• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ
    • Recepty.cz
    • Dušená mrkev
    Napište svůj komentář k receptu

    Dušená mrkev

    autor: Ladia
    0.0
    moje hodnoceni
    4.2
    hodnotilo: 52
    doba přípravy: 45 minut
    obtížnost: snadné
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Dušená mrkev
    Dušená mrkev
    Dušená mrkev
    Dušená mrkev
    Dušená mrkev
    Dušená mrkev
    4fotografie
    Nahrát fotku
     

    Dušená mrkev se nejčastěji podává s vepřovým masem a vařenými bramborami, můžete si ji ale vychutnat třeba s volským okem nebo i samotnou. Na rozdíl od ostatní zeleniny mrkev tepelnou úpravou neztrácí na kvalitě - zdraví prospěšné látky lidské tělo naopak lépe vstřebá.

    Dušená mrkev

    Suroviny

    4 porce
      • 4
        lžíce máslo
      • 500
        g mrkev
      • 1
        lžíce hladká mouka
      • citronová šťáva
      • 1
        lžíce cukr

    Postup přípravy receptu

    1
    Mrkve omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka nebo na nudličky. Podlijeme trochou vody, přisolíme, přidáme kousek másla a mírném ohni dusíme doměkka. Měkkou mrkev zaprášíme moukou, zasmahneme, přisladíme, podlijeme a prohřejeme. Do hotového pokrmu ještě přidáme máslo a citronovu šťávu.

    RADA: Jak na bramborovou kaši? Mrkněte na VIDEO návod krok za krokem!

    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Dušená mrkev s hráškem

    Dušená mrkev s hráškem

    Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

    Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

    Dušená mrkev v mletém mase

    Dušená mrkev v mletém mase

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Soňulle | 14. 1. 2016 18:15

      Výborný recept, přidávám ještě cca deci 12% smetany, nebo mléko na zjemnění a moje pětiletá neteř ji miluje : <3

    • Peking
      Peking | 12. 4. 2013 11:13

      Ale prd, chce to jen míchat :))

    • fezoska
      fezoska | 2. 9. 2012 11:13

      Je vynikající přidat arašídový krém místo mouky,cukr už ne.Dávám ho hned na začátku ale pak je potřeba často dolívat vodu,krém ji "vypije".Moje maminka zas do klasického receptu přidává hřebíček.

    • 1982Petula
      1982Petula | 23. 5. 2012 12:31

      Už jsem jednou dělala a dnes jdu na to zas. Nemám ráda dušenou zeleninu, ale můj 1,5-letý syn takovou stravu potřebuje, tak se přizpůsobuji. Nicméně u tohoto receptu jsem byla velmi překvapena, že to chutná i mně. Je to jednoduché, rychlé a hlavně chuté!

    • Marja Morevna | 14. 3. 2012 11:56

      Já jsem mrkev podusila na másle a místo mouky dala kousek rozdrobené nivy. Krásně se to zahustilo a vytvořil omáčku a s bramborem to úplně stačí jako hlavní jídlo i bez masa a má to trochu jinou , docela zajimavou chut ;)

    • silente | 16. 9. 2011 11:10

      Vynikající, jednoduché, rychlé!

    • filipka.1 | 8. 7. 2011 13:22

      mnamka :)

    • hejta
      hejta | 13. 4. 2011 21:30

      Takhle děláme mrkev také, jen jí zahušťuji klasickou jíškou, pak se pucky nedělají :-)

    • honza
      honza | 25. 12. 2010 15:14

      no ja nato duu tak je treba drzet palce jinak pes :-D

    • Martiness
      Martiness | 11. 11. 2010 12:48

      Není to špatný,zvládl jsem to i já:))

    • recepty73
      recepty73 | 10. 11. 2010 18:03

      Výborná!Dělám do poloměkka,máme raději ,,na skus,, :-).

    • Pája S
      Pája S | 7. 1. 2010 20:20

      Já dělám dušenou mrkev přesně podle tohoto receptu.No mouka dělá ráda žmolky.Jednoduchá rada-mouku řádně rozmíchejte ve troše studené vody a pak vlijte.A instantní světlá jíška je také řešení.Ale vůbec nechápu tu hodinu vaření.:-)

    • Zora Manasová
      Zora Manasová | 6. 1. 2010 22:56

      Marcel, ak máte také ruky, ako slovník, ani sa nedivím, že sa Vám to nepodarilo.

    • Ladia -
      Ladia - | 6. 1. 2010 12:39

      Marceli, máte-li problémy se zahušťováním pokrmů, kupte si hotovou jíšku, tam nelze nic zkazit ;-)

    • marcel honisch
      marcel honisch | 6. 1. 2010 12:24

      do te doby nez jsem zaprasil moukou tak dobry. pak to slo hned do kose. sama hrudka. hodina vareni v hajzlu a zadnej vysledek. diky za tip.

