Domácí veka

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 33
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hladká mouka
    • 100
      g máslo
    • 1
      lžička sůl
    • 0,3
      l mléko
    • 0,3
      l voda
    • 50
      g droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejdříve uděláme klasický kvásek, pak přidáme další - mouku, vodu, máslo, sůl a zamícháme a těsto vypracujeme, necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části, díly jednotlivě rozválíme a zatočíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a pečeme 30 min. na 200 °C.
2
Místo veky můžeme uplést i housky...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    12. 3. 2016 17:44

    Tak i já jsem se dopracovala k tomuto receptu na veku a musím jen chválit. Veky jsou opravdu jiné než v obchodě kupované- jsou suprovní, těsto jsem si po přečtení předešlých recenzí trošku více přisolila a vůbec to nevadí. Dnes peču rohlíky a myslím, že to bude bomba perfektos :-). Těsto mohu doporučit. :-D

  • Roman
    Roman |

    16. 3. 2015 14:27

    Těsto zpracovávám v robotu, nechám vykynout, jinak by nešlo vyválet, vykynutím trochu změkne, je tuhé a nelepí se. Potom dám znovu kynout do trouby při 50 st.

  • Roman
    Roman |

    16. 3. 2015 14:20

    Dělám z polovičního množství rohlíky, na jeden plech, jsou skvělé, tak mi jen málo zbude na strouhanku :-) Do kvásku nejdříve přidávám špetku cukru. Soli do těsta dávám podle receptu. Rohlíky i strouhanka jsou voňavé.

  • Nikola
    Nikola |

    27. 8. 2014 16:34

    Jak dlouho mam nechat vykynout?:)

  • Kamil
    Kamil |

    13. 7. 2013 19:09

    Přidal jsem zhruba o lžičku a půl více soli a těsto jsem nechal vykynout v troube při 50 stupních. Udělal jsem 2 veky (moc dobré - lepší než z obchodu) a ze zbytku housky sypané kmínem. Byly křupavé, kam se hrabou ty kupované!. A celé to nevyšlo dráž než z obchodu. Moc díky za recept, na veku tukovou a balenou gumovou od teď peču! ;-)

  • Zdenka Loutocká
    Zdenka Loutocká |

    4. 4. 2013 19:10

    Jednoduše - vynikající!!! Pekla jsem z celé dávky, ale těsto jsem rozdělila na 2 veky a 6 menších kousků a zapletla klasické pletýnky, sypané solí a kmínem. DOPORUČUJI!!! :-)

  • haolza
    haolza |

    12. 11. 2012 14:25

    Veky jsou výborné, také dávám více soli, propočítala jsem si vše na množství 3/4 kg mouky a dělám z tohoto množství dvě veky, ale veky nestáčím, pouze vytvaruji do dvou delších válečků, jejich krájení a mazání je pak mnohem snažší.

  • silvik T.
    silvik T. |

    11. 11. 2012 14:13

    Podle komentářů jsem přidala víc soli.S těstem se krásně pracovalo,ale chuť veky nic moc.Vše se povedlo tak jak mělo,nádherně vyskočila,ale nechutnalo mi to.

  • Hope.rock
    Hope.rock |

    21. 5. 2012 12:04

    Naprosto dokonalé... :) ode dneška je musím péct pořád dokola... Doporučuji všem. Velmi chutné a lehoučké... :-)

  • JEDNODUŠE
    JEDNODUŠE |

    8. 4. 2012 18:33

    Vaky jsou velice chutné, pouze na naši chuť musím příště o dost více osolit. jinak nemají chybu. Děkuji za receptík a dávám jedničku =-O

  • nama
    nama |

    8. 4. 2012 16:30

    před chvilkou dopečena, ještě nevím jaká je, protože chladne, neměla jsem mléko,ale uvidíme, jinak se s ní krácně pracovalo, teď už jen ochutnat , pak písnu jak dopadla ;)

  • jmuell1
    jmuell1 |

    2. 4. 2012 16:14

    Taky mi chybí jednička s hvězdičkou! Výborné těsto, skvěle se s ním pracuje. A syn si tu právě pochutnává na "velkém rohlíčku" s máslem. Určitě budu dělat znova. Děkuji.

  • katuskabeluska
    katuskabeluska |

    10. 11. 2011 22:43

    Veka teda chuťově hrůza, chutnalo to jak samotná mouka, nevím proč, jestli jsem tam dala málo soli, nebo měla dát jen mléko místo vody :-\

  • bolina33
    bolina33 |

    1. 7. 2011 00:11

    Veky jsou výborné. Nejsem žádná zkušená kuchařka a přesto se povedlo. Díky!

  • Petra_z_Pardubic
    Petra_z_Pardubic |

    27. 6. 2011 20:46

    Nemusí být špatné dělat i preclíky. Jen to více vysušit.

  • zujano
    zujano |

    24. 4. 2011 16:46

    Jak jsem si tak projížděla komentáře, musím jen souhlasit a není co dodat. Veky jsou skutečně skvělé. Nedá se to srovnat ani s tou nejchutnější z obchodu. Domácí je holt domácí. Navíc opravdu nejsou pracné a s těstem se skvěle pracuje. Dávám za jedna (chybí mi tu jednička s hvězdičkou!!!)

