Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: myska0091

Suroviny

Vložit do nákupu
  • na těsto
    • 300
      g rozinky
    • 100
      g kandované ovoce (nejlépe směs)
    • citronová kůra
    • 100
      ml hnědý rum
    • 180
      g hladká mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • 100
      g cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      balíček skořicový cukr
    • 100
      g hera (změklé)
    • 3
      ks vejce
  • Na pokapání
    • 75
      ml hnědý rum
  • Na ozdobení
    • 3
      lžíce rybízový džem
    • 1
      lžíce voda
    • 70
      g čokoláda na vaření
  • Ještě potřebujeme
    • srnčí hřbet (forma 30 x 11 cm)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc namočené.
2
2. V míse promícháme mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, skořicový cukr, Heru, vejce. Vše zpracujeme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do hladké směsi. Do směsi ručně vmícháme namočené ovoce (odkapané).
3
3. Těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
4
Elektrická trouba: 170°C
5
Horkovzdušná trouba: 150°C
6
Plynová trouba: stupeň 3
7
Doba pečení: 70 minut
8
4. Chlebíček pokapeme rumem a necháme asi 10 minut stát ve formě. Poté vyklopíme z formy a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
9
5. Na ozdobení svaříme v kastrůlku džem s vodou (ve vodní lázni) a pomocí mašlovačky potřeme povrch chlebíčku. Necháme vychladnout a ztuhnout.
10
6. V kastrůlku si rozvaříme čokoládu na vaření (ve vodní lázni) a polijeme chlebíček čokoládou.
11
- Džem je tam proto aby nebyl tolik suchý
12
- Můžete přidat pár kapek rumu do těsta
13
- Můžete ještě chlebíček ozdobit marcipánovými hvězdičkami
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • linda klein
    linda klein |

    12. 5. 2015 23:20

    Naprosto skvele! Rozinek jsem dala mnohem mene nez je uvedeno. Pouzila jsem oranzadu, nasekane vlasske orechy, smes kandovaneho ovoce. Chlebicek jsem potrela malinovou marmeladou a polela cokoladou. Pekla jsem v horkovzdusne troube na 155°C asi pul hodiny. Chlebicek je nadychany, nadherne provoneny rumem. Velmi brzy rada zopakuji :-)

  • Aphra
    Aphra |

    6. 4. 2015 19:20

    Výborný, přestože nejsem moc zdatná kuchařka na "sladké", dělala jsem na velikonoce a u koledníků byl úspěch - zmizel jako první ze stolu. Jen jsem dala rozinek polovinu (bohatě stačilo) a pekla ve dvou menších formách polovinu doby. Příští rok určitě zopakuji.

  • Pavka
    Pavka |

    31. 3. 2013 15:21

    I když jsem ho dělala na velikonoce,byl opravdu moc dobrý :-)