    • Barbora Vávrová
      Barbora Vávrová | 12. 11. 2008 11:31

      Naprostá mňamka, dělala jsem dvojitou dávku a asi na zítra nezbyde. Dokonce i dcerka, která nemá ráda mrkev, si s chutí dala!

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 30. 7. 2008 11:43

      Pokud do mrkve přidáte bobkový list,a nové koření bude mrkev mít ještě lepši chut.My to jinak neděláme z zrovna si na tom pochutnávám

    • Markéta Odehnalová
      Markéta Odehnalová | 10. 5. 2007 11:40

      Někdy přidávám na konci vaření lžíci zakysané smetany. Zase to má trošku jinou, ale výbornou chuť.

    • Věra Jirkůvová
      Věra Jirkůvová | 16. 1. 2007 09:58

      mrkvička je také dobrá, když se dá dusit na zapěněnou cibulku. Dále obvyklým způsobem

    • Marsí
      Marsí | 20. 6. 2006 09:55

      My také rádi mrkvičku....když moc spěchám a nemám po ruce masíčko, tak mrkvičku nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousíčky napřed orestuji na másle, pak přidám na kolečka nakrájený párek-uzeninu( nejlepší je trampské cigárko) a zaleju trochou vody.Nechám podusit do měkka a podle chuti přidám sůl,pepř, trošku vegety a nakonec zahustím hl.moukou rozšlehanou v troše mléka. Móóc dobré.

    • Ája
      Ája | 19. 6. 2006 22:07

      Mrkvičku my taky rádi. Já ji, když je skoro měkká, zapráším hl. moukou , přidám mléko a povařím.. Jo, a přidávám malinko muškátu( oříšek ). K tomu dušené maso ( nejlépe hovězí,ale není to podminka ) a vařené brambory.

    • Zuzka
      Zuzka | 14. 6. 2006 04:35

      Diky za vsechny rady...vzdy se mrknu na recepty ale jeste se mrknu na nazory...Takze ja jdu varit! Mrkvicka dusena to je moje poteseni. Tak zatim.

    • Jitka Bublová
      Jitka Bublová | 8. 6. 2006 11:07

      Takhle připravuji mrkev podle receptu mé tchyně, jen ještě trošku solím a pepřím. Je skvělá k dušenému hovězímu nebo vepřovému masu a ač to zní divně, jako příloha špagety nebo jiné těstoviny.

    • Michaela Atherton
      Michaela Atherton | 7. 6. 2006 15:51

      Mrkvicku mam rada. A takhle uvarena vypada opravdu lakave. Rozhodne vyzkousim. Myslite, ze by se misto cukru dal pouzit med?

    • Martina Horklová
      Martina Horklová | 7. 6. 2006 15:34

      Kdybych věděla, že je to tak dobré, levné a jednoduché, tak to vařím už dávno. Přidala jsem trišku hrášku a měla jsem kousek dušeného vepřového, tak to byla mňamka :-)

    • Lidka Kábrtová
      Lidka Kábrtová | 8. 4. 2006 19:57

      Jestli holky rády mrkev, tak zkuste mrkvovou polévku: nastrouhat nahrubo tak 4 - 6 veliké mrkve, zalít vodou, přidat 3 lžíce dětské krupičky, 2 rozkloktaná vajíčka, polévkové koření a povařit. Je to rychlé, zdravé a velmi dobré.

    • Janinka
      Janinka | 8. 4. 2006 16:07

      TŘI HOLKY ?!? a manželka v porodnici ?!? :-)) tak to se Vám možná tohle bude hodit: ... když hodně spěchám a mrkvička není čerstvá - jarní, tak "urychluji" v mikrovlnce. Prostě nakrájím mrkev, osolím, lehce podliji a uvařím v mikro. Než je hotová (což je za chvíli), připravím si na sporáku klasickou jíšku (tu chemickou zatím nějak nemusím), do ní uvařenou mrkvičku, případně trošku rozředit a provařit. Ochutit a dobrou chuť! :-))

    • Petr Kučera
      Petr Kučera | 7. 4. 2006 11:42

      Tak na to koukam a doufám že se mi to povede. Manželku odvezli do porodnice a moje tři holky chcou dušenou mrkev s hráškem, no já to taky mám rád. Jsem zvědav jak mi to půjde v praxi.

