň 25 % ovoce.

Nejlepší džusy jsou ty, které jsou připravené čerstvě, tedy bez dalšího zpracování, doslazování nebo uchovávání. V případě, mixování ovoce místo lisování už můžeme mluvit o smoothies.

Další podobné recepty