  • Kamyla
    Kamyla |

    25. 2. 2011 12:39

    Výborné těsto! Již jsem pekla několikrát - dělám housky, přiložila jsem foto. Moc dobře se s těstem dělá. Je tužší, takže houstičky jdou rychle od ruky. Napeču z dvojité dávky, rozdělím do mrazáku a pak vyndavám podle potřeby a jsou stále čerstvé. Super! <3

  • Cacica
    Cacica |

    22. 2. 2011 07:09

    A poradíte někdo s tím stáčením? :-S

  • beba
    beba |

    6. 1. 2011 22:35

    Robila som z polovičnej dávky. Cesto bolo ale dosť tuhé, nedalo sa miesiť vareškou ako klasické kysnuté cesto, ale musela som ručne. A tiež asi málo nakyslo.Ale inak "veky" boli chutné, yjedli sa ešte skoro teplé. Hodnotila som 1. Aj vy máte to cesto také tuhé, alebo som urobila niekde chybu?

  • Bargottka
    Bargottka |

    30. 12. 2010 21:16

    Opravdu vydařený recept, jen jsem trošku bojovala se stáčením, rozšklebily se mi, cíp jsem měla nahoře :-! A určitě budu příště dělat z celé dávky jen 2 veky, aby byly větší, jsou pro mě dost malé. Přeji hodně zdaru a moc chválím <:-)

  • Jana
    Jana |

    8. 11. 2010 19:02

    Přečetla jsem si váš recept a zítra ho vyzkouším, těsto budu dělat v domácí pekárně, protože mám problémy s rukama a těsto bych nevymíchala. dám vám vědět ale podle ohlasů budou určitě dobré děkuji za recept.

  • Martina U.
    Martina U. |

    16. 10. 2010 23:52

    Děkuji za recept. Minulý týden jsem pekla poprvé, těsto mi zadělala pekárna z poloviční dávky, ze které byly dvě veky - vypečená kůrčička a mechová střídka. Jen se po nich zaprášilo.....dnes jsem pekla znovu a opět beze zbytku zmizely. Takové jsem v obchodě opravdu ještě nikdy nekoupila.

  • Lenka Nováková
    Lenka Nováková |

    3. 1. 2010 19:38

    Tak jsem právě dopekla a je prostě fantastická!!!! Pryč s kupovanými:-)

  • A B
    A B |

    30. 12. 2009 19:10

    PS: hodnotím 1

  • A B
    A B |

    30. 12. 2009 19:09

    dnes jsem pekla, jen z poloviční dávky 2 veky - už jsou vychládlé, čerstvé se dají jíst i jen tak bez ničeho. Mám obavy, že manžel jednu do večera spořádá.

  • Bahar Karaer
    Bahar Karaer |

    30. 12. 2009 17:00

    Taky jsem je dneska upekla a jsou skutecne vyborne, nadychane proste skvele. Moc dekuji za recept. Davam za 1 s hvezdickou!

  • jaja 13
    jaja 13 |

    10. 10. 2009 17:29

    Také jsem ji dnes pekla, je výborná. Jen jsem nahradila asi čtvrtinu mouky celozrnnou.

  • Pavla Janálová
    Pavla Janálová |

    10. 10. 2009 10:58

    Včera jsem pekla a můžu říct, že je opravdu výborná a přitom tak jednoduchá. V obchodě už kupovat nebudu! Díky moc za recept, dávám 1

  • Eva Kalkušová
    Eva Kalkušová |

    1. 5. 2009 15:33

    Děkuji za velmi dobrý recept, příprava je snadná a chuť moc dobrá :) Také dávám za jedna ;)

  • Marie Kyrianová
    Marie Kyrianová |

    4. 3. 2009 17:58

    V pátek jsem vyzkoušela veky upéct a mohu říci,že jsou vynikající. Děti ještě druhý den chodily jestli jsou ještě ty výborné chlebíčky. Ale po večerní oslavě nic nezbylo,naopak bylo málo. Už v obchodě veku kupovat nebudu.Tyto nedají skoro žádnou práci a s kupovanými se nedají srovnat. Díky za recept a dávám za 1

  • Helena Pešková
    Helena Pešková |

    10. 1. 2008 18:11

    Dnes jsem upekla tyto veky z poloviční dávky, zadělávala jsem těsto v domácí pekárně, kde jsem ho i nechala vykynout.Do kvásku jsem jen přidala kávovou lžičku medu. Veky jsou VYNIKAJÍCÍ, kypré, mechové...dporučuji.Dávám za jedna a přikládám foto

  • micina
    micina |

    1. 1. 2008 20:02

    pekla jsem na silvestra a chvalim. jsou dobroucke

  • alena
    alena |

    14. 11. 2007 16:12

    souhlasím s domácím pečením,nehorázné ceny nejen pečiva nás zaženou zpátky do jeskyn

  • Krista
    Krista |

    7. 11. 2007 05:38

    Při dnešní ceně za rohlík 2,50 a pětičlenné rodině mi asi nezbyde, než aspoň občas péct i běžné pečivo. Vyzkouším a pak dám vědět jak to dopadlo.