    • ivanka
      ivanka | 27. 3. 2006 19:07

      miluju dusenou mrkev,ale muj tchan k ni pridava najemno suchy salam postrouhany.tim mi to vzdy uplne zkazi.ostatni vsak mlaskaji,,,tak nevim

    • hanka
      hanka | 20. 3. 2006 12:59

      klasicky vynikajici levny recept...prave si pochutnavam:)

    • Jitka Malinová
      Jitka Malinová | 1. 2. 2006 13:53

      Výborný recept, začala jsem takto dělat mrkvičku dětem už když byly malé a teď jsem jí musela udělat zas, to když si dcera domů přinesla piersing v jazyku :-)

    • Naďa
      Naďa | 19. 10. 2005 22:44

      Takhle udělaná mrkvička je skutečně výtečná,já si do ní,když je už hotová,přimíchám sterilovaný hrášek,nechám ho jen prohřát.S bramborem a kouskem masa výtečný oběd......Vařila jsem dnes.

    • marcelka
      marcelka | 17. 8. 2004 13:44

      když tam přidáš kukuřici a hrášek a trošku červenýho vína tak je to fakt báječný

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Saláty Zeleninové Vegetariánské a zdravé Zelenina
    Pokrmy Ze zeleniny Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Hladká mouka Máslo Mrkev
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Náchodská krkovička

    Náchodská krkovička

    Cheesecake IV.

    Cheesecake IV.

    Cuketové špízy s masem

    Cuketové špízy s masem

    Gnocchi s tuňákem

    Gnocchi s tuňákem

    Thajská čočka se zeleninou

    Thajská čočka se zeleninou

    Americké palačinky s horkými jablky

    Americké palačinky s horkými jablky

    Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

    Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

    Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen) paličky

    Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen)…

    Krůtí roláda pečená se švestkami

    Krůtí roláda pečená se švestkami

    Doporučujeme

    20 minut
    Tvarohová pomazánka s vejci

    Tvarohová pomazánka s vejci

    20 minut
    Hrášková polévka s lososem

    Hrášková polévka s lososem

    30 minut
    Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou

    Quesadilla s kuřecím masem a…

    15 minut
    Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou

    Těstovinový salát s tuňákem a…

    30 minut
    Dýňová tofu pomazánka

    Dýňová tofu pomazánka

    90 minut
    Borůvkový cheesecake

    Borůvkový cheesecake

    5 minut
    Smoothie bowl s jahodami

    Smoothie bowl s jahodami

    45 minut
    Jahodové tiramisu II.

    Jahodové tiramisu II.

    110 minut
    Citronový dort s třešněmi

    Citronový dort s třešněmi

    Poslední sledované recepty

    31
    Míša řezy
    Míša řezy
    30
    Palačinky
    Palačinky
    28
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    27
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    26
    Cookies (Sušenky)
    Cookies (Sušenky)

    Zajímavé články

    Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7 receptů na celý týden!
    Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7…
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky, buchty, koláče i vdolky
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky…
    Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky: Skvělý oběd z jednoho pekáče
    Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky:…
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z mletého masa!
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z…
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny Pawlowské
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny…

    Sledujte nás

    AHA.cz Suchánek v šoku: „Zavři dveře, č*ráku,“ řvali na něj

    Suchánek v šoku: „Zavři dveře, č*ráku,“ řvali na něj

    AHA.cz Manžel se vytáhl! Tohle má Ewa Farna v obýváku

    Manžel se vytáhl! Tohle má Ewa Farna v obýváku

    AHA.cz Deník Aha! 19.4.2021

    Deník Aha! 19.4.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo konečně zaboduje v práci?

    Horoskop na tento týden: Kdo konečně zaboduje v práci?

    Dáma.cz Seriál Ulice: Márovi hrozí vězení, půjde Blance o život?

    Seriál Ulice: Márovi hrozí vězení, půjde Blance o život?

    Ženy.cz Vytříbený styl Victorie Beckham: Na tento jediný doplněk nedá dopustit!

    Vytříbený styl Victorie Beckham: Na tento jediný doplněk nedá dopustit!

    Maminka.cz Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak

    Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak

    Reflex.cz Akce Vrbětice aneb Příběh utajování a nejasností, zdrženlivosti i prostořekosti

    Akce Vrbětice aneb Příběh utajování a nejasností, zdrženlivosti i prostořekosti

    E15.cz Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Abecedazahrady Rozkládací sedačky nejen na každodenní spaní. Kterou si pořídíte?

    Rozkládací sedačky nejen na každodenní spaní. Kterou si pořídíte?

    Další doporučené recepty:

    Dušená kmínová kýta na špeku
    Dušená kmínová kýta na špeku
    Dušená krkovička se zeleninou
    Dušená krkovička se zeleninou
    Dušená kuřecí stehna na řapíkatém celeru s pórkem
    Dušená kuřecí stehna na řapíkatém…
    Dušená mrkev Dudin
    Dušená mrkev Dudin
    Dušená mrkev nasladko
    Dušená mrkev nasladko
    Dušená mrkev s džusem, bez jíšky
    Dušená mrkev s džusem, bez jíšky
    • Recepty.cz
    • Dušená mrkev
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí