Mrkev nastrouháme na kolečka, pomeranče a citrón oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do 2 litru vody vařit. Občas zamícháme a necháme vařit, až vše změkne. Mezitím do jiného hrnce dáme 8 litrů vody, 1 kg cukru a 50 g kyseliny citrónové a svaříme. Ingredience z prvního hrnce naleje do mixéru a rozmixujeme. Nakonec smícháme všechno dohromady. Já to plním do plastikových lahví po limonádách. Důležité je džus uchovávat v ledničce a rychle spotřebovat. Nevím, jak dlouho se džus uchová, většinou jsme ho spotřebovali do dvou týdnů.
2
Recept mám od mojí sestry, ona ho poprvé dělala v roce 1989, ale už si nevzpomíná, odkud ho má.
Je výborný a závidím vám ty dva týdny. Já sice dávám víc pomerančů (min.1 kg i víc) a míň cukru a hotový si ještě ředím vodou zhruba napůl, víc mi to chutná a teď to po mně začal dělat i bytek rodiny. Takže ve finále máme z 10l skoro 20, ale dýl než týden se to u nás prostě neohřeje a to jsme na to jen tři... :-( ...Takže minimálně jednou týdně vytáhnu obr hrnec a jdu na to, ani jsem nečekala, že to bude mít takový úspěch... :-)..zvlášť u syna, který do teď nechtěl pít nic jiného, než vodu z kohoutku a občas matonku, ani šťávu si nechtěl dávat... :-) ....Tak dávám velkou 1 a dík.. :-))
Díky za ten recept, džus je výborný. Dělávali jsme ho, když byly děti malé,hlavně kolem vánoc taky kolem roku 1990 a teď si manžel vzpoměl, že bysme si ho mohli zase udělat, ale recept jsme ztratili. Ještě, že jsou tyhle stránky. ;-)
michal jakouš
|
10. 6. 2010 11:48
vynikající vychlazený a přepasírovaný cukru stačí dát 800 gramů aby nebyl tolik sladký.
Ivana Přikrylová
|
11. 12. 2007 22:08
Dělám džus úplně podle stejného receptu, můžu jen doporučit, je opravdu vynikající a bez chemie.
Marsí
|
11. 12. 2007 09:59
Dělala jsem kdysi s mrkví i bez mrkve stejně jako Marie. Je pravda, že hodně jsme to dělali kolem roku 90, když byly džusy ještě dost drahé. Teď jsem ho dlouho nedělala, ale minulý týden mladej dovezl od babi a byl celý nadšený, takže budu muset také někdy udělat. Je ale opravdu moc dobrý, doporučuji.
Marie Pospíšilová
|
11. 12. 2007 09:52
Máme podobný recept, ale bez mrkve. 4 pomeranče a 2 citron (lze různě přizpůsobit) i s kůrou se nakrájely na kostky a přelily směsí kys. citronové a litru vody. To se nechalo odležet do druhého dne. Pak se vše vařilo doměkka. Svařil se cukr s 8 l vody, vše se smíchalo a přes cedník nebo plátno slilo do lahví. Měli jsme to asi měsíc, je moc dobrý.